Hvilket historisk kvindeideal er du?
Vi elsker at være unikke, når det gælder tøj, biler, bolig og accessories. Desværre er vi knap så selvstændige, når det gælder vores kropsopfattelser. Spørgsmålet er, om du vil ligne de andre eller dit eget unikke selv. Tjek historiens bud på kropsidealer. Mon ikke din kropstype har været repræsenteret på et eller andet tidspunkt i historien?
Frodige kvinder i stenalderen
Tilbage i stenalderen var frodige kvinder et tegn på rigdom og frugtbarhed. Store bryster, bred bagdel og en blød mave - så var idealet nået. Den lille stauette "Venus fra Willendorf" repræsenterer datidens ideal. Denne form for frodighed har dog været udsædvanlig på denne tid - og måske netop derfor, var det et ideal.
1800-tallets minimale talje
I 1800-tallet blev korsetterne så småt integreret i borgerskabets garderober med det formål, at de kvindelige former skulle fremhæves. Iført korset kunne man altså opnå en tøjstørrelse, der var flere numre mindre end den egentlige størrelse. En almindelig talje målte således gennemsnitligt 47 cm i omkreds.
Se galleriet : Kvinder der elsker deres maver på godt og ondt
1900-tallets andeform
Korsettets opgave blev måske en smule misforstået, og blev omkring 1900 brugt som datidens plastikkirurgi. Pointen var at skubbe brystet frem, gøre maven flad og skubbe hofteparti og bagdel tilbage. Resultatet mindede om noget, der lignede en vraltende and.
1910'erne slanke krop
Som reaktion på korsettets vanskabelse af kvindekroppen blev 10'erne årtiet, hvor bevægeligheden igen kom til sin ret. Inspireret af balletten blev den slanke, men bløde, kvindekrop årtiets ideal. En slank og sund krop.
1920'erne & 30'ernes maskuline krop
Under krigen havde kvinderne arbejdet som mænd og påtaget sig mændenes opgaver, og nu ville de også ligne mænd. 20'ernes ideal blev smalle hofter og flade bryster som et udtryk for frigørelse. Den slanke linje fortsatte i 30'erne, hvor femininiteten igen blev indført - dog uden at være for sensuel.
Læs artiklen : Mød 4 skønne kvinder fra 30-60 år der fortæller om deres hudplejerutiner
1950'ernes timeglasfigur
Femininitet frem for feminisme! En kvinde skulle være kvinde, og timeglasfiguren blev derfor det absolutte ideal. Barmen skulle være stor, taljen smal og hofterne brede - igen et seksuelt fokus på kvindekroppen. Sjovt nok oplevede samme årti historiens største baby-boom.
1960'erne drengekroppen og lillepige idealet
Kvinderne gik igen i protest over at være blevet gjort til sexobjekter. Dette resulterede i et "lillepige"-ideal med en drenget krop. Kvinderne ville endnu en gang frigøres fra den kønsdiskrimination, de følte, de havde været udsat for i 50'erne, og ønskede at tage afstand fra den traditionelle kvindetype, der havde præget 50'erne.
Brystgalleri : Kvinderne der tør vise deres nøgne bryster frem
1970'erne og 80'ernes styrke og sundhed
Et nyt koncept opstod - nu kunne man forme sin egen krop, lige som man ville have den. I 70'erne og 80'erne kom der for alvor fokus på motion og fitness. Kvinderne havde således magten til at skabe en krop, der både symboliserede styrke og sundhed … gerne med et strejf af olie, så der stadig var lidt til at tænde mændene.
90'ernes ekstremer
Siden 90'erne har skønhedsidealerne varieret, men gennemgående har de repræsenteret det umulige og uopnåelige. Anorektiske supermodeller eller barmfagre Barbiedukker. Skulle det opnås, krævede det hungersnød eller plastikkirurgi.
Læs også : Mænd vil have kurvede kvinder