Esben Smed er dansk films nye superstjerne: ”Jeg er altid bange for at falde igennem, ikke at slå til”
Foto: Carsten Seidel
Man fornemmer det allerede på ham efter fem minutters samtale; den beskedne og lidt humoristiske distance til sin egen succes, en af dem, der ikke er ret god til alt det, der følger med, når man ryger til tops på den danske stjernehimmel. Så jeg venter lidt med at skamrose Esben Smed for rollen som den danske fotograf Daniel Rye, der blev holdt som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i over et år - en rolle, han helt sikkert ryger endnu længere til tops på.
Den sorte T-shirt med påskriften ’WOMAN POWER’ i kæmpe typer hen over brystet på ham understøtter indtrykket af en mand, der ikke mener, at han er universets centrum. Hvilket ellers er nemt at forfalde til at mene, når nogle af vores største instruktører som for eksempel Bille August og Katrine Wiedemann kalder ham en ”gudbenådet skuespiller”, ”en ung James Dean” og ”i top 10 med star quality af alle danske skuespillere med internationalt potentiale”.
– Ja ja, det kommer til at gå op og ned, og så er det slut lige om lidt – sådan er det. Hvis man går efter klapsalverne i det her fag, er det for hårdt, smiler Esben Smed afvæbnende.
Det er ellers sjældent at læse så mange rosende ord fra så store instruktører?
– Ja, de må have spist et eller andet, he he. Nej, det er jo vildt dejligt at få positiv feedback på det, jeg laver – det er bare det dér med at huske, at det sjove er arbejdet. Jeg elsker at lave film, teater, hele processen, det kreative rum … alt det andet er jeg rigtigt dårlig – og nok for privat – til.
Og det internationale potentiale – er det noget, du er i gang med?
– Ja. Men det er ikke rigtigt noget, jeg må tale om. Jeg har ikke ambitioner om at tage til Hollywood og alt det dér – jeg er 34 og har to børn og har det rigtigt godt, hvor jeg er. Så jeg flytter ingen steder.
LÆS OGSÅ: Birgitte Hjort Sørensen om sin kæreste: "Jeg havde bare enormt meget lyst til at få et barn med ham"
Den sejeste scorereplik
Til rollen som Daniel skulle Esben Smed tabe sig otte kilo for så at tage dem på igen midt i projektet, da han skulle spille Daniel som springgymnast. Håret blev skiftevis farvet og affarvet, da tredje sæson af tv-serien ’Bedrag’, hvor Esben Smed spiller roden Nicky, blev optaget samtidig med filmen.
Oveni travlheden valgte Esben Smed og hans kone, biografdirektør Line Bjørn Daugbjerg, at købe hus uden for Aarhus – som Esben selv sætter i stand.
– Det har da været hårdt, for når jeg kom hjem fra optagelserne, som både foregik i Sverige og i Jordan, skulle jeg i gang med at bygge. Men min familie trives stadig og kan huske, hvad jeg hedder, smiler Esben Smed, som var nervøs over, hvordan det skulle gå, da han og Line fik deres første barn.
– Jeg var bange for, at han ville få traumer over, at hans far var så meget væk, men jeg har haft dem begge to med på de projekter, jeg har arbejdet på, og været så meget til stede som muligt, og det er gået fint. Selvfølgelig er det knap så praktisk at bo i Jylland, men jeg har fået en lejlighed her i København, hvor hele familien også er med ovre. Og Line er jo selv i branchen, så hun er cool med det.
Første gang, han mødte Line, var han kun en stor knægt på 18 år, der lige havde landet sin første filmrolle i ungdomsfilmen ’2 ryk og en aflevering’. Line var produktionsassistent, og
Esben syntes, at hun var helt vildt lækker og sød, men:
– Hun syntes nok mest, at jeg var skideirriterende, fordi hun skulle køre mig hele vejen hjem hele tiden, og dengang boede jeg altså helt ude på landet.
