Vild med valmuer
Foto: Panthermedia, Impecta m.fl.
Valmuer i alle afskygninger
Der er de vilde og de civiliserede, de enårige og flerårige, de enkle og de eksotiske. Kort sagt: Valmuen byder på noget for enhver smag. Valmueslægten er både stor og udbredt i store dele af Europa og Asien og i begrænset omfang i Nordamerika. Mest kendt herhjemme er nok den røde kornvalmue, der vokser vildt på braklagte marker langs landevejene og blomstrer så smukt i højsommeren. Frodig er den også – hver plante kan frembringe op til 20.000 frø. Kornvalmuen er velegnet i havens blomstereng. Det samme gælder andre enårige, bl.a. køllevalmuen og guldvalmuen. Opiumsvalmuen, som også leverer birkes, blomstrer med enkelte eller fyldte, store, blege blomster i hvide, røde eller violetsorte farver og har et blågrønt løv. Den er fin i staudebedet.
Små og store valmuer
Alpevalmuen og pyrenæervalmuen bliver kun op til 20 cm høje og er velegnede i stenbedet. Sibirisk valmue bliver 30-40 cm høj og blomstrer i juni-juli med svovlgule blomster. Det er en staude, men dyrkes ofte som enårig. I den anden ende af højdeskalaen finder vi så kæmpevalmuen, en kraftig staude med meterhøj blomsterstængel, der ender i en enkelt blomst. Den blomstrer i juni med hvide eller rødlige farver. Valmuer egner sig godt til staudebede, få sammen eller i små grupper. Da de ikke syner meget efter blomstring, skal de helst placeres lidt tilbage i bedet, eller i nærheden af planter, der kan tage over. Vær også opmærksom på, at de er dominerende i farverne, så naboer i hvidt, blåt og gråt passer normalt bedst.
Valmuer
Ordbog
Vilde valmuer: Køllevalmue, P. agemone. Kornvalmue, P. rhoeas. Gærdevalmue, P. dubium.
Dyrkede valmuer: Alpevalmue, P. alpinum. Skovvalmue, Meconopsis cambrica. Kæmpevalmue, P. orientale. Opiumsvalmue, P. somniferum.
Fakta om valmuer
- Vækstbetingelser: Valmuer vil helst have en solrig og varm plads i en veldrænet, næringsrig jord. De rådner, hvis jorden er kold og klam.
- Formering: De en- og toårige kan sås om foråret, de flerårige kan deles forår eller efterår.
- Pleje: Hold valmuerne i god form med kompost/gødning om foråret og skær frøstandene af hurtigst muligt.
- Buketter: Valmuer til buketter skal plukkes før solopgang, så de kan holde sig.
- Vejrvarsel: Valmuerne lukker sig altid, når der er regn og blæst i vente.
- Høst birkes: Birkes kommer fra opiumsvalmuen, og du kan høste frøene af de modne kapsler i august. De friske birkes har en let nøddeagtigt smag og kan bl.a. bruges i dressinger.
Prøv opskriften på lækre muffins med appelsin og birkes - måske fra dine egne valmuer