27 skønne facts om vores allesammens fødselar, Dronning Margrethe
Foto: Hanne Juul, Jesper Sunesen, Lars H. Laursen, Elfelt, Holger Blom, Ritzau/Scanpix, Aller Media, Kongehuset, PR m.fl.
Hun er døbt Margrethe Alexandrine Thorhildur Ingrid - og i dag kan Dronning Margrethe fejre sin 80 års fødselsdag. Vi ønsker vores allesammens Daisy stort tillykke med den runde fødselsdag - og serverer 27 facts om vores skønne monark, som du måske ikke kendte:
1. Dronning Margrethe brød en 523 år lang tradition ved at blive regent i 1972. Siden 1448 har der nemlig kun siddet konger på tronen med navnene Christian og Frederik.
2. Dronning Margrethe er kommet i selskab med nogle af de længst siddende regenter i Danmarkshistorien. Det er bl.a. Valdemar II Sejr (konge fra1202-1241), Erik VII af Pommern (konge 1396-1439), Christian IV (konge 1588-1648) og Christian VII (konge 1863-1906).
3. Dronning Margrethe har en flot højde på 182 centimeter, og hun er derfor højere end mange andre statsoverhoveder. Her ses hun med Japans Kejser Akihito.
4. Dronningen har 88 forskellige protektorater.
5. Dronning Margrethe valgte selv at hedde dronning Margrethe II, da hun helt formelt skulle have heddet dronning Margrethe I. Dronning Margrethe II forklarer til BILLED-BLADET hvorfor: "Jeg synes, at den historiske dronning Margrethe så oplagt var den første, og så skulle jeg ikke komme her og lade som om, hun ikke havde været der… Jeg synes, det ville være forkert at bilde folk ind, at jeg troede, jeg var den første. Det var jeg jo ikke."
6. Hun har selv opfundet ordet "internationalese", som ifølge Dronningen betyder "et sært, upersonligt sprog, som ikke er nogens".
7. Den kongelige familie danser ikke rundt om træet juleaften. Træet er pyntet af dronning Margrethe med pynt, som hun primært selv har klippet. Familien synger altid en fransk salme, og nu afdøde prins Henrik plejede at spille klaver til.
8. Dronningen er nummer 221 i den britiske tronfølge, da hun er barnebarn af Margareta af Connaught, der senere blev kronprinsesse af Sverige.
9. Andy Warhol (1928-87), som er en af hovedkræfterne bag popart-bevægelsen, lavede i 1985 en række portrætter af fire forskellige dronninger. I serien Reigning Queens blev den hollandske dronning Beatrix, Storbritanniens dronning Elizabeth II, Swazilands Ntombi Twala og vores egen dronning Margrethe portrætteret.
10. I 1981oversatte dronning Margrethe Simone de Beauvoirs "Alle mennesker er dødelige" under pseudonymet H.M. Vejerberg i fællesskab med prins Henrik.
11. Dronning Margrethe blev i 1972 æresoberst (Allied Colonel-in-Chief) ved det britiske forsvar i The Queen's Regiment, senere Princess of Wales's Royal Regiment. I 1997 blev Dronningen Colonel-in-Chief ved The Princess of Wales's Royal Regiment.
12. Rubinbrochen med den omvendte hestesko, som Dronning Margrethe bærer fra tid til anden, er helt speciel for dronningen, som fik den af sin far, kong Frederik 9., da det blev besluttet, at hun skulle være Danmarks næste regent. Hun bar den også, da hun blev udråbt som dronning.
13. Dronningens modersmål er dansk, men derudover taler hun fransk, svensk, engelsk og tysk.
14. Prinsesse Margrethe gik i folkeskole fra 1946 til 1955 på Zahles Skole, men som såkaldt privatist på Amalienborg fra 1946 til 1949.
15. Margueritten er Dronning Margrethes yndlingsblomst – deraf hendes kælenavn ”Daisy”.
16. I 1960-1961 studerede dronningen arkæologi i Cambridge – en interesse, som har været så omsiggribende, at Moesgård Museum og Nationalmuseet i 2010 begge havde udstillinger om netop dronningens historie-interesse.
17. I 1959 blev prinsesse Margrethe korporal fra Kvindeligt Flyvekorps gruppeførerskole – som Berlingske Aftenavis skrev: ”Der er meget at gennemgaa, før man bliver dronning.” Fægtning var bl.a. en del af uddannelsen.
18. ”Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke”, er dronningens valgsprog
19. Dronningen har i mange år røget de græske cigaretter Karelia Agrenou – efterhånden som den sidste ryger i kongehuset.
20. Længe før det var en dagsorden, var dronningen tilhænger af genbrug – her i en gulmønstret kjole, som Jørgen Bender oprindeligt kreerede til sølvbrylluppet i 1992, og som siden er syet om i et enklere snit.
21. Mobiltelefoni er ikke noget for dronningen, har hun selv ytret ved flere lejligheder, men andre royale medlemmer tog dog teknologien til sig.
22. Dronningen er kæmpe Tolkien-fan og har læst ”Ringenes Herre”-bøgerne højt for sine sønner flere gange i barndommen. I 1977 udgav Gyldendal 1.500 håndnummererede eksemplarer af ”Ringenes Herre” med sort-hvide tegninger af en frøken Ingahild Grathmer. Tegningerne havde dronningen under dette pseudonym sendt til Tolkien, da hun som prinsesse gik på universitetet i England.
23. Dronningen er ofte gået sine egne veje i valget af tøj og har aldrig været bleg for at trække i de helt store rober, som også bæres flot, når man er 182 cm høj.
24. Ballet har været en passion for dronningens siden barnsben. De seneste år har hun stået bag scenografi og kostumer til bl.a. ”Snedronningen”, men publikum og presse har også kunnet se hende udføre ballet selv som her på veninden Susanne Heerings balletskole i Næstved i 2012.
25. Dronningens apanage udgør 87,6 millioner kroner her i 2020.
26. Kongehuset v. 2.0: En ny æra begyndte i 2016, da kongehuset og dermed også dronningen gjorde entré på de sociale medier. I dag er der knap 250.000 følgere på Facebook og 377.000 på Instagram.
27. Dronningen var tilbage i 1991 klar i mælet, da en vis forretningsmand ved navn Donald Trump insisterede på at møde hende efter et statsbesøg i USA. Dengang havde dronningen selskab af daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) på Manhattan. Efter et statsbesøg hos daværende præsident George Bush i Washington havde de planlagt et privat besøg i New York og blev indlogeret på Trumps fashionable hotel ved Central Park.
Donald Trump fik opsnuset, at en royal dansker var kommet på besøg, og han bad om et møde, fortæller Uffe Ellemann-Jensen i samtalebogen ’Du store verden’: ”Han kom masende og ville mødes med dronningen, så han kunne blive fotograferet med hende. Jeg fik et diskret vink om, at det syntes majestæten ikke, var en fremragende idé, så det måtte da lige være en opgave for en udenrigsminister. Så jeg gik ud og fik ham stoppet, mens majestæten smuttede ud i byen ad en bagudgang, og jeg havnede i et mødelokale med Trump og hans mandlige assistent,” fortæller Ellemann i bogen.
Kilde: Kongehuset.dk, Berlingske, BILLED-BLADET, Politiken