Trine Dyrholm: "Min rolle i 'Dronningen' er den mest udfordrende nogensinde"

foto Franne Voigt - styling Vibe Dabelsteen - hÄr & makeup Sidsel Marie BÞg - foto-assistent Angela Djekic - styling-assistenter Camilla Toft & Louise Amalie Rasmussen
Dyrholm har taget bilen. Hun undskylder nĂŠsten, for hun âbor faktisk lige om hjĂžrnetâ. Hun kigger ud ad vinduet mod en grĂ„ himmel, der indimellem Ă„bner sig.
â Jeg er lige kommet hjem fra Indien, siger hun som en slags forklaring.
DEN DANSKE SKUESPILLERINDE TRINE DYRHOLM...
... har vĂŠret pĂ„ filmfestival i det store asiatiske land. Hun har siddet i juryen og set, diskuteret, levet og Ă„ndet film i Kolkata i en uge. Nu er hun tilbage i KĂžbenhavn â pĂ„ Ydre NĂžrrebro, som pĂ„ en grĂ„ vinterhverdag mĂ„ vĂŠre antitesen til farverige, pulserende Indien.
To yderligheder, som mÄske giver et meget godt billede pÄ, hvad Trine Dyrholm er for én og de forskelligheder, hendes liv rummer: Skuespiller og stjerne, mor og menneske. RÞde lÞbere og gule Netto-poser. Selvsikkerhed og usikkerhed, triumfer og tvivl, kunst, kÊrlighed og kriser.
Trine Dyrholm sang sig ind i den danske folkesjĂŠl som kun 14-Ă„rig, og hun er blevet hĂŠngende lige siden, som skuespiller i filmhit som âFestenâ, âHĂŠvnenâ og âDen skaldede frisĂžrâ og tv-serien âArvingerneâ. Nu er hun aktuel i âDronningenâ, som allerede har vundet en rĂŠkke priser pĂ„ udenlandske filmfestivaler. Trine Dyrholm spiller Anne, der har et godt job, et smukt hus og en dejlig familie, men sĂŠtter det hele over styr, da hun indleder et forhold til sin 17-Ă„rige stedsĂžn.
â Jeg har oplevet sorg og modstand og haft perioder, hvor jeg ikke har haft det sĂ„ godt, og prĂžvet at tage mig af det. Jeg har mistet min far, men pĂ„ den lange bane har jeg jo et privilegeret liv, og det har jeg ogsĂ„ en vis ydmyghed overfor og prĂžver ikke at tage for givet, siger Trine Dyrholm, som bl.a. har rejst med Unicef i Afrika, hvilket gjorde det endnu mere klart, hvor godt hun egentlig har det.
â Anne er en moderne, kompleks kvinde. Hun har det godt, men har alligevel nogle drifter og lĂŠngsler, hun ikke er bevidst om, som styrer hende. Det er en historie om et maskefald, om hvad det er, vi kan gĂ„ og gemme pĂ„ bag det perfekte liv. Alle har jo sager i âglemmebogenâ, som prĂŠger os, forklarer Trine Dyrholm.
Hun affejer spĂžrgsmĂ„let om, hvorvidt hun kan kende sig selv i Anne, for âdet er jo en rolle, jeg spillerâ. Men dobbeltheden i figuren kan hun godt lide.
â NĂ„r noget ikke er helt enkelt, er det spĂŠndende. Og det der med at have en ikke sĂ„ âlikeableâ kvinde skal vi vĂŠnne os til som publikum. Hvorfor er hun sĂ„ rĂ„? Men vi mennesker er jo som regel lidt af det hele. âDet gode menneskeâ findes ikke. Jeg tror ikke pĂ„ det ultimative, siger Trine Dyrholm og tĂŠnker selv videre:
â Lykken findes jo heller ikke. Den findes momentvis, den er noget, vi gĂ„r ind og ud af i vores liv. Vi samler pĂ„ de her momenter, som sĂ„ stykker et liv og et menneske sammen.
Hendes eget liv er ogsĂ„ et kludetĂŠppe af mennesker og begivenheder, der har formet hende. NĂ„r man kigger hen over hendes cv, er der ikke mange perioder, hvor hun har vĂŠret arbejdslĂžs, og der er heller ikke mange fiaskoer pĂ„ listen, hvilket hendes imponerende otte Robert- og fem Bodil-statuetter â hun vandt tre i rap i Ă„rene 2005-07 â ogsĂ„ vidner om.