Anden gang, de mødtes, var på en bytur i 2009, hvor de begyndte at kysse sent på aftenen. På det tidspunkt var Esben Smed lige kommet ind på teaterskolen i København og udbrød:
”Arj, for helvede! Nu er jeg jo på vej til København!”
Hvortil Line svarede: ”Ja, men lige nu er vi på vej hjem til mig.”
– Er det ikke bare verdens sejeste scorereplik? smiler Esben Smed.
I har været sammen i 10 år nu og blev gift sidste år – hvad kan I sammen?
– Hmm, det er svært at starte et forhold som langdistance de første fire år, men samtidig er det nok det, der har holdt en masse ting i live i vores forhold.
Hvem er Kong Louis?
Esben Smed er med egne ord ”født og opvokset længere ude end Lars Tyndskids mark” – nærmere bestemt i et lille husmandssted for enden af en grusvej helt ude ved vandet i den lille by Dyngby syd for Odder.
– Vi var 13 i klassen, som kun gik til 7., og jeg tilbragte det meste af min barndom og ungdom sammen med nørder som mig selv, der legede rollespil ude i skoven. Det var en meget glad og tryg barndom med to mindre søstre – det eneste kedelige var, at der var så langt til alting.
Efter gymnasiet arbejdede Esben Smed som pædagogmedhjælper i en børnehave, og han var 21, før han gav skuespillet en chance og søgte ind på teaterskolen – med orangutangen Kong Louis’ sang fra ’Junglebogen’.
– Det var virkelig dumt, griner Esben Smed og slår over i en hysterisk morsom parodi af dommerens reaktion: ”Jaaaa, godt, Esben, men hvem ER Kong Louis? Hvad VIL han?” spurgte han med overdrevet pædagogisk stemme.
– Jeg var så ikke lige forberedt på, at jeg skulle analysere Kong Louis, så jeg svarede bare: ”Jamen, han er jo en orangutang …” Og så døde de alle sammen af grin!
Behøver vi at sige, at Esben IKKE kom ind på teaterskolen i dét forsøg.
Altid bange for at falde igennem
Det lykkedes til gengæld i tredje forsøg, og der gik ikke lang tid, før filmverdenen fik øje på den unge aarhusianer. I 2015 fik han sin første store filmrolle som den legendariske fodboldspiller John ’Faxe’ Jensen i ’Sommeren 92’, i 2017 blev han kåret som ”Shooting Star” på filmfestivalen i Berlin. Nu lander han hovedroller i nogle af de største produktioner herhjemme – sidst i Bille Augusts ’Lykke-Per’ – alligevel er Esben Smed aldrig HELT tilfreds med sig selv.
– Jeg kan aldrig rigtigt lide det, jeg laver, og det bliver jeg drillet rigtigt meget med. Det er klart en drivkraft, men det er også vildt irriterende. Jeg prøver at lade være med at lade det styre, når jeg arbejder, og jeg øver mig også i at tage imod ros, for jeg har en tendens til at sige: ”Arh, det var ikke spor svært, det kunne du også have gjort.” Det kan godt virke afvisende, og som om jeg tager folks mening fra dem, men det er ikke med vilje – det er bare, fordi jeg har svært ved at tage det ind. Jeg er altid bange for at falde igennem, ikke at slå til. Og jeg vil hele tiden gerne overgå mig selv. Noget af det er nok en naturlig ydmyghed, men det kan sgu godt være, jeg har en brist …
Det lyder, som om det hele er gået meget nemt for dig – hvor er dine smertepunkter?
– Jeg tror generelt, at jeg har været ret heldig i livet. Men jeg er fatalistisk indstillet og tænker altid, at ”det aldrig kommer til at gå”. Jeg er typen, der først åbner champagnen, når jeg står på scenen. Så selvkritikken er en af de svære for mig. Jeg er også meget obs på, hvordan andre har det, og kommer til at tilsidesætte mig selv ret hurtigt.
