Ny svensk serie skildrer lyst og begær – men det er noget andet, der gør den helt særlig
Foto: PR
Anettes mand vil hellere sidde i kælderen og lytte til musik på hundedyrt hifi-udstyr, end at røre ved sin kone.
Martinas mand har forladt hende til fordel for en yngre kvinde – og nu bor hun sammen med det liderlige par i det store hus, ingen af dem vil af med.
Ellen sparker røv på arbejdet, men får ingen anerkendelse – og går hjem til en tom lejlighed, hvor hun skriver på en "Fifty Shades of Grey"-agtig roman.
Den første sæson af den svenske serie "Lust" er tilgængelig på HBO Max.
Nadia forelsker sig i sin træner, den kriminelle Diesel – eller i hvert fald i hans villighed til at tage hende på alle de måder, hendes søde mand nægter, fordi han ikke vil "ligge under for samfundets patriarkalske strukturer".
Fire kvinder, fire liv – og fire hovedpersoner
Den svenske serie "Lust" udmærker sig ikke kun ved at skildre sex og begær – endda hos 40+-segmentet! – den er også særlig på den måde, at den har fire kvinder i de altoverskyggende hovedroller.
– Vi har kendt hinanden i mere end 20 år, og vi har også arbejdet sammen to og to indimellem, men ingen af os har nogensinde prøvet at være en del af et projekt med så mange kvinder, fortæller 46-årige Julia Dufvenius, som spiller bilsælgeren Ellen, over en Skype-forbindelse fra Stockholm, hvor de fire skuespillere er samlet for at fortælle om "Lust".
De andre nikker. Selv om Sverige er et af de lande, som resten af verden kigger mod, når det gælder ligestilling, er der også her langt mellem de film, som har mere end én kvinde i en bærende rolle.
Og der er også stadig langt mellem de gode roller til voksne kvinder.
– Vi har gennem hele vores karriere været vant til at være ene kvinde på arbejde. Og jeg har selv erfaret, at der er langt mellem de gode roller. For nylig blev jeg tilbudt en rolle som en gammel, prostitueret kvinde, som endte med at dø! siger Sofia Helin, der er kendt for sin rolle i den danske-svenske successerie "Broen", mens de tre andre både griner og ryster opgivende på hovedet.
Sofia Helin spiller selv Anette, og det var også hende, der tog initiativet til "Lust" for en håndfuld år siden.
At serien skulle komme til at handle om sex – og manglen på sex – var ikke givet på forhånd.
Men da Sofia Helin mødtes med sine kolleger for at tale om den, stod det hurtigt klart for dem, at sexlivet er tabu, når man når en vis alder.
Jeg føler, at jeg endelig har lært at sætte grænser. I en alder af 50! Nu gør jeg ikke noget, jeg ikke har lyst til at gøre
– Vi talte om en masse ting og delte en masse med hinanden, men det gik op for os, at vi ikke talte om sex, som vi gjorde da vi var unge, fortæller hun.
Den indsigt banede vejen for "Lust" og for de fire kvindefigurer, som på hver deres måde kæmper med sexlivet, intimiteten og titlens "lyst".
– For de fleste mennesker er det sådan, at vi hele tiden bygger mere og mere på vores liv. Vi får et bedre job, et større hus, en familie. Men sexlivet har det med ikke at kunne følge med. Det kan føles som et nederlag, og så holder vi op med at tale om det, siger Elin Klinga, der spiller den rapkæftede og intellektuelle Martina.
– Her i vores del af verden har vi det med at synes, at alt skal være perfekt. Og sex er et af de steder, hvor du ikke kan være perfekt. Sex er et andet sprog, sex er dyrisk, supplerer Anja Lundqvist, der spiller Nadia, mor til tre og gift med den sødeste, blødeste mand. Og det dyriske har vi det med at lukke ned for, når hverdagen ruller, og dagene kører efter et nøje planlagt skema.
– Der er typisk en periode i en kvindes liv, hvor hun har ansvaret for ALT. Jobbet, børnene, hjemmet, forældre, som begynder at skrante, siger Sofia Helin.
– Vi tilsidesætter os selv – og også vores sexliv – for at sørge for alt og alle omkring os. Men vi er nødt også at opsøge det, der giver OS energi. Hvor kan vi finde VORES lyst? siger Elin Klinga.
Den svenske serie "Lust" er tilgængelig på HBO Max.
Sofia Helin nikker:
– Jeg kan huske, at da jeg var yngre og havde små børn, havde jeg sådan en følelse af, at jeg altid var i venteposition. Den følelse er væk nu. Jeg gider ikke at vente mere! Den følelse af frigjorthed og egoisme på den gode måde kan Anja Lundqvist også godt genkende:
– Jeg føler, at jeg endelig har lært at sætte grænser. I en alder af 50! Nu gør jeg ikke noget, jeg ikke har lyst til at gøre. Og vi skal ikke bare give os selv plads – men også lade andre kvinder komme til.
– Vi skal finde søstersolidariteten frem igen! siger Julia Dufvenius og får straks opbakning.
– Vi skal holde op med at konkurrere med hinanden, siger Sofia Helin – som med "Lust" har skabt et sted, hvor kvinderne får plads og taletid. Side om side.