Oplev Fanøs gastronomi, små landsbyer og smukke natur
Foto: Colin Seymour & Gitte Lindebo
Hér skal du bo
Fanø Krogaard
Den nyrenoverede Fanø Krogaard daterer tilbage til 1664 og har i hænderne på nye ejere fået en tiltrængt saltvandsindsprøjtning. Hotellet ligger i Nordby med udsigt til Vadehavet og en række dekorative sæler, som du, fra dit hotelværelse, kan høre grynte. Indretningen er en nyfortolkning af det klassiske krokoncept med værelser indrettet i bløde pastelfarver. Ordet hygge har bredt sig over både værelser og kroen.
Kellers Badehotel
Fanø var i mange år fyldt med badehoteller langs Vesterhavs-kysten, og tilbage står Kellers Badehotel som et af de originale. Det charmerende badehotel, der ligger i ferieområdet Fanø Bad, har fastholdt dets arv som badehotel. En række lyst indrettede værelser med stribet tapet og hvide træmøbler har udsigt til klitter og sommerhuse, som nu præger området omkring Fanø Bad.
Sønderho Kro
Midt i den idylliske landsby Sønderho med de mange skipperhuse er en af Danmarks ældste og mest velbevarede kroer. Sønderho Kro stammer helt tilbage fra 1722, og allerede ved indgangen er du ikke i tvivl om kroens alder. Det kræver et buk i knæene og et duk med nakken for at træde ind til den originale krobygning. Indretningen er holdt i den traditionelle krostil, og stedet emmer af en kro anno 1722, hvor du nemt kan forestille dig hjemvendte sømænd drikke brændevin og fortælle røverhistorier. Kroen har en lang række hyggelige og individuelt indrettede værelser, der alle er opkaldt efter kendte Sønderho-skibe eller tidligere kroværters familier.
Hér skal du spise
Sønderho Kro
Kroens menukort skifter efter årstiderne og byder på retter som Fanølaks med persillerod og helstegt blomkål med den vestjyske specialitet bakskuld, saltet, tørret og røget ising, men i dette tilfælde i en overraskende pulveriset form. Køkkenet styres af Søren Knudsen, der serverer en god variation af frisk lokalfanget fisk og skaldyr som torsk, helleflynder, muslinger og østers og naturligvis masser af delikate grøntsager i form af eventyrlige egnsspecialiteter.
De Tre Stuer
Denne uformelle restaurant hører til på Fanø Krogaard, hvor der til frokost er et godt udvalg af smørrebrød med fiskefrikadeller, fritteret torsk og marineret sild samt lette retter som grillet kål og Fanølaks. Aftenkortet byder på blåmuslinger og fritter, basquaise-suppe og en klassisk ribeye a la Fanø med gravet fedt, beder, bær, syre og brud af fritteret kartoffel. I sommerhalvåret kan retterne nydes på terrassen med udsigt til Vadehavet.
Kellers Spisehus
Med udgangspunkt i råvarer fra Fanø og omegn serverer restauranten retter som terrin af torsk og hummer, tatar af Sønderho-okse og and med braiseret persillerod og palmekål. Her er både a la carte og menu, men hvis der er tid og økonomi, kan det anbefales at tage den fulde menu med vinmenu. Maden lever i den grad op til den smukke præsentation.
Rudbecks
Denne hyggelige perle ligger i udkanten af øens hovedby, Nordby. I den familieejede café og delikatesseforretning kan du både indkøbe lokale delikatessevarer, kaffe to go og nyde morgenmad og frokost. På menuen er der et traditionelt dansk og smukt anrettet landgangsbrød med de bedste råvarer fra regionen og egnsspecialiteter som Fanølaks, Nordsørejer, Fanøskinke med Vesterhavsost og den vestjyske specialitet bakskuld.
Fanø Bryghus
For en velbrygget lokal øl er Fanø Bryghus stedet. I bryggeriet er indrettet café, hvor der kan nydes øl med navne som Fanniker (dedikeret til de lokale Fanøborgere), Fanø Rav og Mango Mussolini (sidstnævnte har en tegning af Donald Trump på etiketten).
Dét skal du lave
Hjertemuslingsafari
Der er noget helt unikt over at vade hen over den tørlagte (i hvert fald for en stund) havbund fyldt med muslingeskaller, tang og konkylier, lige som solen så småt er ved at gå ned. Her kan du grave dine egne smagfulde hjertemuslinger op i selskab med Fanøs helt egen The Oyster King, Jesper Danneberg Voss. Han kender tidevandet og ved, hvornår det er sikkert at gå på jagt i gummistøvler. Muslingerne gemmer sig helt derude på grænsen, hvor vandet bliver dybt, og sælerne glædeligt leger rundt i vandet foran dig. Med en spandfuld hjertemuslinger tager Jesper dig med tilbage på stranden, hvor han kokkerer en god omgang pasta vongole. Og hvem siger, at Danmark ikke er eksotisk?
Sønderho
Intet besøg på Fanø uden et besøg i, hvad der er blevet kåret som Danmarks smukkeste landsby. Stråtækte skipperhuse i smukke farver og små krøllede veje og stier, der er beboet af vilde kaniner. Tilbring en eftermiddag med at gå på opdagelse i landsbyen for at se Sønderho Mølle, Fanø Kunstmuseum og Sønderho Havn.
Nationalpark Vadehavet
Vadehavet strækker sig fra Esbjerg helt ned til Holland og med en nationalpark i baglommen er der masser af mulighed for at spotte fugle og opleve sæler helt tæt på. Tidevandet er utilregneligt, og selv hvis der er styr på tiderne, kan vind og vejr udgøre en livsfarlig risiko. Så det kan anbefales at booke en guide.
Vesterhavet
Der er ingen tvivl om, at en af hovedattraktionerne på Fanø er den flotte brede strand, som strækker sig 15 kilometer fra nord til syd. Om sommeren er det oplagt at slænge sig på stranden og bade. Men selv uden for sæsonen er det et ideelt sted at gå ture for at blive blæst igennem, og efter et stormvejr kan der findes rav.
Den såkaldte Fanø-dragt er én af øens kulturarv. Her er Kis Sharasuvana i en af de smukke dragter. Fanø Skibsfart- og Dragtsamling i Nordby har et imponerende udvalg.
Fakta om turen
Det bedste er selv at ankomme i bil. Der er en færge mellem Esbjerg og Nordby. Ellers kan du tage toget til Esbjerg og benytte dig af cykel, bus eller taxa på øen. Fanø kan besøges året rundt, men vær opmærksom på, at nogle steder på øen har lukket om vinteren.