Stil
20. november 2013

Bh’ens historie: Hundrede år og den holder stadig

Gennem de sidste 100 år har BH’en formet og støttet kvinders bryster. Og selv om konstruktionen stort set har været den samme, har moden og samfundsstrukturen dikteret udformningen og looket af bh’en. Operettebarm, push up eller hængende frit som et symbol på kvindefrigørelse. Bh’en har fulgt kvinden som slipset har fulgt manden
Af: Ammanda Christensen
https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1346-bh-historie-prim.jpg

Kvinders fortrin har til alle tider haft en stor symbolværdi, lige fra den voluminøse operettebarm i det stramme korset til den frie rødstrømpebarm i 70’erne.

Helt frem til starten af 1900-tallet blev korsettet brugt af kvinder til at holde brysterne og samtidig skabe den, dengang, eftertragtede hvepsetalje. Indtil den nytænkende, new yorker Mary Phleps Jacobs i 1913 besluttede sig for at smide det ukomfortable korset og i stedet sætte sin tjenestepige til at sy to lommetørklæder og et bånd sammen. Det var begyndelsen på den BH, som vi kender den i dag.

https://imgix.femina.dk/1346-bh-historie-mary-p.jpg

Bare to år efter Mary Phelps Jacobs lommetørklæde-fidus, begyndte der at ske store ændringer i kvindemoden og samfundsstukturen i det danske land. I takt med, at kvinderne fik stemmeret, begyndte de at bevæge sig ud fra hjemmets fire vægge og de huslige pligter. Der blev derfor en langt større fokus på tøj med mere bevægelsesfrihed og det drengede look blev et hit. Taljen var ikke-eksisterende og brysterne blev gjort så flade som muligt, for få det eftertragtede mandlige look. Men med Wall Steet-krakket i 1929 og den efterfølgende økonomiske krise ændrede modebilledet sig hurtigt. Den økonomiske krise satte sit præg på arbejdsmarkedet og mange, især kvinder, måtte se sig selv som arbejdsløse. Kvinderne fandt derfor vejen tilbage til hjemmet og der kom igen fokus på de kvindelige former. Det var her den store pin up bølge, have sit indtog. Lingeriet blev her, som aldrig før, til offentlig skue i både film og på billeder. Der blev altså langt større fokus på lingeri og kvinders seksualitet, end der førhen havde været. Og kvindekroppen og dens former skulle fremhæves og beundres.

https://imgix.femina.dk/1346-bh-historie-marylin.jpg

Marilyn Monroe og rødstrømerne

Fra begyndelsen af pin-up perioden og frem til 1950’erne kom der stigende mere volumen i BH’en og den torpedo-formede BH blev et hit. Med den smukke Marilyn Monroe som frontfigur, blev kvinder med former og lidt sul på kroppen til skønhedsidealer. Særligt Marilyn Monroe blev billedet på, hvordan den perfekte kvinde skulle se ud – med former, men dog med den stadigt eftertragtede timeglasfigur.

I takt med den stigende kvindelige frigørelse, både politisk, allerede i 1915, og seksuelt i 30’erne, kommer i 1960’erne en stor reaktion på den stadigt manglende ligestilling mellem mænd og kvinder, kaldet den feministiske revolution. Kvinder rundt om i verden begynder at brænde deres BH’er, som et symbol på denne manglende ligestilling, som de syntes prægede samfundet. Omkring 70’erne nåede denne feministiske revolution også de danske kvinders hjerter og med rødstrømpebevægelsen i spidsen, blev danske kvinders BH’er brændt og brysterne blev frit luftet offentlig og på diverse kvindelejre op gennem 70’erne.

https://imgix.femina.dk/1346-bh-historie-tina.jpg

Tina Kjær – 90’erns største undertøjsmodel

Blot et årti senere kommer så godt som en modreaktion på 70’ernes frie og naturlige bryster. 80’erne var nemlig tiden for store, fyldige og gerne kunstige bryster. Jo større – jo bedre og dem der ikke valgte kirurgiens vej til store bryster, kunne i 90’erne købe sig til ekstra fylde, i form af den revolutionerende ”Wonderbra” push up-BH. Det var på samme tid at undertøjsmodellen Tina Kjær opnåede nye højder og over night fik stjernestatus som model – ikke engang en popularitet Helena Christensen kunne høste på daværende tidspunkt. Tina Kjær kom med hendes naturlige look og former på alles læber og endte endda som medvært i underholdningsprogrammet ”Skattefri lørdag” med kollegaen Jarl Friis-Mikkelsen. En værttjans som gjorde hende til fast inventar i Hr. og fru Danmarks stuer.

Læs om 100-året for kvinders stemmeret på søndag

Men hvordan ser BH moden ud i dag? 100 år efter Mary Phleps Jacobs satte sin tjenestepige til at sy to tørklæder sammen og et halvt århundrede efter Marylin Monroe satte sit aftryk i historien. Ord som frihed og ligestilling er blevet ord om det moderne samfund, som vi lever i og ligeså er de blevet ord om moden. Det naturlige look er dog det mest gængse i dag og BH-typer som trekants-BH’en og bøjle-BH’en er det de fleste kvinder bruger. Push-up BH’en bliver stadig brugt, men ikke for at skabe den, i 90’erne eftertragtede kavalergang, men for at give en naturlig fylde til en mindre barm, der kunne bruge et lille løft. Vigtigst af alt er dog komforten. Undertøjet skal sidde behageligt og komplementerer den form man har. Men vi er alle forskellige og har alle vores egen unikke stil – også når det kommer til det man ikke lige kan se med det blotte øje – nemlig undertøjet.

Grib BH-stilen gennem de sidste 100 år klik her…

Læs mere om:

Læs også