FESTIVAL-DRONNING
- FĂžr âDronningenâ fĂ„r dansk premiere, har den vĂŠret med pĂ„ flere filmfestivaler, bl.a. i Göteborg og Sundance i amerikanske Utah. Her er der blevet taget rigtig godt imod den, og bĂ„de filmen og Trine Dyrholm har allerede vundet flere priser, bl.a. publikumsprisen pĂ„ Sundance og prisen for bedste skuespillerinde i Göteborg.
- Det danske filmmagasin Ekko er ogsĂ„ begejstret for filmen: âTrine Dyrholm leverer sit livs stĂžrste prĂŠstation, og det siger ikke sĂ„ lidt. Det er et hĂ„rrejsende portrĂŠt af menneskelig liderlighed, fejhed og utilgivelig fejlbarlighedâ, lyder det i anmeldelsen.
14 Ă R OG FREMME I SKOENE
Men rejsen frem mod de snart 47 Ă„r har ikke altid vĂŠret legende let, fortĂŠller hun.
â Jeg tror aldrig, der er noget, der bare kĂžrer. Jeg tror altid, der er tidspunkter, hvor du skal undersĂžge nogle andre sider af dig selv. Og jeg har ogsĂ„ en melankoli i mit liv, eller i min personlighed, sĂ„ det skal der ogsĂ„ vĂŠre plads til, forklarer skuespillerinden.
Hun nikker, da jeg siger til hende, at hun virker sĂ„ sikker, nĂ„r man ser de gamle optagelser med âDanse i mĂ„neskinâ. Hun er kun 14 Ă„r, men optrĂŠder selvsikkert og med glimt i Ăžjet.
â I min tidlige ungdom syntes jeg selv, jeg var lidt sej. Jeg husker mig selv som ret fremme i skoene, siger Trine Dyrholm.
Hun slÄr over i syngende fynsk og fistelstemme:
â Men samtidig var jeg fynbo og havde sĂ„dan en stemme dĂ©r.
Stemmen bliver normal igen.
â Der var en uskyld midt i det der meget definerede, siger skuespilleren og fortsĂŠtter:
â SĂ„ havde jeg til gengĂŠld nogle 20âere, som var prĂŠget af stor usikkerhed og meget ulykkelig kĂŠrlighed. Jeg kunne slet ikke finde ud af en skid: MĂ„ jeg overhovedet vĂŠre her? Hvem er jeg? Jeg havde en del Ă„r, hvor jeg sĂžgte rundt og ikke kunne finde ud af sĂ„ meget, siger hun.
Hvorfor fik du det pludselig sÄdan?
â Der er nogle ting, der er nedarvet, som den melankoli, jeg har fra min far. Og sĂ„ handler det om, hvad der sker i ens liv. Du kaster en masse kĂŠrlighed pĂ„ en mand, og sĂ„ viser det sig, at I ikke rigtig kan finde ud af det. Det er jo sĂ„dan nogle ting, der definerer dig i dit liv, siger hun og skifter jeg-fortĂŠllingen ud med det mere generelle âduâ â mĂ„ske for at historien ikke bliver alt for personlig for skuespilleren.
Siden 2006 har hun vÊret sammen med instruktÞren Niclas Bendixen, som hun har en sÞn pÄ 10 Är med.
â Senere mĂžder du sĂ„ en mand, der kan rumme det hele â og du kan ogsĂ„ rumme ham â og sĂ„ blev du mor, og sĂ„ mistede jeg min far, siger hun og roder lidt rundt i âdu-â og âjegâ-formerne igen.
â Der er jo selvfĂžlgelig sĂ„dan nogle store milepĂŠle, som definerer, hvor jeg har vĂŠret i mit liv. Og usikkerhed og angst er jo noget, man gĂ„r ud og ind af i et helt liv. Men det var mĂ„ske et uskyldstab, der skete for mig i 20âerne, funderer hun og forklarer, at det for hende har vĂŠret âen god ting at blive ĂŠldreâ.
â Men det tager jo et langt liv at forstĂ„, hvad fanden man er for en.
