Solguide: Hvilken soltype er du?
Af Marlene Kronborg, Foto: INA, m.fl. 05/21/2013 - 10:00
DEN UTÅLMODIGE
Du har svært ved at vente. Du skal bare have farve nu og her, og det skal ikke være alt for besværligt. Hvis det ikke var, fordi solens stråler er så farlige, lå du med glæde 24/7 de første par dage af ferien for at få optimal farve. Du har lidt berøringsangst over for alt for høje solfaktorer af frygt for, at du aldrig vil blive brun. Og én omgang solcreme pr. dag må være rigeligt.
MYTE:
Det er en god idé at for-brune sin hud i et solarium inden ferien.
Nej! Forbruning er falsk tryghed. Forskning har vist, at den bruning, man opnår i solarium, kun giver begrænset beskyttelse, faktor 2-4. Den øgede kræftrisiko, som solariets stærke stråling udgør, er ikke den minimale ekstra beskyttelse værd.
Mangler kroppen en opstrammer eller et mere tonet udtryk inden badesæsonens start, så få hjælp af spændende specialprodukter
DEN GLEMSOMME
Måske glemmer du at bruge solcreme med vilje, eller også synes du ikke, det er nødvendigt. Den røde farve bliver jo brun på et eller andet tidspunkt. Men den går desværre ikke. Huden husker hver en skoldning, og til sidst får du en utrolig rynket eller læder-agtig hud. Heldigvis findes der i dag produkter, som er super lette at påføre, og andre, der heler huden, hvis du nu skulle have glemt det alligevel.
MYTE:
Man kan ikke blive forbrændt på en skyet dag
Jo! Op til 80 % af uv-strålingen kan trænge igennem skyerne. Derfor kan du også blive forbrændt på en skyet dag.
DEN GRUNDIGE
Du ved, det tager tid at få den mest optimale og lækre kulør, der holder i længere tid. Du forbereder dig derfor allerede i forsommeren med de klassiske ”solpiller”, der styrker huden før og under soldyrkelse, så den er bedre beskyttet mod solskader, og du oplever en hurtigere ensartet og holdbar kulør. Du er ikke bange for at bruge de høje solfaktorer, da du véd, farven nok skal komme. Faktisk er den SPF, der er nævnt på produktet beskyttelsen mod uvb-strålerne. Uva-beskyttelsen er i Europa minimum ¹⁄₃ af den nævnte SPF, og uva-strålerne er dem, der går dybere ned i huden og gi’r rynker før tid og i værste tilfælde hudkræft. Så jo højere SPF jo bedre uva-beskyttelse. Du ved også, at der skal meget solcreme til, så du er stor fan af de store familiestørrelser, der er kommet frem – også selv om du bare er dig. Du bruger også solcreme, selv om du ikke lige ligger og steger.
MYTE:
Solbadning er en god kilde til at optage D-vitamin i kroppen
Nej! Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at man dækker sit D-vitaminbehov gennem fornuftig adfærd i den naturlige sol om sommeren og gennem varieret kost om vinteren, evt. med et tilskud i form af en vitaminpille.
DEN FORSIGTIGE
Solen er ikke din bedste ven. Du ved, at uv-strålerne er skadelige og blandt andet kan fremme rynker, læderhud og hudkræft. Du har en følsom, sensitiv hud og en tendens til at udvikle soleksem. Du befinder dig derfor bedst under parasol iført tøj og solhat. Men på den anden side kan du godt lide at få den smukke solbrune farve og det D-vitamin, som vi også får fra solens stråler.
MYTE:
Er huden solbrun, behøver man ikke solbeskyttelse
Jo! Solbrun hud giver en beskyttelse, som svarer til faktor 2-4. Derfor skal du altid bruge solcreme, når du opholder dig længere tid i solen.
Pak feriekufferten med skønhed i rejsestørrelser