Piercing
15. marts 2021

Piercing: Det skal du vide, inden du bliver piercet

En piercing i øret, en piercing i næsen, måske i navlen eller i tungen. Og hvad med en piercing i klitoris? Mulighederne er mange, når det kommer til kropssmykker, men der er flere ting, du skal vide, inden du bliver piercet. Her får du en liste med svar på de vigtigste spørgsmål.
Af: Lone Gjørtsvang, Redaktionen
Overvejer du en piercing? Her er alt, du skal vide

Udgivet første gang 9. december 2012. Foto: Shutterstock

Navlen, øjenbrynene, brystvorten. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser, når man taler om piercinger.

En piercing kan i princippet tage form som mange ting. I det piercede hul kan man nemlig både have en ring, en kugle, en perle, en stav eller andre velegnede smykker.

Det kan være en intens fysisk oplevelse at få en piercing, men nogle vil også blive overraskede over, hvor hurtigt og smertefrit mange piercinger forløber.

Uanset om du allerede har booket en tid til din næste piercing eller blot overvejer, om det er noget for dig, er der nogle ting, der er rare at vide, inden du sætter dig i stolen.

Piercing: Her får du svar på alle dine spørgsmål om piercinger

Gør det ondt at blive piercet?

Når man piercer, laver man et hul og dermed et sår i huden. En piercing vil derfor altid gøre ondt, når man får den lavet, men også mens såret heler.

Mennesker har dog forskellige smertetærskler, og det kan derfor variere, hvordan man oplever smerten ved at få en piercing.

Du bør dog være opmærksom på de efterfølgende smerter, da de kan være det første tegn på betændelse omkring en piercing.

Oplever du tiltagende smerter, bør du derfor opsøge lægehjælp.

Hvordan plejer jeg min piercing?

Uanset om du får en piercing i ansigtet eller et andet sted på kroppen, skal den passes og plejes i den første tid, så der ikke opstår komplikationer.

Når du får lavet en piercing, er det vigtigt at holde en god hygiejne.

Piercingen skal rengøres med eksempelvis Klorhexidin to gange dagligt, og inden du rører ved din nye piercing, skal du altid vaske hænder først.

Kan der gå infektion i en piercing?

Det er ikke usædvanligt, at der går infektion i en piercing, for når hud eller slimhinder gennembores, er der en øget risiko for, at kroppens egne bakterier eller bakterier fra piercing-redskabet forårsager betændelse.

Risikoen for infektion er særligt stor ved piercinger i næse, mund og på kønsdelene, fordi der findes masser af bakterier på de steder.

Det er især streptokokker og stafylokokker, som er problemet, men bakterier som E.coli kan også føre til infektioner.

Infektionen vil typisk sidde lokalt omkring piercingen, men hvis den ikke behandles, kan betændelsen brede sig, og man kan i værste tilfælde få blodforgiftning.

Blodforgiftning er alvorligt og kan være dødeligt, hvis ikke man behandles i tide. Så tal med din læge, hvis du oplever, at der går infektion i din piercing.

Kan en piercing medføre alvorlige bivirkninger?

Ja, en piercing kan desværre have en række ærgerlige bivirkninger.

Infektion er den mest almindelige bivirkning, men derudover melder danske tandlæger om tandskader og tungebetændelse som følge af piercinger i tungen.

Kan jeg få tandskader af en piercing?

Vælger du at få en piercing i tungen, kan det gå ud over emaljen på dine tænder, da metallet vil slide på den. En piercing kan også irritere tandkødet.

Kan jeg udvikle allergi af en piercing?

Der er en øget risiko for at udvikle allergi i forbindelse med piercinger.

Specielt nikkelallergi bør du være opmærksom på. Chancen for at udvikle nikkelallergi kan dog minimeres ved at vælge de anbefalede materialer.

Hvad kan jeg gøre for at undgå piercingskader?

Der er flere ting, du kan gøre for at minimere risikoen for at opleve nogle af de nævnte bivirkninger.

Stil krav til din piercer

Dansk lov har ingen regler for piercinger. Derfor må du selv stille krav til det sted, du bliver piercet. En festival er måske ikke det bedste sted at blive piercet, og det samme gælder formentligt din vens badeværelsesgulv.

Hygiejnen bør som minimum være som hos tandlægen eller lægen, og man bør sikre sig, at alle instrumenter er sterile. Er renligheden ikke i orden, er risikoen for, at der går infektion i piercingen langt større.

Brug det anbefalede materiale

Til nye piercinger kan man bruge titanium, niobium og kirurgisk stål, som kan udskiftes med 18 karat guld, når piercingen er helet. Alle andre materialer frarådes på grund af risiko for allergi og dårlig heling.

Plej din piercing

Det vigtigste du selv kan gøre, er at pleje din piercing, så du undgår infektion. Du skal desuden sikre dig, at du er vaccineret for stivkrampe, inden du bliver piercet.

Gå til læge, hvis der går betændelse i din piercing

Betændelse i en piercing kan være alvorligt, da det i værste tilfælde kan føre til blodforgiftning. Sørg derfor for at opsøge din læge, hvis der går betændelse i piercingen. Hold desuden øje med varme, rødme og hævelse omkring hullet.

Kilde: netdoktor.dk

Læs mere om:

Læs også