LĂS OGSĂ : Oh Land: "Det har vĂŠret en livslang proces at lĂŠre at leve med smerterne"
ET FĂLLESSKAB UDEN ORD
Trine Dyrholm kalder selv rollen som Anne for bÄde en af de mest udfordrende, hun har spillet i sin karriere, og for en af de mest interessante. Hun drÞmmer om at se mange flere nuancerede og mangfoldige kvindeportrÊtter pÄ filmlÊrredet.
â Det er vigtigt, at vi fĂ„r fortalt nogle komplekse historier og fĂ„r lavet nogle komplekse karakterer. Der har kvinderne ikke altid fĂ„et den store plads i filmhistorien, men de er der. Og vi skal bare lave nogle flere. Statistisk er der jo stadig mange flere mĂŠnd, der laver film, men det ĂŠndrer sig. Der er mange stĂŠrke unge damer pĂ„ vej, og det er bare fedt. Jo mere diversitet i det hele taget, jo bedre afspejler vi det samfund, vi lever i, siger skuespilleren, der faktisk har arbejdet med kvindelige instruktĂžrer pĂ„ sine tre nyeste film â svenske Anna Odell pĂ„ âX&Yâ, danske Pernille Fischer Christensen pĂ„ âUnge Astridâ og nu May el-Toukhy pĂ„ âDronningenâ.
â Det har altid vĂŠret sĂ„dan for os, at âhar du lyst til at lave det, sĂ„ sig jaâ. Og sĂ„ finder vi ud af, hvordan vi klarer det rent praktisk. Jeg har bĂ„de en svigermor og en mor, som hjĂŠlper godt til, og sĂ„ har vi nogle barnepiger, som vi mĂ„ hyre ind, fortĂŠller Trine Dyrholm, der har sĂžnnen Axel pĂ„ 10 Ă„r sammen med Niclas Bendixen.
Hun vender flere gange tilbage til pointen med, at film skal vÊre et sted, hvor mennesker kan se sig selv og mÄske finde et fÊllesskab.
â Det er derfor, det er vigtigt med kunst, og det er derfor, jeg laver film og skuespil. Fordi jeg synes, der er mulighed for at dele nogle momenter, hvor vi er fĂŠlles om det, vi ikke kan sĂŠtte ord pĂ„: eksistentiel ensomhed, lĂŠngsel, âhvem er jeg?â, barndom, seksualitet, erotik, kĂŠrlighed, sorg ⊠Alle de der store temaer, som vi ikke altid har ord pĂ„. Det er min opgave som skuespiller at skabe de her smĂ„ huller ind i en karakter, der inviterer publikum ind og sige: âHvad er det egentlig, hun slĂ„s med, hende dĂ©r?â Jeg er ikke ude pĂ„ at forsvare en karakter, men jeg vil gerne forstĂ„ det indre kaos. Og det er den form for genkendelse, som kunst kan give. Et fĂŠllesskab, faktisk. En fĂžlelse af, vi bĂŠrer noget sammen, og at vi ikke er alene.
DE UNGE VIL DRIKKE KAFFE
Trine Dyrholm har vĂŠret i den danske filmbranche i 30 Ă„r, og hun stĂ„r Ăžverst pĂ„ Ăžnskesedlen, nĂ„r instruktĂžrveteraner som Thomas Vinterberg og Susanne Bier skal besĂŠtte deres film. Men hun er ogsĂ„ meget optaget af, hvad der sker i filmbranchens vĂŠkstlag, hvor nye talenter spirer frem â og ogsĂ„ gerne vil arbejde med hende.
â Jeg havde selv voksne venner, da jeg var ung. Udefra virkede det mĂ„ske lidt ⊠âhvad fanden skal de sammen?â, men jeg forstĂ„r det nu. Man giver hinanden rigtig meget som ung og ĂŠldre. Jeg synes, det er meget inspirerende, hvad der sker i branchen med de nye instruktĂžrer og fotografer. SĂ„ jeg prĂžver at fĂžlge lidt med i, hvad de unge mennesker laver, siger hun, fĂžr ansigtet flĂŠkker i det karakteristiske grin.
â âDe unge menneskerâ! Det lyder, som om jeg er sĂ„dan en gammel Ă©n, siger skuespilleren, der selv er blevet bĂ„de ung og voksen, mens hele Danmark kiggede pĂ„.
