Rejser
13. september 2019

Rejseguide til Bornholm: Gourmet, keramik og vild natur

Bornholm er blevet lidt af en gourmet-ø – selv den vildeste natur kan spises, og det vrimler med typer, der kan spotte et skovløg på fem meters afstand. Men Bornholm er også en kreativ ø, hvor keramikere kan få rockstjernestatus.
Af: Karna Bunk-Jensen
bornholm

Foto: Karna Bunk-Jensen

Jorden gynger stadig under mig, da jeg går i land i Rønne, blæst i havn af en strid østenvind. Solskinsøen viser tænder, næsten som om den prøver at fortælle sine gæster noget. At vi ikke skal tro, at vi har set det hele endnu. Og landets meteorologer gør deres for at bidrage til uforudsigeligheden. Her på tærsklen til efteråret er øen dog stadig grøn, og luften lun. Det skyldes blandt andet klippeøens fundament af granit, som suger solens stråler til sig gennem sommeren og fungerer lidt som gulvvarme, når vejret bliver koldere.

Kunsten at hænge ud

Apropos klipperne, så går der ikke længe, før jeg støder på dem. Bogstaveligt talt. Jeg klasker ind i klippevæggen som et insekt på en forrude, for Bornholms klipper skal nemlig ikke kun kigges på – de skal også klatres på, og det kan man gøre i Vang Granitbrud. Det er i øvrigt herfra, at granitten til Storebæltsbroen er udvundet, fortæller Anders Pedersen fra Bornholms Out­doorcenter, men jeg må indrømme, at jeg er mere optaget af at klamre mig til klippen, jeg hænger på. Han slækker lidt på linen, så jeg kan begynde den lodrette nedstigning i små "hop".
https://imgix.femina.dk/bornholm-1-bornholm-151.jpg
Nej, det er ikke en ny, eksperimentel form for klippedans, men SØNDAGs udsendtes forsøg på at klatre på klipper Klatring og rappelling er på ingen tid blevet den hotteste nye motionsform, men for Anders har det altid været den helt store passion. For syv år siden flyttede han sågar til Bornholm for klippernes skyld. Og når jeg sådan hænger ud her i 25 meters højde iført sikkerhedshjelm og seletøj, begynder jeg så småt at forstå, hvori tiltrækningen består. Udsigten over Østersøen, der glitrer i solskinnet, fejler i hvert fald ikke noget. Man skal være lavet af bornholmsk granit for ikke at sætte pris på den udsigt. LÆS OGSÅ: Ferie i Danmark: Tag med til charmerende Tunø

Høst i grøftekanten

Næste møde med Bornholm foregår i en højde, hvor mange nok føler sig mere trygge. Stranden, grøften og græsplænen bugner nemlig af velsmagende spiseplanter, hvis bare man ved, hvad man skal kigge efter. Og det gør Jens Kofoed.
https://imgix.femina.dk/bornholm-2-bornholm-386.jpg
Naturvejleder Jens Kofoed snupper en håndfuld ”ukrudt” til aftensmaden. – Der står noget ualmindeligt lækkert herovre, udbryder den bornholmskfødte naturvejleder, allerede inden vores vandring rigtigt er begyndt. Bevæbnet med en lille graveske bøjer han sig over en tot græs, der i mine øjne ikke skiller sig spor ud fra sine grønne omgivelser. Men Jens kender sine spiselige urter, og da totten er rystet fri for jord, kan man tydeligt se de hvide løgknolde forneden. – Skovløg, siger han og forklarer, at smagen minder om skalotteløg. Løgene er det første, der ryger i det medbragte lærredsnet, og mange planter følger trop på den knap to kilometer lange spadseretur langs stranden fra Gudhjem til Melsted Havn. Løgkarse, skvalderkål, almindelig syre, skovmærke og ramsløg tilføjes, indtil nettet er så fyldt, at hankene ikke længere kan samles. Det er tydeligt, at der er penge at spare på madbudgettet for dem, der kan se forskel på revl og krat. Jeg er i hvert fald færdig med at betale i dyre domme for salat, når det nu viser sig, at den vokser i grøftekanten – ganske gratis! Fremme ved Madkulturhuset på Melstedgård Landbrugsmuseum tager Helle Justesen bestik af dagens høst. Som uddannet kok og med en bachelor i folkloristik underviser hun Madkulturhusets besøgende i, hvordan datidens bornholmere brugte vilde urter i madlavningen. Frokost på gården – Vi driver ikke en restaurant, påpeger Helle og rækker mig en stegepande. – Man får ikke lov at spise noget her, som man ikke selv har været med til at finde. Resten af råvarerne henter vi ovre i Skafferiet, der er Madkulturhuset og Landbrugsmuseets egen gårdbutik. Vi steger en mørbrad med kantareller, som serveres med vild salat og friskbagt urtefocaccia til. Det hele smager naturligvis fuldstændig fantastisk, men sådan er det sikkert med alt mad, man selv har høstet.
https://imgix.femina.dk/bornholm-3-img_2686.jpg
Friskbagt focaccia med vilde urter fra dagens høst. Ud over øens køkkener finder den vilde natur også vej ind i keramikken. I Listed møder jeg Susanne Glerup Lov og Torben Lov, som sammen udgør keramikerduoen Lov i Listed.