Genbrugstøj og blomster
Når Esben Smed ikke arbejder – hvilket ikke er ret ofte for tiden – prioriterer han tid med sin familie, og så optager det ham meget, hvordan vi behandler hinanden og kloden. Særligt børnene på Sjælsmark er gået lige i maven på Esben Smed, og i foråret lavede han en støttevideo for borgerforslaget om bedre vilkår for de afviste asylbørn sammen med blandt andre Iben Hjejle og Signe Lindkvist.
– Vi kan godt diskutere, hvor mange flygtninge vi bør tage imod i Danmark, men når de er her, skal vi behandle dem ordentligt, og det gør vi ikke. Det er ikke svært at forholde sig til børnene på Sjælsmark, når man selv har børn. De må for eksempel ikke gå i skole, de må ikke lave deres egen mad, der er hegn over det hele, og der sidder hele tiden folk og holder øje med, at de ikke rapser ting. Det er ligesom at være i fængsel, og det er så traumatiserende, at mange af dem går ned med stress, angst og depression. Det kan virkelig bringe mit pis i kog, at man ikke opfører sig helt almindeligt humant over for folk, som er flygtet fra krig og rædsler, og det har filmen også været med til at sætte i perspektiv for mig.
– Klimakrisen fylder også hos mig, og jeg gør, hvad jeg kan i dagligdagen, uden at der er noget helligt i det. De sidste fem år har vi kun købt tøj i genbrugsbutikker til både os og børnene – blusen her er også fra en genbrugsbutik, smiler Esben og peger på sin WOMAN POWER-T-shirt.
– Det er både på grund af klimaet og hele forbrugsræset, som vi ikke gider. Vi tager heller ikke på lange flyrejser, men altid med bilen eller offentlig transport. Jeg er så nødt til at flyve lidt på mit arbejde, så lige nu sidder jeg og nørder flyselskabernes aftaler om at klimakompensere. Der er mange af dem, der ikke lige får det gjort, så man er nødt til at læse op på det, fortæller Esben Smed, som også lige har været efter sin kone, da hun begyndte at hive mælkebøtter op i haven:
– Vi skal jo have så mange bier som muligt i haven, og jeg har hverken klippet hæk eller slået græs ret meget på grund af dem. Faktisk har jeg fjernet noget hæk for at plante vilde blomster, som tiltrækker bierne, fortæller han.
What’s not to like ved Danmarks nye superstjerne? Måske instruktør Kathrine Wiedemann ramte ham på sømmet, da hun sagde: ”Esben har en stor følsomhed og sensitivitet, og man føler en enorm omsorg for ham. I virkeligheden er han jo bare en blufærdig dreng fra Jylland.”
Esben Smed
35 år, skuespiller. Gift med biografdirektør Line Bjørn Daugbjerg Christensen, 41, som er biografdirektør i den århusianske biograf Øst for Paradis. Parret har sønnen Sirius på fem år og datteren Iris på to. Familien bor i Højbjerg. Du kender ham fra: Titelrollen i Bille Augusts film ’Lykke-Per’, fodboldfilmen ’Sommeren 92’, hvor han spillede John ’Faxe’ Jensen og rollen som den kriminelle Nicky i DR-dramaserien ’Bedrag’.
"Ser du månen, Daniel"
’Ser du månen, Daniel’ er en filmatisering af Puk Damsgårds roman om den danske fotograf Daniel Rye (Esben Smed), der blev holdt som gidsel hos terrororganisationen Islamisk Stat i over et år. Filmen fokuserer både på Daniels kamp for at overleve og familiens kamp for at få ham hjem i live. Midt i krisen står den danske gidselforhandler Arthur (Anders W. Berthelsen), der får en afgørende rolle i befrielsen af Daniel. Filmen er instrueret af Niels Arden Oplev og Anders W. Berthelsen, og åbner biografsæsonen den 29. august.