Stress af med thalassoterapi
Foto: Scanpix
Ethvert hotel i Tunesien med tre stjerner og opefter har smukt indrettede wellnesscentre, som tilbyder en lang række forskellige kure, et væld af massageformer og skønhedsbehandlinger, lige fra ansigtsmasker til Botox.
Det er der rigtig mange turister, der benytter sig af, og det gælder begge køn og alle aldre. Så når man går gennem vestibulen til et stort hotel, er det helt almindeligt at møde folk, der færdes mellem nydeligt påklædte gæster blot iført badekåbe, tøfler og vådt hår. Jeg så sågar et par sætte sig til bords i badekåber i en af hotellernes førsteklasses-restauranter. Tjenerne ikke så meget som blinkede. Det gjorde derimod en del af de påklædte gæster.
Fodspor af bare tær i strandens varme sand.
THALASSOTERAPI
Stjernen blandt de mange tilbud er thalassoterapi, og her mærker man igen Tunesiens tætte relationer til Frankrig. Det var nemlig den franske læge Bonnardière, der i 1867 startede thalassoterapi som en ny medicinsk behandling. Thalasso er græsk og betyder hav.
Thalassoterapi er baseret på havvand, som er opvarmet til 34-36 grader, samt havets produkter som tang og alger, der bruges til masker og pakninger. Vandet hentes langt ude i Middelhavet, hvor det pumpes op og sendes gennem filtre, så det er rent. Når havvandet bliver varmet op til samme temperatur, som kroppen har, kan den bedre optage de mange gavnlige mineraler, vitaminer, aminosyrer og sporstoffer. Derudover kan supplerende behandlinger som massage hjælpe med til at afslappe muskler, fjerne giftstoffer fra kroppen og dræne lymfekirtlerne.
Thalasso-centrene er ofte luksuriøst indrettet i orientalsk stil med marmor, skulpturer, mosaikgulve og buegange og dekoreret med kakler i smukke, stærke farver. Som for eksempel "Blomster-spaen" på hotel Hasdrubal på øen Djerba. Man vandrer bogstavelig talt rundt i friske blomsterblade og blomsterhoveder, der er strøet ud over alle flader og gange, mens man sender en tanke til de personer, der arrangerer dette blomsterorgie hver eneste dag.
Rundtomkring på gangene ligger der hvide svaner, dog ikke fjerklædte, men skabt af frottéhåndklæder, der er snoet på sindrig vis. Der dufter sødt af aromatiske olier, og i nicher og på borde står der tændte olielamper. Alt til akkompagnement af blidt plaskende vand, som i en arabisk have.
For de mere eventyrlystne er det oplagt at leje en bil og køre ind i
landet eller længere sydpå og opleve de flotte, barske landskaber,
ørkenen eller frodige oaser.
MASSAGE FOR ENHVER SMAG
Først bestiller man de behandlinger, man har lyst og pengepung til, og det kan være lige fra en enkelt til fl ere behandlinger i løbet af dagen, eller en kur, der kan strække sig over fire-seks dage. Man modtages i receptionen af en nydelig ung kvinde i sort spadseredragt og høje hæle. Hun fører gæsten til "lingeriet", hvor en kvinde lynhurtigt bedømmer éns størrelse og udleverer en kurv med en hvid frottébadekåbe, håndklæde og tøfler.
Næste stop er omklædningsrummet med skabe, der kan afl åses, og så er det bare om få tøjet af og begive sig til behandlingsrummene, hvor en hærskare af hvidklædte mænd og kvinder står parat til at overtage ansvaret for éns krop, i hvert fald for nogle timer.
Thalassoterapi kan for eksempel være massage på en briks, hvor en række dyser, der hænger over briksen, lader det lune havvand regne ned over én, mens professionelle hænder masserer hele kroppen med abrikosolie. Eller man kan blive exfolieret over hele kroppen med ekstrakt af mineralholdigt tang. Man kan også nøjes med at få "busten", som det så tækkeligt udtrykkes, strammet op med en lang række produkter, der alle stammer fra havet.
Alle spaerne tilbyder en lang række andre massageformer som for eksempel ayurvedicmassage, stenmassage med varme lavasten, lymfedrænage, thaimassage og shiatsu.
Et par fiskere haler nettet op fra vandet efter dagens fisketur.
