Loppeguide: Få et lynkursus i loppemarkeder
Af Tine Bendixen 07/03/2013 - 08:15
1. Gør dit forarbejde. Vælg loppemarkeder, hvor der ikke kun står professionelle stadeholdere, men også almindelige mennesker, der sælger fra pulterrummet. Det øger chancen for fund. De loppemarkeder er ”købers marked”. Loppemarkeder med kun professionelle stadeholdere er ”sælgers marked.” Tjek f.eks. det enorme udendørs Vig Loppemarked i Odsherred. Hver lørdag fra påske til efterårsferien. I skolesommerferien også onsdage. Vil du selv have en stand, koster det 20 kr. meteren. Du skal ikke bestille i forvejen.
2. Kom tidligt! Gerne en time før loppemarkedet åbner, mens stadeholderne stadig pakker ud. Det gør opkøberne nemlig, og de scanner lynhurtigt markedet og napper de gode ting for næsen af dig, hvis du stadig sover! Ugen efter er tingene til salg for mindst det dobbelte i en antik-butik nær dig. Hvis du ikke orker at stå tidligt op, så kom lige før loppemarkedet lukker. Så er de fleste stadeholdere mere indstillede på at handle for at slippe for at slæbe tingene med hjem igen.
3. Specialiser dig. Er du til vintagesmykker? Gamle dåser? 1970-er retro-lamper? Start med to-tre fixpunkter, så får du en fornemmelse af prisleje og udvid så langsomt dit gebet. Skab f.eks. dit eget private stel af forskellige tallerkener, der alle er blå og hvide eller har blomstermønster. (Undgå krakelerede tallerkener. De kan gemme på mug.) Find vidt forskellige glas til. Det ser charmerende ud og gør det også nemt at finde ens eget, når der er gang i sommerfesten… Læs dig klogere. F.eks. danske Antik & Auktion eller engelske Homes & Antiques. Det øger dine chancer for at blive en ægte loppehaj. En dag kan du måske sælge videre med fortjeneste. Så er du blevet opkøber!
4. Vær kræsen. Kig tingen grundigt efter, før du byder. Hvis du falder med et brag, risikerer du at betale for meget eller at få købt noget, der har skader, du har overset. Brug eventuelle småskavanker til at få pruttet prisen ned. (Prøv aldrig efterfølgende at renovere en ting selv, det forringer værdien.) Tjek også, at tingen faktisk er, hvad den giver sig ud for at være. Så undgår du at købe en meterhøj slidt engel, der ifølge sælgeren er ”meget gammel og har været i familien altid”, men har et mærke fra Ilva i bunden. (Vi taler af erfaring, ups.).
5. Prut! Indstil dig mentalt på, hvor meget du vil give. Træk et pænt beløb fra. Og byd. Hvis du ikke kan lide at prutte om prisen, må du simpelthen øve dig. Det er en succesoplevelse at gå hjem med et fint gammelt servantefad der stod til 250 kr. og have betalt 125 kr. for det! Og husk: Det er smukt, at gamle ting får nyt liv. Der er mere sjæl i let slidt end i spritnyt.