Se, lyt & oplev
28. februar 2014

Bøger, jeg husker: Sanne Søndergaard

Urimeligt høje vilkår og modet til at komme igennem dem. Det er det gennemgående tema i de bøger, der har haft stor betydning for komiker og forfatter Sanne Søndergaard.
Af: Rikke Lund
https://imgix.femina.dk/media/article/1410-sanne-soendergaard_2.jpg

Richard Adams: Kaninbjerget

Det er en fabelhistorie, der i virkeligheden fortæller enormt meget om, hvordan mennesker opfører sig. Jeg har læst den igen som voksen, og nu kan jeg godt se, at forfatteren har kønnet kaninerne. Men som barn var det bare en kanin, og dens kamp for retfærdighed og mod.

Simone de Beauvoir: Det andet køn

Simone de Beauvoir har haft en kæmpe betydning for mig, i forhold til at forstå hvor meget kvindelighed er noget, der bliver skabt udefra. Hun siger: ”Man fødes ikke som kvinde, man bliver det.” Og det er det, bogen handler om. En idé om at vores samfund grundlæggende er indrettet til mænd, og alt kvindeligt afviger fra normalen(manden). Det var en øjenåbner, for man kan nemt komme til at føle sig forkert, når man gør noget kvindeligt.

Yann Martel: Pi’s liv

Jeg var fuldstændig blæst omkuld, da jeg læste den første gang. Den er virkelig flot skrevet og fortalt, og handler om mod, og om at finde frem til sin indre overlevelseskraft. Man siger, at det er en bog, der kan gøre folk religiøse. Det ved jeg ikke, om den kan, men den handler om fundamentet i kristendommen, nemlig tro, håb og kærlighed. Kærlighed til sig selv og livet.

Sanne Søndergaard: Kære Dødsbog

Nu er jeg fræk og vælger en af mine egne bøger. Det var min første bog, og den handler, om de følelser, jeg havde som teenager. Følelser som, jeg syntes, var ubearbejdede af litteraturen. Tankerne bag var at skrive en bog om, hvordan det føles at være en vred teenagepige, og om hvordan mobning rent faktisk ser ud, når man oplever det. Rigtig mange unge mennesker læser den og skriver til mig, og det betyder meget.

Læs også