Ernæringsterapeuten: Her er vitaminbomben, der også kan beskytte mod kræft
foto: Privat
Broccoli er grøntsagernes Rolls Royce, fordi den er hurtig og let at tilberede. Den ser drøngodt ud i salaten. Samtidig er det en fornøjelse at bide i dens sprøde blomst og smage den saft.
Om Tine Grandjean
Tine Grandjean har arbejdet med sundhedsfremme og forebyggelse i 18 år. Hun er uddannet Ernæringsterapeut, Professionsbachelor i ernæring, Kerneterapeut og har løbende fulgt kurser ved DET, Skolen for psykosomatik og CET.
Har de seneste 9 år arbejdet som ernæringsterapeut med behandling af sygdomme og ubalancer, og er desuden forfatter til bogen "Elsk maden".
Se mere om Tine på hendes hjemmeside Sundmedmad.dk
Broccolien giver også tilstrækkelig fylde til, at man rent faktisk kan blive behageligt mæt i flere timer på en salat med broccoli og andre gode ting som fx nødder, avocado, fennikel, og ærter.
Udover gode fibre så er broccolien også rig på proteiner. Derfor er den fremragende, når du vil sikre dig nok proteiner og samtidig nøjes med små mængder kød.
Broccoli er rig på carotenoider, der omdannes til A vitamin, som styrker vores slimhinder og vores immunforsvar. De har også kraftig antioxidant effekt. Det vil sige at de medvirker til daglig afgiftning og vedligeholdelse af vores celler.
Broccoli er også rig på folsyre, som er en meget vigtig vitamingruppe for et sundt nervesystem og kredsløb.
C vitamin, svovl, jern og kalk er nogle af de mange livsvigtige næringsstoffer, broccolien skænker den, som spiser den.
Endelig indeholder broccoli og i det hele taget de korsblomstrede grøntsager (broccoli, blomkål, rosenkål, rucola, majroe, brøndkarse, sennep) isothiocyanater og glucosinolater som ved flere studier har vist at hæmme udviklingen af kræft. De stimulerer kroppens eget afgiftningssystem.
>> Læs også: Får du nok D-vitamin - eller kunne du trænge til et tilskud?
Tines opskrift på broccolisuppe
1 løg og et bundt økologisk broccoli skæres ud og svitses kort i lidt olivenolie, inden du tilsætter lidt god grøntsagsboullion (fx herbamare) og ca. 4 dl. vand. Når det har kogt i 10-15 minutter blender du det til en jævn suppe.
I mens det koger, hakker du mandler i en lille hakker eller i stavblenderens skål. Med lidt tålmodighed kan en kniv også gøre det. Du tager 1/2 dl. fra, når de er groft hakket, og hakker så den anden halve dl. meget fint. Rist det finthakkede på en pande og tilsæt det i suppen, når du blender den med stavblenderen.
Til sidst rister du de groft hakkede mandler og bruger dem som drys på suppen.
Velbekomme og god energi!
>> Køb ingredienserne i Det økologiske supermarked og få dem sendt direkte hjem til dig. Se mere her
Artiklen indeholder affiliate-links