Den vilde køkkenhave står i stor kontrast til de omkransende flade marker, der dyrkes på traditionel vis.
”No dig”-princippet
... handler om at lægge skovl og rive væk og ikke at rode i jorden og dermed forstyrre de dyr og mikroorganismer, der lever i den. I stedet for at grave sin køkkenhave lægger Hannu Sarenström alt havaffald på jorden omkring planterne.
Ukrudt får sværere ved at trænge op, og efterhånden som haveafklippet bliver nedbrudt, gøder det jorden.
Med tiden vil det også forbedre jordens struktur. Det eneste plantemateriale, der forlader køkkenhaven, er de grøntsager og blomster, som Hannu høster og plukker.
Blomster og grøntsager gror side om side – her et kig ned gennem vildnisset med bl.a. fennikel, dahliaer og hjulkrone til gårdens ene længe.
Græskar trives så godt i køkkenhaven, at ejeren ikke kan nå at spise dem alle. Derfor ender nogle af dem blot med at pynte indendørs gennem vinteren.
Tomaterne gror gladeligt på den varme sydside af de smukke hjemmelavede hegn af grene fra haven.
Dette smukke og fascinerende syn møder naboerne, når de på landevejen kører forbi køkkenhaven på Langeland. Både dahlia og stolt kavaler kan stå med smukke blomster til langt ind i efteråret.
Artiklen blev udgivet i SØNDAG uge 34/2024, der også er ejet af Aller Media. Dette er en redigeret version.