Seksualundervisning
28. april 2022

Vil du gerne have et bedre sexliv? Så er det på tide at smide manuskriptet væk

Kys, forspil, penetrering, udløsning og så…the end. Føler du også, du følger et manuskript, når du har sex? Det vil Louise Kjølsen og Sebastian Lynggaard gøre op med i ny podcast.
Af: Sofie Olivia Mørch
Louise Kjølsen og Sebastian Lynggard

Foto: GREGERS OVERVAD

Foto: GREGERS OVERVAD

Er manuskriptet til scenen allerede skrevet på forhånd, når vi har sex med hinanden?

I denne uges afsnit af feminas podcast ’Ja! Den seksualundervisning vi aldrig fik’ kommer vi helt tæt på, når værterne Louise Kjølsen og Sebastian Lynggaard, også kendt som Twerk Queen og Herlige Svend, sætter deres eget sexliv under lup.

De har inviteret Camilla Tved, som er jordeperson og normkritisk sexolog, i studiet og sig selv i terapistolen. For de oplever nemlig begge, at de indtager nogle ret forudbestemte roller, når de har sex.

Og de mange normer og forestillinger, de har til sex, gør ikke ligefrem noget fedt ved deres sexliv.

For er sex kun sex, hvis den ene eller begge parter får en orgasme? Og er det dit ansvar alene at nå dit klimaks?

Låste opfattelser af sex og krop

Krop og seksualitet defineres på mange måder mere flydende i dag end tidligere.

Sexolog Camilla Tved peger dog på, at der stadigvæk er meget låste opfattelser af, hvad sex er.

– Indenfor sexologi taler man meget om manuskripter og scripts, som man skal tænke ligesom teaterstykker - alle indtager deres roller og gør de ting, de nu skal, og så kommer der et mål ud af det. Det er en meget stærk forudindtagelse af, hvad der fungerer for folk, siger hun i podcasten.

Og her er orgasmen en af de ting, der fylder meget i vores sexscripts i dag - selvom, der er en stor del af befolkningen, der ikke altid får orgasmer, når de har sex.

– Man går glip af noget ved at være så låst i det, siger Camilla Tved.

Hør podcasten "Ja! Den seksualundervisning vi aldrig fik"

Hvorfor fik vi så absurd dårlig seksualundervisning i folkeskolen? Der spørger Louise Kjølsen og Sebastian Lynggard dem selv og hinanden om i feminas nye podcast Ja! Sammen med en række kloge gæster undersøger de alt fra innovativ onani til egne grænser og stiller de vigtige spørgsmål:

Hvordan opnår man ligestilling i sengen? Kan det være ok at gå over grænsen? Og hvordan sætter man fantasien fri? Lyt med herunder:

De normative sexscripts bliver da også hurtigt bekræftet, når værterne stiller Camilla Tved deres personlige spørgsmål.

Efter mange år med sex uden klimaks gør Louise Kjølsen krav på sin orgasme. Så langt så godt. Men hun føler også, at det er hendes eget ansvar, at det sker. Og det er:

– Måske lidt kedeligt, fordi så bliver det mere mig, der har sex med mig versus mig, der har sex sammen med nogle, siger hun.

Sebastian Lynggaard fortæller, at han ofte ikke kan overskue sex, men når han først er igang, elsker han det.

Han oplever, at han får bagsiden af den heteroseksuelle medalje, hvor der er en forventning til, at det er manden, der skal tage initiativ til sex og præstere.

Der bliver snakket om orgasmegap'et mellem mænd og kvinder, roller, forestillinger om sex og ansvar. Og så bliver det hele vendt på hovedet og taget op til revurdering.

Det er alt sammen i ugens afsnit af feminas podcast ’Ja! Den seksualundervisning vi aldrig fik’.

Du kan lytte med herover eller der, hvor du normalt finder dine podcasts.

Læs også