Stil
25. oktober 2024

Sådan får du dine uldtrøjer til at se nye ud igen

Kender du det, at din yndlings uldtrøje bliver ved med at fnulre? Måske endda så meget, at du næsten ikke synes du kan være bekendt at tage den på. Bare rolig - der er råd forude.
Af: Malin H. Haugan. Oversat af redaktionen
fjerne fnuller på uldtøj

Foto: Storiès / Unsplash

Endelig er tiden inde til at pakke os ind i varme og dejlige uldtrøjer. Der er dog én ting, der er irriterende ved uld: fnuller.

For uanset hvor forsigtig man er med tøjet, så kommer de der små fnullere. Heldigvis findes der flere måder at fjerne dem på.

– Nogle mennesker er mere detaljeorienterede og ser fnulleriet, hvor andre ikke lægger mærke til det. Der er altså store forskelle på, hvor vigtigt dette er for folk, siger tøjforsker Ingun Grimstad Klepp.

Stort fnuller kan være let at fjerne med hånden, men når det kommer til mindre fnuller, må man tage forskellige redskaber i brug, ifølge Klepp.

– Fjernelse af fnuller bidrager til at holde tøj i brug længere.

Godt at tænke på overtøjet

Men hvorfor bliver uldtøjet egentlig fnullet?

Ifølge Hege-Therese Nilsen, husflidskonsulent i Norges Husflidslag, kommer fnulleret af, at de korteste fibre i ulden bryder fri af den samlede tråd og filtrer sig sammen i små kugler - altså fnulleret.

– Jo tyndere tråden er, desto hurtigere fnulrer det. Merinould og kashmir får hurtigt fnuller, mens ren norsk uld ikke fnulrer så meget, forklarer hun.

Ifølge Nilsen vil tøj med en blanding af syntetiske fibre og blandingsfibre fnulre meget.

Fnulleren kommer gerne dér, hvor der er mest friktion og lidt varme, som under armene, omkring brysterne eller mellem lårene.

Det kan også være en god idé at tænke på, hvad man tager over uldtøjet, hvis man vil undgå fnug, siger Nilsen.

– Har du en meget fin striktrøje, og tager en tyk fleece eller en jakke med bomuld i foret, bliver der friktion og lettere fnuller. Det samme sker, hvis man tager en taske på skrå eller over skulderen.

Alligevel skal der meget til for helt at undgå fnuller.

Dette er den bedste metode

Der findes heldigvis flere måder at fjerne fnulleren på, hvor nogle er mere skånsomme end andre.

– En fnugkam er enkel, let og effektiv til det meste. En sådan kam bør alle, der ikke ønsker at have fnuller på tøjet, have, siger Klepp.

Nilsen mener også, at en fnugkam er den bedste metode, men har man meget små fnug, er det ikke sikkert, kammen får alt væk.

Her foreslår Nilsen en elektrisk fnugfjerner. Her skal man dog passe lidt på.

Det ser næsten ud som en barbermaskine, hvor du har et metalstykke, som du presser ned i tøjet.

– Jeg gør det altid på et strygebræt, så tøjet ligger helt lige. Hvis du lægger fnugfjerneren for hårdt mod tøjet, kan du skære i fibrene og lave huller.

Derfor reder hun altid først over med fnugkammen og går forsigtigt over med den elektriske fnugfjerner til sidst.

– Maskiner kan være effektive, men forskellene mellem dem er store! Det kan være en idé at se efter sammenlignende tests, rådgiver Klepp.

Nilsen rådgiver til, at man finder en fnugfjerner med så små huller som muligt ind mod skærebladene. Men finder man en god en er det også pengene værd:

– Du kan få tøjet til at se helt nyt ud ved at fjerne fnulleret, siger husflidskonsulenten.

Læs mere om:

Læs også