â Jeg kan huske, fĂžrste gang jeg skulle spille mor til âgamleâ bĂžrn. Da jeg skulle lave âDen skaldede frisĂžrâ og âEn kongelig affĂŠreâ lige efter hinanden, havde jeg pludselig voksne bĂžrn â endda en, der skulle giftes! Jeg var sĂ„dan âarhhh, det er jo ikke mig, det mĂ„ I sgu spĂžrge en anden om!â, for jeg havde selv en dreng pĂ„ tre Ă„r. Jeg var slet ikke klar over, at jeg var dĂ©r, men jeg kunne jo godt have en datter pĂ„ 20! funderer hun og fortsĂŠtter:
â Og nu er jeg endnu ĂŠldre, pĂ„ vej mod 50. Det er definitivt slut med at spille den unge, og det gĂžr mig ikke noget, men det er bare sjovt, nĂ„r det gĂ„r op for en, at man er derhenne.
Trine Dyrholm oplever ogsĂ„, at hun er blevet sĂ„dan en, âde unge menneskerâ sĂžger rĂ„d og vejledning hos. Der er mange af kollegerne, der er nye i branchen, som gerne âlige vil drikke kaffeâ med hende. Hun siger ikke ja til alle, men nĂ„r hun kan mĂŠrke, at hun har noget at give, stiller hun op.
â Jeg har fĂ„et en form for mentorrolle for nogen, og det er meget inspirerende, siger hun.
ALTID 100 PROCENT
De senere Ă„r har Trine Dyrholm ikke kun arbejdet i Danmark og de nordiske lande, men ogsĂ„ haft flere roller i sĂŠrligt tyske film og tv-serier. Derudover bliver hun jĂŠvnligt inviteret pĂ„ filmfestivaler â som den i Indien, hun lige er kommet hjem fra. Det er spĂŠndende og inspirerende rent fagligt, men det koster ogsĂ„ pĂ„ privatfronten.
â Jeg har rejst rigtig meget pĂ„ det sidste, og der er meget venskab, der er rĂžget pĂ„ den konto. Ikke at jeg har mistet mine venner, men jeg har ikke dyrket dem sĂ„ meget. Og det kan jeg godt mĂŠrke i de perioder, hvor der sĂ„ ikke sker sĂ„ meget. Der er det mig, der lige skal gribe knoglen og fĂ„ fat pĂ„ dem. De kan jo ikke stĂ„ og vente pĂ„, at jeg fĂ„r tid til at se dem. Jeg har altid haft nogle meget gode og tĂŠtte venner, men jeg har ogsĂ„ prioriteret min familie. Mit barn. NĂ„r jeg har vĂŠret hjemme, er det der, prioriteringen har vĂŠret, siger hun.
Barnet â 10-Ă„rige Axel â har vĂŠret vant til, at mor var vĂŠk, siden han var lille. Men det gĂžr det ikke nĂždvendigvis lettere at pakke kufferten og drage pĂ„ arbejde i andre verdenshjĂžrner.
â Jo ĂŠldre han bliver, jo svĂŠrere har han ved, at jeg er vĂŠk. Han har brug for mig pĂ„ en anden mĂ„de. Men vi prĂžver at tale om, at det at savne ikke nĂždvendigvis er en dĂ„rlig ting. Og det er jo sĂ„dan, det er. Selv danske film bliver jo tit optaget pĂ„ Fyn eller i Jylland â eller i Sverige. Der bliver ikke lavet mange film i KĂžbenhavn, hvor jeg bor. SĂ„ han har ogsĂ„ bare mĂ„ttet vĂŠnne sig til, at nĂ„r mor arbejder, sĂ„ er hun som regel vĂŠk, siger hun og pĂ„peger, at âmorâ jo sĂ„ til gengĂŠld ogsĂ„ er meget hjemme i de perioder, hvor hun ikke er pĂ„ filmoptagelse.
â Jeg har jo ogsĂ„ perioder, hvor jeg ikke arbejder, og det synes jeg er privilegeret. Andre mennesker skal pĂ„ arbejde hver dag fra klokken dit til dat. Mit liv er jo et freelanceliv. I perioder er det massivt, og i andre perioder sker der ikke sĂ„ meget, og jeg kan gĂ„ og dandere den, siger Trine Dyrholm.
