Rejselysten? Her er 9 bøger, der tager dig ud i verden
Foto: PR
Hvad siger du til at sidde på en café i Paris’ hyggelige Marais-kvarter og kigge på de chikke kvinder, der haster forbi?
Eller til at tage på roadtrip i Texas, på jagt efter både fortiden og fremtiden – og kæmpestore bøffer? Eller hvad med en tur til den italienske kyst, hvor det eneste, du skal bekymre dig om, er, hvilken type gelato du skal køle dig af med i dag?
SE OGSÅ: 12 serier, du skal se lige nu
9 bøger, der tager dig ud i verden
Lyder det tillokkende – men også som noget, der hører en anden verden til? Det er det ikke – trods lukkede grænser, øde hoteller og fly, der står bomstille.
For med den rigtige roman i hånden kan du rejse lige så langt væk, du drømmer om – og du behøver ikke at bekymre dig om hverken corona eller klimaaftryk.
Her får du ni geniale bøger, der tager dig med på eventyr i hele verden – mens du sidder hjemme i din sofa.
1. Paris & Irland
På flugt fra en tragedie
Diane ejer en boghandel, som har navnet Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe. Men Diane er ikke selv lykkelig. Hun har oplevet en tragedie, som får hende til at kvitte sin lille biks og Paris og leje en hytte på den viltre irske kyst. Her får hun vind i håret – og kam til det, da hun møder en række af de lokale personligheder. Ikke mindst den tilsyneladende fjendske nabo Edward, som dog viser sig selv at have noget at slås med og måske alligevel ikke er så benhård som de irske klipper.
Agnès Martin Lugand: Lykkelige mennesker læser og drikker kaffe. Politikens Forlag.
2. Italien
Moderskab på prøve
Leda er for første gang taget på ferie alene. Hendes voksne døtre er rejst til Canada for at være sammen med deres far, og hun har glædet sig til tiden alene ved den italienske kyst. Men det, der skulle have været en afslappende tur med masser af ’me time’ ender som et indre opgør for Leda. Hun møder pigen Elena og hendes mor, Nina, på stranden, og det sætter gang i en masse tanker om hendes eget liv som mor og de afsavn og begrænsninger, hun føler, moderskabet har ført med sig. Bogen skal filmatiseres af Maggie Gyllenhaal, med skønne Olivia Coleman i rollen som den midaldrende kvinde, som har svært ved at forlige sig med både fortiden og nutiden. Den kan man roligt glæde sig til.
Elena Ferrante: Dukken der blev væk. Politikens Forlag.
3. USA & Nigeria
Hvor hører du til?
Race, køn, fordomme, kultur og ambitioner er alle på spil i Chimamanda Ngozi Adichies fantastiske roman om nigerianske Ifemelu, der tager til USA for at uddanne sig og her mærker clashet mellem sine rødder på det afrikanske kontinent og den unge kvinde, hun vokser op og bliver i USA. Samtidig er det en kærlighedshistorie mellem Ifemelu og den dreng, hun forelskede sig i allerede som barn – Obinze, som også er draget ud i verden for at se, om vingerne bærer. HBO arbejder i øjeblikket på en serie over ’Americanah’ med Oscar-vinder Lupita N’yongo i hovedrollen.
Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah. Gyldendal.
4. Dublin
Forbandede – forunderlige – ungdom
Frances og Bobbi er bedste venner – og ekskærester. Men deres forhold bliver sat på en alvorlig prøve, da de møder et lidt ældre kunstnerægtepar, Melissa og Nick, som de bliver viklet ind i et kompliceret og jalousifyldt kærlighedsforhold til. Irske Sally Rooney brød igennem med et brag med bogen, som er blevet sammenlignet med klassikere som ’Forbandede ungdom’ og ’Den store Gatsby’. Der er intet filter på, når Frances lufter sine inderste tanker om sex, venskaber, uddannelse og fremtiden, mens hun bunder den ene øl efter den anden på Dublins mange pubber.
Sally Rooney: Samtaler med venner. Rosinante.
5. Texas
På jagt efter fortiden
Mathilde Walter Clark var en lille pige, da hendes danske mor blev skilt fra hendes amerikanske far og tog datteren med hjem til Danmark. Så forfatteren har kendt sin far gennem korte besøg, postkort og telefonsamtaler. I bestselleren ’Lone Star’ sætter hun sig for at lære mande bedre at kende, og det fører hende rundt i Texas og på besøg hos en række mere eller mindre excentriske og farverige slægtninge. USA’s historie flettes sammen med Mathilde Walter Clarks egen, mens hun langsomt kommer nærmere en forståelse af sin far.
Mathilde Walter Clark: Lone Star. Politikens Forlag.
SE OGSÅ: Sådan laver du din egen hjemmespa
6. Iran
Fem kvinders kamp
Shahrnush Parsipurs roman blev kaldt anti-islamistisk, da den udkom i 1990, forfatteren røg i fængsel hele to gange, og bogen blev forbudt. I dag lever hun i eksil i USA og har kunnet se sin roman få kultstatus i hele verden. ’Kvinder uden mænd’ foregår i 1950’ernes Iran og fortæller historien om fem vidt forskellige kvinder, som vender det traditionelle, patriarkalske samfund ryggen og finder sammen i en have nord for Teheran, hvor de for første gang i deres liv føler sig frie.
Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd. Gyldendal.
7. Egypten
Midt på Tahrir-pladsen
Alaa al-Aswany sætter ansigt på den revolution i Cairo, der var en del af det arabiske forår, hvor flere lande i Mellemøsten kæmpede for demokrati og frihed – en kamp, som stadig er i gang mange steder. I ’Jeg løb mod Nilen’ møder vi bl.a. den revolutionære Ashraf og det unge par Dania og Khalif, hvis familier kommer fra vidt forskellige kår, og som bliver en slags revolutionens Romeo og Julie. Man er nærmest med Tahrir-pladsen, mens man febrilsk vender siderne i romanen, som både gør en klogere på en af verdens store begivenheder og river i hjertet.
Alaa al-Aswani: Jeg løb mod Nilen. Politikens Forlag.
8. Thy & København
To søstre, to liv
Maria Helleberg er eminent, når det gælder historier om kvinder, man får lyst til at kende. Gerda er Ruth er søstre – og i øvrigt forfatterens mor og moster – og vokser op sammen i Thisted. Som voksne skilles de to kvinders veje og skæbner dog, og mens den ene drager til København og lever det vilde liv, bliver den anden i det jyske, selv om hun lider voldsomt af udlængsel. Vi befinder os i tiden omkring den tyske besættelse, og den påvirker begge kvinders liv – men på vidt forskellige måder.
Maria Helleberg: Søstrene fra Thy. Rosinante.
9. Grønland
De grønlandske børn historie
Iben Mondrup står bag en af årets foreløbig allerbedste bøger, og en af dem, der flår allermest i følelserne. Vi befinder os i Grønland i 1960’erne, hvor det danske par Eva og Berthel adopterer to grønlandske børn, titlens Tabita og hendes bror, Vitus, hvis biologiske mor er deres husholderske, som bliver tilbage, da de vender næsen hjem mod Danmark med børnene. Tabita og Vitus vokser op i et hjem, hvor fortiden forties, og de voksne, som bør passe på dem, glemmer deres ansvar og fortaber sig i smålige magtspil og intriger.
Iben Mondrup: Tabita. Politikens Forlag