Det er okay at skrige. Bagedystens Beyoncé er tilbage!
Foto: DR
Spoiler-alarm, hvis du ikke har set tredje afsnit af "Den Store Bagedyst".
Brød-afsnittet i Bagedysten plejer at være det, man bare skal have overstået. Vi vil se mousser! Geléer! Glaze, der klumper!
Men en særlig gæst i jubilæumssæsonen vendte op og ned på det hele.
Vi samler op på ugens højdepunkter fra ”Den Store Bagedyst”, men lad os være ærlige – der var ét altoverskyggende.
All hail the queen
Måske skreg du lidt, da Mette Blomsterberg dukkede op på skærmen. Eller måske begyndte du at græde.
Det er helt naturlige reaktioner på gensynet med den første og største bagedyst-dronning, og du skal ikke skamme dig.
Knolden i nakken er stadig stram, og de friske bemærkninger sidder løst.
Vi husker tilbage på en vending som:
– Jeg mærker næsten sådan lidt gummikonsistens på raketten.
Og tilføjer nu:
– Vi står med en lidt bleg-fesen én (om Jakobs kringle, der hverken var bagt eller hævet).
Selvom de stod fire dommere ved bordet i den hemmelige udfordring, var det Queen Blomsterberg aka. Bagedystens Beyoncé, der styrede showet (Sorry, Jan Friis-Mikkelsen, du kan være Kelly Rowland).
Nyt til Bagedyst-ordbogen
Man kan lære meget af at se Bagedysten.
For eksempel ved de fleste danskere efterhånden, at ”tuiles” udtales ”twil” og er en meget tynd kiks, der næsten altid knækker.
I denne uge lærte vi om ”borgmestermasse”. Det er åbenbart det samme som remonce, men Mette Blomsterberg kan sin old school bage-ordbog - og hvis hun siger borgmestermasse, så hedder det borgmestermasse.
Også Timm Vladimir brillierede med ordene.
Afsnittet begyndte med, at han helt casual sagde: ”Saccharomyces betyder gær på latin” (For hvordan skal man ellers indlede et afsnit om brød for tiende gang?).
Og så kalder han donuts for en ... ”gumset” kage?
Måske er Timm blevet for sofistikeret til os alle sammen, men man kan altså ikke slå gumset op i ordbogen. Heller ikke på latin.
Farhumor i top
Inden vi slipper bagedyst-lingoen, så skal vi lige runde det tårnhøje ordspils-niveau.
Vi lægger ud med:
– Med gær i hovedrollen er spørgsmålet, om stemningen bliver hævet eller trykket.
Og så en klassiker:
– Kringlens facon kan give hovedbrud. Så spørgsmålet er, om dette års deltagere kan kringle den udfordring.
Der skal lyde en stor tak til den manuskriptforfatter, der lørdag efter lørdag slipper "tøhø”-humoren fri.
Ugens højdepunkter fra Gitte
Sæsonens sande vinder er allerede fundet, og hun hedder Gitte.
Gitte har masser af humør og selvindsigt, når hun gang på gang ser bort fra alt, hvad der hedder finish. Også denne uges donuts med frihåndstegnet chokolade blev lige lovligt rustikke. Og det erkendte Gitte:
– Der var to kritikpunkter. Det var dejen og finishen. Så det er jo meget.
Ja, Gitte, men du er stadig helt perfekt.
Røg ud med et brag: Nu vender deltager tilbage i bagedysten
Og så kom øjeblikket også, hvor Gitte shinede. I den hemmelige udfordring mødte Frederik og Johanne endelig lidt modstand, for Gitte kan sit kram, når det kommer til kringler.
Vi skal bede om flere bedstemorklassikere fremover, så vi kan beholde Gitte på skærmen!
En kontroversiel ingrediens
Vi skal også lige hurtigt vende SæÞórs valg af donutsmag. For han pyntede sine “amerikaner-donuts” med sirligt udskårne skiver af sprødt bacon.
Det er et modigt valg, efter internettet reagerede sådan her i 2017, da Jesper puttede bacon i sine fyldte chokolader i finalen:
Micki Cheng puttede også bacon i sine snurrer med dadler og hvid chokolade.
Hvad er det med mænd i Bagedysten, der absolut skal blande svinekød og kage?
Focaccia-fadæsen
Tårerne blev sluppet fri, da Anna-Kathrines Focaccia (eller “focatzja” som verdensmanden Timm Vlamdimir siger) ikke lige blev, som hun havde håbet.
Det var noget med noget olivenolie, der ikke virkede, som det skulle – men hendes kjole-brød blev altså superflot alligevel.
Vi håber at Anna-Kathrine er okay igen og måske har fået genset nogle klip, hvor det for alvor går galt for deltagerne (Vi sender en kærlig tanke til Mohammeds Cheesecake i 2016 – RIP.)
Farvel til Jakob
Vi havde høje forventninger til Jakobs helt originale tilgang til Bagedysten. Men man når ikke så langt, hvis man kun er god til at opfinde og ikke til at bage.
I mesterværksudfordringen skulle deltagerne bage smukke “prydbrød” (endnu en glose til ordbogen), og Jakob valgte at lave et helt almindeligt brød.
Så ja. Tak for denne gang Jakob. Vi håber, du har det godt hjemme i værkstedet.