Tre gange har hun taget en bevidst beslutning om at holde fri i seks mÄneder for at komme ned i gear og vÊre til stede derhjemme.
â Det blev jeg nĂždt til. Jeg kunne mĂŠrke, at ânu bliver jeg stresset pĂ„ den mĂ„de, der ikke er fed, hvor jeg ikke kan huske noget, og jeg rĂ„ber lidt for hĂžjt ad min sĂžnâ. Jeg bliver nĂždt til at tage alvorligt, at jeg tĂŠrer pĂ„ mine ressourcer og pĂ„ mine krĂŠfter, nĂ„r jeg arbejder. Det er bĂ„de emotionelt og fysisk belastende, nĂ„r jeg laver de store roller, og derfor har jeg ogsĂ„ brug for at puste ud bagefter. Det er jeg blevet bedre til.
Men det kan vÊre svÊrt at sige nej, nÄr man er freelancer. Bliver du nogensinde nervÞs og tÊnker, at nu ringer telefonen aldrig mere?
â Jamen, jeg er lige sĂ„ patetisk som alle mulige andre og har perioder, hvor jeg tĂŠnker, at der aldrig mere sker noget, begynder hun og skruer op for dramastemmen pĂ„ de sidste ord
Hun fortsĂŠtter:
â Jeg kan gĂ„ helt i panik over, at âdet var det sidsteâ og âingen gider at se pĂ„ mig mereâ. Alt det der selvoptagede pis, ikke? NĂ„r det sĂ„ er sagt, er jeg ret hurtig til at oversĂŠtte det til en eksistentiel fĂžlelse, der handler om, at jeg ikke hĂžrer til nogen steder. Du flagrer lidt som skuespiller. SĂ„ snart du er âattachedâ til et projekt, kan du kaste din energi den vej.
Trine Dyrholm besluttede tidligt i sin karriere, at hvis hun bliver for bange for ikke at fÄ nye roller og nye tilbud, skal hun finde en anden levevej.
â Det er usundt, og det kan ikke nytte noget. For sĂ„ kommer jeg til at sige ja til alt muligt, jeg egentlig ikke har lyst til at lave. Jeg vil gerne have lov til at bruge min tid og mit liv pĂ„ noget, jeg synes er interessant. Og jeg er sĂ„ privilegeret, at det kan jeg. Hvis jeg stĂ„r i en situation, hvor jeg bare skal tjene nogle penge â for sĂ„dan er det jo ogsĂ„ â sĂ„ siger jeg ja, og det er der ikke noget galt i, men jeg vil allerhelst sige ja til noget, som jeg har lyst til at kaste mig 100 procent ind i, fortĂŠller hun.
â Jo ĂŠldre jeg bliver, des mere handler det ogsĂ„ om, hvilke mennesker jeg har lyst til at bruge mit kostbare liv pĂ„. Du aner ikke, hvornĂ„r det er slut. Man bliver opmĂŠrksom pĂ„ dĂžden, og pĂ„ at tingene kan ĂŠndre sig â sĂ„rbarheden i livet. SĂ„ det er ikke, fordi jeg bare vil have en fest. TvĂŠrtimod â jeg vil have noget ud af mit liv. Men det er i relationen med andre mennesker, i mĂždet, i udfordringen, i det materiale, som er alt for svĂŠrt til, jeg kan finde ud af det, forklarer hun.
LĂS OGSĂ : Mette Horn: "Jeg har altid fĂ„et at vide, at jeg er sĂ„ stĂŠrk og sindssygt modig"
PĂ SCENEN EFTER FARS DĂD
Trine Dyrholm nĂŠvner bl.a. tv-serien âArvingerneâ, Thomas Vinterbergs spillefilm âKollektivetâ og teatermonologen â4:48 Psykoseâ som nogle af hĂžjdepunkterne i sin karriere. Og det handler ikke sĂ„ meget om, hvorvidt hun selv var god og fik ros for sin prĂŠstation â det handler om, at netop de roller rykkede hende som kunstner og som menneske.