POOL MED OPVARMET HAVVAND
Efter behandlingerne kan man slappe af i behagelige hvilestole i store lyse rum, måske med en bog, mens man nipper til en kop lægende urtete - der er et stort udvalg. Og man kan såmænd blive der hele dagen, måske afbrudt af et par ture i poolenes opvarmede saltvand. Der er både indendørs og udendørs pools, og for eksempel i hotel Mövenpicks luksuriøse spa på øen Djerba kan man svømme fra den indendørs pool til den udendørs, der ligger ud til det rigtige hav, den blå himmel og de hvide strande. I poolens vægge er der jacuzzier og rør, hvor vandet pisker ud, så man kan få en lindrende lænde- eller rygmassage. Enhver spa i Tunesien har en hammam.
Oprindelig et badehus i alle byer, hvor indbyggerne gik hen og blev vasket og - ikke mindst - snakkede, og det gør de stadig. De er betydeligt mere luksuriøse på hotellerne, hvor der er sauna, brusere, mulighed for at få hele kroppen exfolieret og et hvilerum med behagelige hynder i orientalsk stil, hvor man kan ligge og flyde på orientalsk vis med et glas myntete i hånden. Og når man er færdig, kan man få sat lokkerne hos frisøren eller måske shoppe de lækre skønhedspræparater og aromatiske olier i den boutique, der naturligvis også findes i spaområdet.
UD AT SE
Når man nu er i Tunesien, er det oplagt at stikke næsen uden for turistområderne, hvor de store hoteller ligger som perler på en snor med deres private badestrande, pools, liggestole, udendørsservering og legemuligheder for store og små. Man kan flyve i ballon, ride på stranden, svæveflyve, dykke, bowle, spille tennis og golf og spille volleyball med vennerne eller de andre gæster.
I alle byer, store som små, er det slående, hvordan det smukke og det grimme eksisterer side om side: Gamle huse med flotte porte, ofte malet Middelhavsblå, vinduesudskæringer og facader med kakler, lagt i smukke mønstre, står klos op ad halvfærdige eller faldefærdige bygninger, hvor mørtlen er klasket på, og hvor murstenene stikker ud og vidner om elendigt håndværk.
I alle byer findes gamle huse med flotte porte, ofte malet
Middelhavsblå, vinduesudskæringer og facader med kakler, lagt i
smykke mønstre.
DET KAN DU MED FORDEL KØBE MED HJEM
- Smykker af sølv og guld
- Antikke berbersmykker
- Pashmina-sjaler
- Bomulds- og uldsjaler
- Tunikaer i alle farver, længder og materialer
- Kunsthåndværk - smukke skåle og fade
- Lædervarer - tasker, sko og tøfler
- Vævede berbertæpper
- Krydderier - men pas på med safran. Ægte safran er orangegule støvdragere, og det er dyrt. Det gule pulver, der sælges som safran, er fup
DET KAN MAN SPISE ...
- Man starter ofte med meze, som er arabisk inspirerede småretter, ofte lækkert tilberedte grøntsager
- Couscous fås med lam, kylling, okse og fisk eller med grøntsager
- Briks er friturestegte fillo-trekanter med et æg indeni
- Brødet er godt - igen ser man den franske indflydelse
- Masser af søde kager
- Alle cafeer serverer myntete, ofte med pinjekerner, og mange slags kaffe
- Tunesien producerer selv glimrende rød- og hvidvin
- Alle vegne på gader og i souk'er sælges der friskpresset appelsinsaft
- På restaurant giver man ca. 10 pct. i drikkepenge, det er en del af lønnen
Godt at vide om Tunesien
- Tunesien har Middelhavsklima med meget varme somre og behagelige vintre.
- Badevandstemperaturen kommer aldrig under 15 grader og når 25 grader om sommeren.
- På grund af varmen er den bedste rejsetid uden for sæsonen, fra marts til maj, og fra september til december. Det er også billigere.
- I Tunesien taler de fleste fransk, men i turistområderne taler alle engelsk.
- Den lokale valuta hedder dinar, som er ca. 4,2 danske kroner.
- Man kan ikke veksle på forhånd og ikke tage dinarer med ud af landet.
- Medbring danske kroner eller euro, som kan veksles på hoteller eller i banker uden gebyr.
- En bil koster omkring 70 dinarer pr. dag. Vil man ud i ørkenen, koster en firehjulstrækker med chauffør ca. 140 dinarer pr. dag.