Hudpleje
3. januar 2025

Da Nora stoppede på p-piller, fik hun et problem, der gjorde hende desperat: Jeg ville finde en løsning

Det var først da Nora stoppede med p-pillerne, at hun oplevede problemer med sin hud. Så stødte hun på en ny behandling.
Af: Malin H. Haugan, kk.no
Nora

Foto: Privat

Da Nora Fjeldhaug stoppede med hormonel prævention, ændrede hendes hud sig. Pludselig fik hun betændte bumser og urenheder.

- Jeg blev desperat og ville finde en løsning, siger Nora.

Det blev starten på flere måneders test af forskellige produkter.

Nora købte dyre cremer og masker, men de havde ikke de store effekter.

Efter et år stødte Nora på en forskningsartikel fra NASA. LED-lysterapi skulle angiveligt kunne hjælpe på at hele sår og reparere vævet.

Egentlig udviklede NASA de bestemte LED-lys, fordi de ville eksperimentere med at dyrke planter i rummet.

Men senere fandt de ud af, at LED tilsyneladende havde en helbredende effekt på sår, da huden helede hurtigere.

Siden da har flere undersøgt, hvordan LED-lys kan bruges som hudplejebehandling, primært for at behandle aldringstegn eller akne.

https://imgix.femina.dk/2025-01-03/82338940.jpg

Foto: Privat

Der er blevet udviklet forskellige lys i forskellige farver, med varierende energitætheder og bølgelængder.

Hudterapeut Ann-Kristin Stokke forklarer det sådan her:

- For at planter skal vokse og gro, har de brug for fotosyntese. Tænk på LED-lysterapi som fotosyntese for huden. Lyset absorberes i huden og aktiverer hudcellerne, så energiproduktionen øges, hvilket igen gør, at der produceres mere af det, huden har brug for, som kollagen og elastin.

Nora bestilte flere produkter, som angiveligt skulle hjælpe mod akne ved hjælp af LED-lys.

Efterhånden tog hun også kontakt til flere firmaer, der lavede LED-produkter, og hun fik tilsendt forskellige varer, som hun kunne teste.

Hun testede alt fra dækkende masker til produkter til enkelt udbrud. Efter tre måneder oplevede hun effekt af LED-produkterne.

Nora var 20 år gammel, da hun stoppede med p-pillerne og begyndte at opleve problemer med huden.

Nogle oplever urenheder og akne, når de stopper på hormonel prævention, fortæller hudlæge Miray Al-Mustafa.

Hormonel prævention vil nemlig forbedre akne hos de fleste, selvom det ikke er en primær behandling.

- P-piller reducerer generelt produktionen af talg i huden ved at reducere aktiviteten af mandlige hormoner – det er disse, der styrer talgproduktionen, forklarer lægen.

Hudlægen mener, at der kan være flere grunde til, at Nora fik akne, da hun stoppede på p-piller, og det samme gælder forklaringen på, at hudproblemerne forsvandt.

- Det er ikke altid så enkelt, at A fører til B, selvom det tilsyneladende virker sådan – korrelation betyder ikke altid kausalitet. Det kan have været tilfældigt, og der kan også have været andre faktorer med i billedet.

Lavede sin egen maske

Nora, som er færdiguddannet sygeplejerske, blev så fascineret af teknologien i LED-lysterapi, at hun besluttede sig for at lave sin helt egen LED-lysmasker.

- Jeg kontaktede de samme fabrikker, som jeg havde fået testet produkter fra. Efter at have identificeret den rigtige fabrikspartner og fået et tilbud, der matchede mine krav, startede jeg selskabet og udviklede mit eget brand, NoNo Nordic, siger Nora.

https://imgix.femina.dk/2025-01-03/82359662.jpg

Foto: Privat

Efter to år var masken klar, og i sommers lancerede Nora sin egen onlinebutik.

- Jeg ville vise, at det er muligt at få behandling uden at det nødvendigvis skal være medicin, og samtidig få bruge min uddannelse og erfaring.

Det er dog vigtigt for Nora at understrege, at det ikke er nogen mirakelkur.

- Der er mange faktorer, der spiller ind, som hormoner, stress og søvn. Det er en helhed, og en måde for kroppen at sige fra. Men det er vigtigt ikke at føle sig alene, for der er mange, der kæmper med huden.

Ifølge Al-Mustafa er LED-lysterapi et kontroversielt emne, som folk har stærkere meninger om.

- Der er meget fysik i LED-lys. Det er ikke bare at putte et lys ind. Du skal have den rigtige bølgelængde, energitæthed, og der er mange faktorer, der skal passe sammen.

På markedet findes der nu en række forskellige produkter og behandlinger, der bruger LED-lysteknologi.

Ifølge Stokke er der stor variation i pris og kvalitet.

- Det er ikke ualmindeligt, at flere aktører tager udgangspunkt i den teknologi, der allerede findes, for så at lave deres egne produkter. For at få certificeringer på maskinerne kræves der testning, hvilket ofte er dyrt, forklarer Stokke, og tilføjer:

- LED-masker er et eksempel på, at der er en sammenhæng mellem kvalitet og pris. Det er ikke altid sådan, men her er det ofte tilfældet.

De professionelle masker ligger, ifølge Stokke, på mellem 25.000-30.000 kroner.

Ifølge Stokke, er der ingen certificeringer, der bekræfter, at Nora's LED-maske har dokumenteret effekt, men understreger, at det ikke betyder, at den ikke virker. NoNo Nordic-masken har en pris på 3.800 kroner.

LED-lysterapi benytter lys med forskellige bølgelængder og farver for at opnå målrettede hudforbedringer.

