
Dét kan du faktisk bruge tørbørstning til. Og én ting bør du holde dig fra

Foto: Unsplash
Denne artikel indeholder sponsorerede links.
Tørbørstning deler vandene. Nogle mener det er fis i en hornlygte, mens andre sværger til at det er den hellige gral. Måske findes sandheden et sted midt imellem?
Der findes begrænset videnskabelig dokumentation for de faktiske effekter af tørbørstning, blandt andet et studie fra Cleveland Clinic (2021), som konkluderer, at “…tørbørstning kan eksfoliere huden og øge blodcirkulationen, men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at det reducerer cellulite eller afgifter kroppen”.
Det samme gælder for studier delt i medier som health.com (2024), HuffPost (2024), Allure (2024) og Time Magazine (2015), der alle konkluderer, at tørbørstning eksfolierer huden effektivt og midlertidigt kan forbedre blodcirkulationen, og give huden et midlertidigt forbedret udseende, men der er ingen solid evidens for, at det understøtter lymfedrænage, har detox-effekter eller permanent reducerer cellulite.
Med det sagt, så kan vi ikke fornægte, at tørbørstning føles godt og kan være et glimrende redskab i forbindelse med et velværeritual samt en fin metode til at eksfoliere huden.
Vi har talt med Danmarks ukronede tørbørstning-dronning, Mette Skjærbæk, stifter af Karmameju, og fået hendes bedste tips til at få mest ud af tørbørstningen.
Hvorfor er det en god ide at tørbørste?
“Personligt mærker jeg, at tørbørstning har mange fordele for både huden, sindet og kroppen,” fortæller Mete Skjærbæk, der ud over at fremhæve fordelene for huden, også lægger særligt vægt på det sindsmæssige og sanselige udbytte: “At starte dagen med at stimulere de ca. 4-5 millioner berøringsreceptorer vi har i huden, sætter gode processer i gang for mig .” Det handler med andre ord om at stimulere sanserne og gøre noget for sig selv som det første om morgenen.
Hvornår og hvor ofte skal man tørbørste?
“Gerne dagligt, men to gange om ugen er bedre end nul, så så ofte som muligt. Det er et dejligt ritual som det første om morgenen, men man kan også gøre det inden/efter træning om eftermiddagen, eller hvornår det kan passe ind i ens dag.”
Mette Skjærbæk fremhæver dog, hvis man har søvnproblemer, eller svært ved at falde i søvn, at man ikke tørbørster lige inden sengetid, da det kan føles opkvikkende.
Er der visse områder, der “tager bedre imod” tørbørstning, end andre - eller områder, man ikke behøver fokusere på?
“Alle områder af huden kan have gavn af tørbørstning. På områder med tør hud kan man se stor forbedring ved tørbørstning, f.eks tørre underben og albuer. For nervesystemets skyld er fodsåler og håndflader gode områder at have fokus på**.” Mette Skjærbæk fortæller også, at det for nogle føles lindrende og mindske ubehag at tørbørste områder, hvor man oplever væskeophobninger, men der er ikke videnskabelig evidens for, at det mindsker eventuelle væskeophobninger.
Har man ekstremt tør hud skal man dog være varsom med tørbørstning, da nogle former for sensitiv eller skadet hud kan tværtimod blive irriteret at eller i nogle tilfælde forværres af mekanisk eksfoliering.
Der er evidens for, at taktil stimulering af håndflader og fodsåler kan have positive effekter på nervesystemet, herunder aktivering af områder forbundet med behagelige fornemmelser og forbedret kropsbevidsthed. Dog er der begrænset forskning, der specifikt undersøger tørbørstning af disse områder.
Kan man tørbørste ansigtet?
“Ja, men det er vigtigt at det er med en blød ansigtsbørste. Jeg kalder tørbørstning i ansigtet ‘det lille, daglige ansigtsløft’.”
Hvor lang tid tager det at tørbørste?
“Har man 10 minutter så når man helt omkring, og ansigt og krop summer af liv og energi bagefter.”
Hvilken teknik er bedst, når man tørbørster?
“Tørbørst altid på tør hud. Huden kan over-strækkes når den er fugtig eller våd. Børst i lange lige strøg, altid mod hjertet. Børst let, men dynamisk. 6-8 strøg pr. område.”
Hvad skal man gøre efter tørbørsning?
“Nogle foretrækker at gå i bad for at få skyllet de frigivede celler af huden, andre har ikke det behov. Det er helt individuelt. Der er ikke noget man skal, men selv tørbørster jeg inden jeg går i bad, hvor jeg tager et vekselbrusebad mellem koldt og varmt vand. Derefter plejer jeg huden med fokus på hydrering og næring – og solcreme til de dele af huden som skal være i lys den dag. Fugt, fedt og SPF-beskyttelse er tre elementer, som er essentielle i forhold til at passe på huden.”
Hvad gør tørbørstning set ud fra et velværeperspektiv?
"Først og fremmest er al selvpleje et kærligt budskab til os selv om at vi er vigtige. Huden er vores største organ og nogle glemmer, at huden kan sidestilles i vigtighed med vores andre vitale organer, måske fordi vi kan se den? Men hudens sundhed er afgørende for om vi har det godt, og om vi forbliver sunde. Velvære er jo en individuel følelse, men for mig gør tørbørstning, at jeg får en god fornemmelse i kroppen. Det er et overskueligt dagligt ritual til at mærke mig selv bedre.”
Her er tre produkter, der kan hjælpe dig igang med din tørbørstningsrejse.

Foto: PR
Ecotools, 80 kr., kan købes her

Foto: PR
Nuori, 350 kr., kan købes her

Foto: PR
Læs mere om: