Rosacea: Derfor får du hudsygdommen, og sådan behandler du den
Udgivet første gang 24. april 2018. Foto: Shutterstock, Pantherstock
Rødme og irritation på især kinder, pande og hage. Fortykkelse af huden og betændte knopper. Hud, der bliver irriteret, når du spiser krydret mad, drikker et glas rødvin eller opholder dig i solen.
Virker symptomerne genkendelige?
Måske er du en af de 3-5 % af danskere, der lider af hudsygdommen rosacea.
Den opstår oftest hos kvinder i 30-50-års alderen, og sygdommen er kronisk, men kan både forebygges og forbedres.
Men hvordan kan man benhandle rosacea og rødme i ansigtet?
Her forklarer hudlæge Jørgen Esmann mere om sygdommen, og hvad du kan gøre ved den.
Hvorfor får man rosacea?
– Man kender ikke nogen direkte årsag til rosacea. Man ved, at der er tale om en betændelsestilstand i talgkirtlerne lokaliseret på kinderne, hagen og midt mellem øjenbrynene, men man har aldrig kunnet påvise nogen bakterier, svampe eller lignende i huden.
Inflammationen gør, at talgkirtlerne bliver irriterede og kan danne store porer og akne-lignende elementer. Samtidig sker der en påvirkning af blodkarrene, så de udvides og danner rødme og karsprængninger.
Er rosacea arveligt?
– Der er ikke nogen arvelig komponent i rosacea, men man kan arve en hudtype, hvor man nemmere udvikler rosacea.
Hvis man har en rødmende hud, har man så større tendens til at få hudsygdommen rosacea?
– Tendens til rødmen giver ikke i sig selv rosacea, men har man rosacea, dannes der flere kar i huden, som gør, at man nemmere bliver rød i hovedet og sensitiv overfor solen.
Hvad er hudsygdommen rosacea?
Rosacea er en betændelsestilstand i huden, der primært udspringer i ansigtet.
Rosacea giver rødme, udvidede blodkar og knopper i ansigtet. Årsagen til rosacea er stadig ukendt, men forskere mener, at hudsygdommen kan skyldes arv og miljøfaktorer.
Det kan blandt andet være faktorer såsom for meget sol, alkohol, cremer med binyrebarkhormon, ekstreme temperaturer og medicin der kan udvide blodkarene, der kan føre til rosacea.
Kilde: Sundhed.dk
Hvem rammer hudsygdommen mest - kvinder eller mænd?
– 2 ud af 3 patienter med rosacea er kvinder. Typisk starter det sidst i tyverne og ofte fortæller kvinderne, at de ikke havde nogen problemer med akne og rødme i teenage-årene, (og derfor ikke kan forstå de skal til at have problemer med huden nu, red.).
Findes der flere forskellige former for rosacea?
– Rosacea kan vise sig på flere måder. Nogle har først og fremmes store porer og karsprængninger, mens andre danner egentlige akne-lignende elementer på kinder, næse og hage og overordnet rødme i ansigtet.
En sjælden form er rosacea i øjenslimhinden, som kan være invaliderende for mange mennesker på grund af irritation og lysfølsomhed i ansigtet.
Hvordan ved man, om man har rosacea i ansigtet?
– Det er typisk lokalisationen, som afslører rosacea. Der er ikke andre hudsygdomme, der sidder så karakteristisk på hagen, midt på kinderne og næsen samt mellem øjenbrynene.
– Har man udslæt andre steder kan det ikke være rosacea. Rosacea i øjnene kan være svært at diagnosticere og bliver ofte en udelukkelsesdiagnose.
Hvad er den bedste, mest effektive behandling mod rosacea?
– De traditionelle behandlinger omfatter cremer som Rozex eller Soolantra. Er forandringerne udtalte, kan man behandle med tetracyclin-piller eller Isotretinoin.
For mange er karsprængningerne og de store porer det væsentligste problem, og her er behandling med IPL (laser-lignende lys) meget effektivt. Derudover findes der Mirvaso-creme, som virker godt mod rødmetendens.
Hvad betyder krukkesymbolet på din creme? Her er seks mærker, du skal kende
Er der nogle hudplejeprodukter, der kan mindske rosacea?
– Det vigtigste er at have en god hudpleje rutine, hvor man husker at rense huden hver aften med milde renseprodukter og anvender en fugtighedscreme morgen og aften.
– Det skal helst være produkter, som ikke er for fedtede, så de lukker porerne til, og dagcremen skal gerne indeholde mindst solfaktor 15+.
– Der findes produkter til rosacea-patienter, som også indeholder lidt neutraliserende farve for at mindske rødmen.