Stil
12. juni 2012

Undgå at blive bidt af en skovflåt

Skovflåter kan smitte mennesker med Borrelia. Få lægens råd så du kan undgå at blive bidt af en skovflåt og hvad du gør hvis du er så uheldig alligevel at blive bidt af en skovflåt
Af: Trine Fisker
https://imgix.femina.dk/media/4ec989a0f92f4fd5bfd11ee13ef7f53e.jpg

foto: Shutterstock

Mange danskere har prøvet at blive bidt af en skovflåt efter en tur i skoven.

Og selv om det er de færreste, der bliver smittet med Borrelia-bakterien, så er der en risiko for, at skovflåten, der bærer bakterien, smitter, hvis den får lov at sidde for længe.

På trods af skovflåter er det nu alligevel hyggeligt at pakke picnickurven og spise frokost i det grønne. Her kan du få inspiration til, hvad du skal fylde kurven med.

Man kan risikere at møde skovflåten i hele Danmark fra marts til november, men sommermånederne - juni, juli og august - er den periode, hvor skovflåterne er mest aktive.

Læge Jerk Langer kommer på sin hjemmeside med en række gode råd til, hvordan du undgår at blive bidt af en skovflåt.

Undgå skovflåter

- I skov og eng bør du i skovflåt-sæsonen - juni, juli og august - gå med lange ærmer, lange bukser, tørklæde og eventuelt med hovedbeklædning.
- Gummistøvler beskytter rigtig godt.
- Efter skovturen kigger du huden efter for skovflåter. Små skønhedspletter kan snyde. Skovflåten søger til varme og fugtige steder, så vær særligt opmærksom på nakke, bag øret, lyske og knæhaserne.
- Skovflåten kan også godt være kravlet op i hovedbunden, inden du er kommet hjem.

Der findes en masse myter om forskellige sygdomme. Her kan du få af- eller bekræftet de fleste af dem.

Hvis du alligevel ender med at blive bidt af en skovflåt, så har Jerk Langer også en række gode råd til, hvordan du slipper af med den igen.

Fjern skovflåten

- Fjern skovflåten så hurtigt som muligt. Det første døgn smitter den omtrent aldrig, så gå ikke i panik, men fjern skovflåten roligt og omhyggeligt.
- Brug en spids pincet eller specialtang. Det mest effektive er at dreje skovflåten et par omgange, hvorefter den slipper taget med hovedet intakt.
- Tilbagesiddende munddele i huden kan tages i næste omgang. De vokser ikke ud til en ny skovflåt.
- Eventuelle rester af den døde skovflåt udstøder huden selv efter et stykke tid på samme måde som en splint. Men hold øje med, om der går betændelse i.
- Vask bidstedet med sæbe.
- Det er vigtigt at holde øje med, om et rødt hududslæt på bidstedet begynder at vokse.

Kilde: www.jerk.dk (link fjernet)

Læs mere om:

Læs også