Skønhed
16. april 2020

Så længe kan du være i solen med solcreme på

Hvor længe kan jeg være ude i solen med solcreme på? Læs om gode råd til solbeskyttelse, når du befinder dig i solen, og hvornår du bør smøre dig ind i solcreme en ekstra gang.
Af: Julie Brandt og Pernille Buhl
Hvor længe kan du være i solen med solcreme på? Få gode råd til solbeskyttelse her

Udgivet første gang 20. maj 2016. Foto: Unsplash

Når dagene bliver længere og lysere, er det endelig tid til at nyde godt af solens lune stråler og de D-vitaminer, der følger med.

Med den helt rigtige viden om solcreme, kan du få det bedste ud af sommerens solstråler – uden at blive forbrændt!

Nedenfor kan du blive klogere på, hvor meget solcreme du skal bruge, hvor længe den holder ude i solen, og hvordan du får nok D-vitamin i kroppen.

Hvor lang tid kan jeg være i solen med solcreme på?

Når du hygger dig i sol og varme, kan du nemt komme til at glemme, at huden har brug for lidt beskyttelse mod solens skarpe stråler.

Med den rigtige mængde solcreme i den rigtige faktor kan sol og sommer bare komme an.

For det er mængden af solcreme, der afgør, om vi kan regne med solcremens faktor.

Hvis du fx smører dig ind i et tyndt lag med faktor 15, så kan du kun regne med en beskyttelse, der svarer til faktor 2. Derfor er en god huskeregel:

Én krop = én håndfuld. Brug faktor 15 i Danmark og faktor 30, når du opholder dig tættere på ækvator.

TIP! Det er vigtigt, solcremen indeholder filtre, der beskytter mod både uva - og uvb-stråler. Uva-strålerne når hele vejen ned i vores underhud, mens uvb-strålerne ikke kommer længere end til overhuden. Så kig efter solcremer, der beskytter mod både uva og uvb.

Det er derfor vigtigt at beskytte huden både mod UVA- og UVB-stråler, så husk at tjekke, at solcremen beskytter mod begge typer stråler.

Solcreme, der beskytter med både UVA og UVB

UVA-stråler findes hele året rundt, selv på overskyede dage, og de udgør 95 % af de ultraviolette stråler, der rammer jordens overflade.

solcreme

De passerer igennem skyer, glas og epidermis, hudens øverste lag. I modsætning til UVB-stråler kan de ikke mærkes og kan trænge dybt ind i huden.

Eftersom de primært producerer frie radikaler, kan de forandre cellerne på lang sigt og kan bl.a. forårsage aldring, allergi og pigmentforandringer.

Du kan huske på UVA som i A for “alder” eller “allergi”.

UVB-stråler udgør 5 % af de ultraviolette stråler, der rammer jorden. De har et meget højt energiindhold og bremses af skyer og glas, men kan trænge igennem epidermis, hudens øverste lag. De giver hudens den brune farve, men kan også give forbrændinger, allergiske reaktioner og hudkræft.

Du kan huske UVB som i B for “brændt” eller “brun” hud.

Hvor ofte skal man komme solcreme på?

Som bekendt er det ikke nok at smøre sig ind i solcreme en gang om dagen. Men hvor ofte skal det egentlig gøres?

Ifølge Kræftens Bekæmpelse skal vi smøre os ind ca. 20 minutter før vi går ud i solen, og bruger du en hel håndfuld til hele kroppen, vil du kunne være i solen i et par timer før en ny indsmøring.

Når vi bader, tørrer os med håndklæder eller sveder meget, vil der være brug for ny, og hyppigere indsmøring.

Solcreme anbefales altid at blive suppleret med solrådene om at holde sig i skyggen i mellem kl. 12-15 og bruge solhat og tøj.

Kilder: videnscenterforallergi.dk, Kræftens Bekæmpelse, mst.dk, ecolabel.dk.

Læs mere om:

Læs også