Blåt lys skal hjælpe mod akne og betændelser ved at bekæmpe bakterier og kontrollere olieproduktionen.

Mens rødt lys stimulerer kollagenproduktionen, vil infrarødt lys stimulere blodcirkulationen og fremme hudens naturlige helingsprocesser.

https://imgix.femina.dk/2025-01-03/82338941.jpg

Foto: Privat

- Både det blå og røde lys har dokumenteret effekt, hvis det gøres korrekt, siger Al-Mustafa.

Både Al-Mustafa og Stokke bruger LED-lysterapi i deres praksis, ofte efter andre behandlinger som microneedling for at stimulere til hurtigere sårheling.

De mener dog, at det er lidt anderledes at eksperimentere hjemme, og Stokke anbefaler at tale med professionelle, før man eksperimenterer for meget på egen hånd.

- Det kan gøre det værre, hvis man piller for meget ved det. Bumser bliver værre, hvis man overbehandler huden. Der er så mange produkter, man kan bruge derhjemme, som er let tilgængelige og som i værste fald kan forværre huden. Det er et paradoks, så vi skal vide, hvad vi laver, siger Stokke, og tilføjer:

- Studierne om bumser og LED-lysterapi er gode. Jeg har meget gode erfaringer med det. Ved alvorlig akne er det en god idé at overveje det sammen med en hudlæge.

Mange er skeptiske

Når det gælder behandling af akne, forklarer Al-Mustafa, at det er isotretinoin, som har den bedst dokumenterede effekt.

Isotretinoin tilhører gruppen af retinoider (A-vitaminsyre). Studier har vist, at aktivstoffet fører til, at talgproduktionen i huden reduceres, og at talgkirtlerne krymper.

Det betyder, at effekten ofte varer i flere år. Derudover har isotretinoin en betændelsesdæmpende effekt, som betyder, at færre talgkirtler tilstoppes og forebygger infektion.

- Det er en belastning for kroppen med farlige bivirkninger, men jeg forstår godt, at folk tester det, siger Nora, som selv ikke var interesseret i pillerne.

På trods af gode resultater er mange skeptiske over for syrebehandlingen på grund af de mulige bivirkninger.

Tidligere lød det, at isotretinoin kunne føre til humørsvingninger, depression og angst, men ifølge Al-Mustafa er dette forældet information.

- Det er nu dokumenteret i flere studier, at isotretinoin ikke fører til humørsvingninger, depression og angst. P-piller derimod kan gøre det hos nogle, forklarer lægen.

Ville gået til lægen og fået hjælp

Nora var 20 år, da hudproblemerne opstod, men de fleste med akne er teenagere, ifølge hudlægen.

https://imgix.femina.dk/2025-01-03/82338939.jpg

Foto: Privat

- Jeg ville ikke have brugt flere tusinde kroner på en behandling, som mangler dokumenteret effekt. Jeg ville have gået til lægen og fået hjælp. Men der findes individuelle tilfælde og grunde til, at man ikke kan eller vil tage receptpligtig medicin. Så det er ikke sådan, at jeg ikke vil anbefale LED-lysterapi, men det er ikke førstevalget, siger Al-Mustafa.

Selvom hudlægen forstår skepsisen omkring isotretinoin, understreger hun, at det er en veldokumenteret behandling, der har eksisteret siden starten af 80'erne.

- Så længe man følger op, bruger de rigtige produkter undervejs, og patienterne følger alle krav som at være forsigtige med sol, bruge fugtighedscreme og øjendråber, er det det mest dokumenterede, vi har.

Det er det eneste medikament, der virker på alle stadier i akneprocessen og kan give en permanent effekt, men det kræver, at man gør det rigtigt, siger hun, og tilføjer:

- Jeg ville hellere have valgt isotretinoin frem for en LED-lysmask, siger hudlægen.

Lidt der kan gå galt

Hvis man ønsker at teste en LED-lysmaske, er der ifølge eksperterne ikke meget, der kan gå galt.

- I værste fald virker det ikke. Det er lavenergi-lys, så det er ikke som UV-lys eller laser, siger Stokke om hjemmemasker, der ikke har dokumenteret effekt.

Hvis LED-lyset også er udstyret med infrarødt lys, bør de, der kæmper med hyperpigmentering, være lidt mere forsigtige, ifølge Al-Mustafa.

Som med de fleste behandlinger sker der ikke mirakler over natten, og det kræver som regel regelmæssig behandling i 8-12 uger.

- Det kan være en fordel at bruge den et par gange om ugen, især i starten. Dette afhænger af, hvad du skal behandle: bumser, aldring eller sår, siger Stokke.

Ingen universel mirakelkur

Hvis du skal købe en LED-maske til hjemmebrug, ville hudlæge Al-Mustafa stille et par spørgsmål til producenten.

Hudlægen anbefaler masker, der udsender 633 nanometer rødt lys og 830 nanometer nær-infrarødt lys, da de er bedst dokumenteret.

Udover den mest dokumenterede bølgelængde, er det vigtigt at have tilstrækkelig lysudsendelse, og ifølge studier anbefales det, at maskiner til hjemmebrug kan sende mellem 40-55 mW/cm2 ud. Alt lavere end dette vil ikke give effekt, fastslår hun.

Hvis producenten ikke kan svare på dette, ville hun vælge en anden maske.

- Der findes ingen universel mirakelkur, der virker ens for alle, og jeg ønsker at understrege, at LED-masken giver gode resultater for mange, men at hver person er unik, siger Nora.

Denne artikel blev først bragt hos kk.no. Dette er en redigeret og oversat version.

Læs mere om:

Læs også