Stil
22. oktober 2024

Så ofte skal du vaske dine jeans. Svaret vil overraske dig

Er der krise, når favoritbukserne har vaskedag? Eksperten har klare råd, når det kommer til vask af jeans.
Af: Af Malin H. Haugan
Jeans

Foto: Unsplash

Der er mange råd, når det kommer til jeans.

Mens nogen siger, at man sjældent skal vaske sine jeans, siger andre, at det er fint at lægge dem i fryseren. Vi har også hørt, at du skal lægge dine jeans i blød i eddike, inden du vasker dem. Men hvad er rigtigt?

Produktchef hos det norske tøjmærke 'Livid', Ole Eivind Siggerud, er optaget af at producere tøj, såsom jeans, der holder længe.

Når man køber et par nye jeans, tænker de fleste nok, at de gerne vil bevare farven og faconen på bukserne så længe som muligt, men det er ifølge Siggerud ikke alles ønske.

– Hvad er pænest: et par helt nye jeans eller et par slidte bukser, der viser tydelige tegn på slid og har fået meget karakter efter et helt liv? spørger han.

– Personligt vil jeg sige, at måden at beholde, eller rettere sagt få jeans til at se allerbedst ud, er at have dem meget på. Brug dem hver dag, og især hvis du skal lave noget fysisk, der sætter spor. Vær ikke bange for at bruge dem til det, bare tag dem på, fortæller Siggerud.

Men hvis du foretrækker at beholde dine jeans, som de var, da de var nye, så har Siggerud et godt råd.

Det vigtigste er ifølge produktchefen at vaske jeansene skånsomt, og ikke for ofte.

Men hvad er så for ofte?

– Hvor ofte du skal vaske jeans vil variere meget fra person til person alt efter brug og miljø. Men generelt vaskes jeans alt for ofte. De fleste vasker nok deres jeans efter 5-7 ganges brug, hvilket er unødvendigt for de fleste, og vil få jeansene til at vaske farven for hurtigt ud.

Siggerud mener, at vi kun skal vaske vores jeans, når de er snavsede eller lugter dårligt.

For nogle mener han, at det er tilstrækkeligt at vaske jeansene en gang om måneden, mens det for andre kan tage endnu længere tid, før det er nødvendigt.

– Småbørnsforældre, der går i de samme jeans hver dag omkring klistrede børnefingre, skal selvfølgelig have lov til at vaske jeansene oftere med god samvittighed.

Siggerud forklarer, at denim er et stof, der udvikler sig, hvilket han mener er årsagen til, at denim er så spændende og personligt et materiale.

En mørk eller sort jeans vil falme i farven og blive lysere med tiden. Meget hyppig vask vil udvaske farven hurtigere og på en meget mere jævn måde end naturligt slid. Derfor er det bedst at begrænse vask til, hvornår det rent faktisk er nødvendigt.

Når det kommer til, hvordan du vasker dine jeans, behøver du hverken eddike eller et dyrt rengøringsmiddel.

– Almindelig vask ved 30-40 grader, med normalt vaskemiddel til farvet stof, klarer jobbet fint. 30 grader vil være det mest skånsomme.

Jeansene skal altid vaskes med vrangen ud, da det forhindrer lodrette striber ned ad benet.

Siggerud råder desuden til ikke at proppe maskinen for fuld, og at tage jeansene ud af maskinen, så snart programmet er færdigt.

– Efterlades de i en våd klump i maskinen, kan der udvikles bølgede striber i jeansfarven. Hæng jeansene op til tørre, brug ikke tørretumbler. Og brug i hvert fald ikke skyllemiddel.

– Skyllemiddel skal generelt aldrig bruges til noget, men det er især vigtigt at undgå det, hvis du vasker produkter med stretch. Skyllemidlet vil ødelægge strækfibrene, siger Siggerud.

Ifølge Siggerud bør du hænge dine jeans for at lufte ud, hvis de lugter dårligt, men hvad med frysetricket?

Flere har måske hørt, at ved at lægge jeansene i fryseren, dør alle bakterier, og den dårlige lugt forsvinder.

– Det er en myte, der spredes af jeans-entusiaster, som er meget optaget af såkaldt rådenim: Jeans, der er helt uvaskede efter produktion, og som følgelig er stive i stoffet og jævnt mørke i farven. Vi jeans-nørder er særligt glade for rå denim, fordi det begynder som et blankt, stift lærred, som med tiden vil bløde op og udvikle sig til et flot og yderst personligt udtryk, med nuancer mellem lys og mørk indigo alt efter, hvordan du bærer jeansene.

Nogle mennesker vil gerne gå så længe som muligt uden at vaske deres bukser, for at bygge ekstreme slidmønstre i jeansene, og det var blandt denne gruppe, at ideen om at fryse bukserne opstod, siger han.

– Men det kan ikke anbefales. For det første bliver dine bukser ikke rene. De vil stadig være lige så snavsede efter frysning. Det dræber heller ikke bakterier. Bakterierne går bare i dvale, og vågner igen, når de tøer op.

Resultatet er derfor lige så sure og snavsede bukser, men måske med nogle bomuldsfibre, der knækkede i fryseprocessen.

Hvis du passer på dine jeans, kan de få en lang levetid, og kan endda gå i arv.

Da Levi's 501-bukserne kom tilbage på mode, var mange mennesker glade, da deres forældre opbevarede deres gamle par i en kasse på loftet. Det er også muligt at reparere jeans, hvis de begynder at blive slidte.

Læs mere om:

Læs også