Skønhed
13. februar 2017

Guide: 9 ting du skal vide, før du får lavet botox

De kosmetiske behandlinger stormer frem, men er for mange stadig en forvirrende jungle. Vi tager dig i hånden sammen med speciallæge i plastikkirurgi Benedikte Thuesen, der har 25 års erfaring i branchen, og hellere end gerne siger nej tak til de lidt for ivrige kunder, der efterspørger botox.
Af: Thea Møller Ronex
botox

foto: PantherMedia

Hvad er forskellen på botox og restylane?

Begge bliver sprøjtet ind. Botox i musklerne under huden og restylane i selve huden. Begge er ikke-kirurgiske indgreb, der ofte bruges mod rynker. Men botox er en mikro-dosis nervegift, der går ind og blokerer for nervesignalerne. Hvorimod restylane er et fyldstof, som man fylder ind de små og dybe furer i ansigtet. Det vil sige, at restylanen fylder rynkerne ud. Mens botoxen lammer muskulaturen, så den ikke kan trække sig sammen og dermed udglatter. Derfor bruges de to ting også vidt forskelligt: Botox: Bruges oftest i den øvre del af ansigtet. Ønsker man at få hjælp til bekymringsrynken mellem øjnene, de vandrette, mimiske rynker omkring panden eller øjnene, så er det oftest botox man skal have fat i. Botox kan dog også anvendes til nedadvendte mundvige, rynker på overlæben og spændt halsmuskel. Restylane: Men de små og helt dybe, statiske rynker, ”surmule-rynkerne”, der bl.a. opstår omkring munden, mellem næsefløjen og munden skal ofte klares med restylane. Restylane, hjælper nemlig med at fylde ud de steder, hvor ansigtet har tabt fylde med alderen. Derfor bruges det også ofte til at fremhæve kindben og give volumen til læberne.

LÆS OGSÅ: 10 fakta og myter om botox og restylane

Hvordan foregår behandlingen?

Ansigtet rengøres og derefter sprøjter nålen små doser botox ind i musklerne lige under huden. Den lammelse, der skabes i ansigtsmusklerne berører kun det område, hvor der indsprøjtes. Proceduren tager ca. 10-15 min. Gør det ondt? Nej, det er ligesom at blive ramt af en elastik. Det er et lille stik, ikke noget særligt. Men man må endelig ikke gnide sig i området i timerne efter, for så kan stoffet placere sig forkert.

Hvad koster det?

Prisen afhænger af, hvor mange områder man ønsker behandlet, men fra kr.1.920 + moms

Hvor længe holder det?

Man kan først se virkningen efter et par dage, så du vågner altså ikke op næste dag og er glat. Den maksimale effekt viser sig ofte efter 7-14 dage. Behandling med botox virker i op til 6 måneder, men for nybegyndere er det nærmere 4 måneder. TIP: Det er vigtigt, at man får sin behandling et sted, der tilbyder gratis touch up. Det kan nemlig være svært at forudse den præcise effekt, så det er bedre at starte med lidt mindre dosis, og så kunne komme – gratis - ind forbi, hvis man ønsker lidt synligere resultat. Ellers kan det nemt løbe op økonomisk. LÆS OGSÅ: Botox kan spores i hjernen

Er der bivirkninger?

Nej, det er så bittesmå doser og så lille en nål, at det ikke kan ses efterfølgende. Man kan maksimalt få en let lille rødmen. Nogle kan opleve at få lidt hovedpine som forsvinder efter 1-2 dage. Betændelse ses yderst sjældent

Hvad kan gå galt?

HVIS: Man får botox mod de vandrette og lodrette rynker i panden, kan man risikere, at øjenlåget lige pludselig synker ned. Det sker dog kun, hvis din behandler giver dig for stor en dosis eller sprøjter for tæt på øjenbrynet. I værste fald kan man få lammet øjenlåget og øjet, og dette vil først aftage efter de 1-4 måneder indtil virkningen stille og roligt aftager. HVIS: Man behandler rynkerne langs halsen, kan man opleve synkebesvær, hvis man får for stor en dosis. HVIS: Man skulle være så uheldig, at behandleren stikker forkert og rammer et blodkar, så kan man risikere et lille blåt mærke – eller hvis man rammer de forkerte muskler, kan det påvirke den ønskede effekt. TIP: Nogle er bare mere modtagelige end andre, og derfor er det virkelig vigtigt, at man hellere modtager for lille en dosis end for meget. Når jeg selv får behandlinger, skal jeg fx kun have halv dosis.

Hvad skal jeg kigge efter, når jeg skal vælge en behandler?

Det er rigtig, rigtig vigtigt, at man finder en behandler, der er registreret til at arbejde med botox. Bare fordi man er læge eller speciallæge i plastikkirurg, har man ikke automatisk autorisation. Det kan sagtens være en sygeplejerske med autorisation, der udfører behandlingen, men da Botox er receptpligtig medicin skal det være en læge, der informerer dig minimum to dage før behandlingstiden. Der er nemlig en lovpligtig betænkningstid, som skal overholdes. Så glemt alt om lige at få det klaret i frokostpausen ala de der botox-parties, der findes i USA.

LÆS OGSÅ: Guide: 9 ting du skal vide, før du bruger restylane

Hvem bør ikke få botox?

Det er ulovligt for folk under 18 år. Derudover vil jeg fraråde det til gravide, ammende og folk med nerve- og muskelsygdomme. Hvis du tager store doser blodfortyndende medicin eller fiskeolie, så er det bedst at holde pause i minimum 8 dage inden behandlingen for at undgå blå mærker. Derudover vil jeg helst ikke have mine patienter tilbage i klinikken, før der er gået ca. 4-5 måneder. Hvis man bliver ved og ved ligesom nogle af de Hollywood-kvinder, man ser, så bliver man nemlig immun og risikerer, at behandlingen ikke virker. Jeg vil anbefale, at man genvinder muskelstyrken først, så vent minimum 4-5 måneder mellem behandlingerne. Benedikte Thuesen har 25 års erfaring med plastikkirurgi og er speciallæge på området. Derudover medstifter af Københavns Privathospital (nu CFR Hospitaler) og forfatter til bogen "Skøn hele livet – din guide til kosmetisk kirurgi". Hun er udvalgt som ekspert ud fra hendes kritiske tilgang til området og naturlige skønhedsideal. Benedikte-thuesen.dk (link fjernet)
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_3.png

Læs også