Keramisk powerduo

Det stod ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at de to sammen skulle blive noget ved keramikken, men efter 20 år som landmand købte Torben i 2000 en faldefærdig gård og indrettede keramikværksted. Året efter flyttede Susanne ind efter at have set en annonce i avisen om et værelse til leje. Som uddannet væver var hun midt i en "filtbølge", men hun fik hurtigt øjnene op for keramikkens egenskaber. Og Torbens.
https://imgix.femina.dk/bornholm-4-img_2904.jpg
Bornholms måske mest berømte keramikerpar, Susanne og Torben fra ”Lov i Listed”, skiftes til at sidde ved drejebænken. Parret, der i dag er gift, begyndte sammen at udvikle serier af kopper og tallerkener inspireret af den bornholmske natur. Den matsorte minder for eksempel Torben om skiffersten, mens den bleggrønne er fundet i det lav, der vokser på klipperne rundtomkring. – Det skal helst holdes enkelt og råt, fortæller Susanne. Ude i butikken tager hun en kop op i hænderne og kærtegner den blanke, sandfarvede glasur. Og da de første skåle og tallerkener var færdige, fik ovnene ikke lov at stå tomme længe ad gangen. Den første bestilling fra michelinrestauranten Kadeau katapulterede Lov i Listed til overnight succes, og flere restauranter er sidenhen fulgt trop. Selv må Susanne og Torben drikke kaffen af andensorteringen, for ordresedlen er lang, og alt er solgt, længe inden det bliver brændt.

Rejsefakta

Kom dertil: Bornholmerbussen kører direkte fra København til Ystad, hvorfra Bornholmslinjen sejler til Rønne på ca. fem kvarter, bornholmerbussen.dk og bornholmslinjen.dk. Flere busrejseselskaber, f.eks. Gislev Rejser, har pakketure til Bornholm – også uden for højsæsonen. Nilles byder på ”Bornholm All Inclusive Light”, gislev-rejser.dk og nilles.as. Oplev: På Bornholms Madkulturhus er gæsterne med til at finde ingredienserne i naturen og tilberede dem efter gamle opskrifter, gaarden.nu. Bornholms Outdoorcenter arrangerer rappelling og klippeklatring, bornholmsoutdoorcenter.dk. Kig forbi hos keramikerparret Susanne og Torben hos Lov i Listed, butikken er åben hver lørdag, lovilisted.dk. Spis: På Hotel Nordlandet i Sandvig både bor og spiser man fortrinligt, og her er ovenikøbet en af øens bedste udsigter. Hotelnordlandet.com, Strandvejen 68, Allinge. Le Port i Vang har fokus på bornholmske råvarer, og indehaveren finder selv urterne til maden og blomsterne til bordene på sine daglige vandreture. Leport.dk, Vang 81, Hasle. Har man fået nok af røget sild, kan en gang fish’n’chips på B’s Fiskeværksted i Svaneke Havn anbefales (kun åbent i højsæsonen). Fiskevaerkstedet.dk, Svaneke Havn.
https://imgix.femina.dk/bornholm-5-img_3011.jpg
Fish'n'chips på B's Fiskeværksted. LÆS OGSÅ: 7 ting, du ikke vidste om vandreferie
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs mere om:

Læs også