Otte ting, du (måske) ikke vidste om Kasper Hjulmand
Foto: Niels Christian Vilmann, Koen Van Weel/AP/Ritzau Scanpix
Passioneret, menneskelig, dygtig, afklaret, dedikeret og perfektionistisk er blot nogle af de ord Kasper Hjulmands tidligere klub FC Nordsjælland bruger til at beskrive den danske træner.
I dag er han ikke længere cheftræner for det nordsjællandske Superliga-hold, men i stedet for det danske herrelandshold.
Det er ham, der lige nu fører Danmark frem til EM, og i løbet af kort tid er han blevet hele Danmarks Kasper Hjulmand.
Herunder har vi derfor samlet otte facts om Kasper Hjulmand, så du kan lære ham bedre at kende.
1. Volleyball
Da Kasper Hjulmand var teenager var det ikke kun fodbolden, der trak i ham.
Også volleyball var han dygtig til, og på et tidspunkt var han inde at vende omkring ungdomslandsholdet.
I sidste ende valgte han dog at satse på fodbolden, og her startede han sin karriere i sit lokalområdes store fodboldklub Randers Freja.
Senere røg han til Herlev IF og B93 i København, inden han som 26-årig måtte lægge karrieren som professionel fodboldspiller på hylden på grund af en skade i knæet.
2. Grønland
Kasper Hjulmand var kun tre måneder gammel, da hans forældre Hanne og Peter, der begge er uddannede lærere, valgte at flytte til Grønland i en periode.
Her så Kasper Hjulmand som 2-årig sin første VM-kamp på tv, og derfra var han hooked.
Efter et par år i Grønland flyttede familien tilbage til Danmark, hvor de bosatte sig i Auning på Djursland, og siden dengang er det blevet til mange landskampe for Kasper Hjulmand.
3. Højskole
I 1992 startede Kasper Hjulmand på Vejle Idrætshøjskole, hvor han havde fagene volleyball, psykologi, træningslære og filosofi.
Højskoleopholdet har Kasper Hjulmand senere selv beskrevet som ”den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet.”
På højskolen mødte Kasper Hjulmand den i dag tidligere håndboldprofil Lars Christiansen. De to udviklede et unikt venskab i løbet af deres højskoletid, og i dag er de stadig tætte venner.
Blå bog
Kasper Hjulmand, 49 år, opvokset i Auning på Djursland.
Bor i Lillerød med sin kone Vibeke. Sammen har de tre børn.
I sin aktive karriere som fodboldspiller, spillede han i Randers Freja, Herlev IF og B93.
Har studeret idræt med speciale i coaching ved Københavns Universitet, hvor han tog et semester i Orlando i USA.
Han har været cheftræner i Lyngby BK, FC Nordsjælland og Mainz 05.
Overtog i juni 2020 jobbet som landstræner for det danske herrelandshold.
4. Den store kærlighed
Det var dog ikke kun venskaber, Kasper Hjulmand fik ud af sit højskoleophold i Vejle.
Han mødte nemlig også sin kone Vibeke, som han stadig er gift med den dag i dag.
Da Danmark stod i EM-finalen i 1992 havde Kasper Hjulmands far og onkel billetter til kampen på Nya Ullevi i Gøteborg, men Kasper Hjulmand valgte at følge sin store kærlighed og befandt sig derfor på hendes fødeø Bornholm, da Danmark blev Europamestre.
Siden dengang har de sammen fået tre børn, og de bor nu i Lillerød i Nordsjælland.
5. Dilemmaklub
Når Kasper Hjulmand ikke er ude for at træne det danske herrelandshold, har han en dilemmaklub med en gruppe af sine gode venner.
Her medbringer de hver især et moralsk dilemma, som de skal diskutere og endevende.
Kasper Hjulmand har da også altid interesseret sig for politik og livets store spørgsmål, hvilket resulterede i, at han i en periode læste filosofi på Københavns Universitet.
6. Velgørenhed
Kasper Hjulmand har aldrig lagt skjul på, at der er mere i verden end fodbold. For ham er det en forpligtelse her i livet at gøre noget for andre mennesker.
Hans lillebror Simon er udviklingshæmmet, og derfor har Kasper Hjulmand blandt andet været med til at kæmpe for bedre forhold til handicappede gennem bevægelsen En million stemmer, som kæmper for retssikkerhed for mennesker med handicap samt psykisk sårbare og deres pårørende.
Derudover sidder han i præsidiet for Unicef Danmark, der arbejder for børn i hele verden.
Han er ambassadør for Kids Aid, der skaber oplevelser for syge og sårbare børn, og så har han afgivet et løfte om at give én procent af sin løn til Common Goal, der er en international bevægelse, som kanaliserer penge fra fodboldspillere og træneres løn over til velgørende formål.
Kasper Schmeichel mødte sit livs kærlighed, da han var 17 år
7. TV-stjerne
Før Kasper Hjulmand blev et kendt ansigt i Danmark, deltog han i DR-underholdningsprogrammet ”Hjælp, skal vi giftes?” sammen med sin kone Vibeke.
Dengang var de dog endnu ikke blevet gift, og i programmet skulle de derfor teste, om de nu også var de rette for hinanden.
Det var de, og som belønning fik parret en krydstogtrejse.
8. Imod spilreklamer
Selvom en af det danske landsholds hovedsponsorer er Danske Spil, har Kasper Hjulmand ikke lagt skjul på, at han er imod spilreklamer og mener, at de skal forbydes.
I et interview i Radio4-programmet "Fremkaldt" siger Kasper Hjulmand:
– Jeg synes ikke, at jeg kan opfordre til spil og betting. Det kommer jeg aldrig til at stå på mål for at give videre til nogen, at det er en god ting at gøre.
– Det er en personlig holdning, som jeg synes, jeg har ret til at have uanset hvad.