â â4:48 Psykoseâ var et markant kunstnerisk skridt for mig. Det var meget teknisk, samtidig med jeg skulle Ă„bne op for fĂžlelser. Det var en meget vild forestilling. Jeg tror, jeg forstod nogle ting om mit virke og mit metier gennem den forestilling, siger hun og uddyber:
â Vi genopsatte den mange Ă„r efter og spillede den i Firenze, pĂ„ Aarhus Festuge og sĂ„ pĂ„ Volksbuhne i Berlin. Det var, en uge efter jeg havde begravet min far. Jeg havde glĂŠdet mig sĂ„ meget, at jeg tĂŠnkte âjeg kan ikke aflyse, jeg bliver nĂždt til at gĂžre detâ, men jeg var i tvivl, om jeg kunne. Men jeg oplevede, at jeg kunne gĂ„ ind i et professionelt emotionelt rum, uden at det blev privat. Det gav mig en styrke at vide, at jeg ikke skulle stĂ„ og grĂŠde min far ud pĂ„ scenen.
Det er syv Ă„r siden, Trine Dyrholm mistede sin far, og flere gange i interviewet vender hun tilbage til det som en af de mest skelsĂŠttende begivenheder i hendes liv.
â Jeg var i dyb sorg, da min far dĂžde, og det kan indimellem overmande mig stadig. Der er et halvt spejl, der forsvinder, nĂ„r forĂŠldre dĂžr, siger hun.
Trine Dyrholms far var lĂŠrer â ligesom hendes mor, der stadig lever. Og deres retfĂŠrdighedssans og Ăžje for det enkelte barn og menneske har vĂŠret med til at forme hende.
â Jeg er opdraget til at hjĂŠlpe de svage. Hvis der er nogen, der bliver mobbet, sĂ„ hjĂŠlper man. Det var med dĂ©n pĂ„. Og sĂ„ er jeg opdraget med, at âdu behĂžver ikke at vĂŠre som de andre, du kan vĂŠre din egenâ. Og det har jeg egentlig levet efter. Jeg har prĂžvet at finde min egen vej.
Nogle gange ville hun Þnske, hun var bedre til at tage ansvar for den vej, verden gÄr.
â Jeg bliver udmattet af at vĂŠre bekymret for fremtiden og for min sĂžn. Men jeg glemmer at tage ansvar, og det ville jeg gerne vĂŠre bedre til â fx i forhold til klima og i forhold til, hvordan vi behandler flygtninge. Jeg gĂžr ikke nok, synes hun og fortsĂŠtter:
â Vi har et vĂŠrdisĂŠt, som handler om at fĂ„ og tage og bruge i stedet for at give til fĂŠllesskabet. Og jeg er ikke bedre end alle mulige andre. Du kan ikke tage ansvaret for det hele, men du kan prĂžve at tage et medansvar for at vĂŠre et menneske, der lever i din samtid. Det prĂžver jeg, sĂ„ godt jeg kan. Nogle gange er det ikke godt nok, og sĂ„dan er det.
ROLLEN SOM âMOVIE STARâ
Trine Dyrholm er ikke bare dronning i den danske filmbranche, hun holder ogsÄ i hÞjere og hÞjere grad hof uden for landets grÊnser, bl.a. som jurymedlem pÄ prestigefyldte festivaler i Berlin og Venedig. Den del af jobbet, der handler om at stÄ pÄ en rÞd lÞber og smile til kameraerne, har Trine Dyrholm skullet lÊre at holde af. Men nu nyder hun det.
â Man skal huske, at det er bare ânoget, vi legerâ. Hvis du begynder at tro pĂ„ fiktionen om, at du er âthe movie starâ, tror jeg, det fucker dig op i hovedet, griner hun, mens hun amerikanerruller pĂ„ râet i âstarâ.
â I starten var jeg helt stiv, og det kan jeg stadig blive, men jeg synes, det er sjovt nu. Jeg kan lege, at jeg er ânogenâ. Jeg sĂ„ et program om Oscar-uddelingen, og der var et interview med Emma Thompson, der sagde âjeg leger, jeg er the movie starâ. Hun er jo the movie star, for helvede! Men det er prĂŠcis sĂ„dan, jeg har det. For det er sĂ„ âcrazyâ. Det er noget med at komme ud af store biler og en masse mennesker, der skriger âTrine! Trine!â Du bliver nĂždt til at lege det. Da jeg overgav mig til det, begyndte jeg at have det sjovt med det, siger hun.
I Venedig blev hun gode venner med skuespilleren Naomi Watts, som ogsĂ„ var i juryen, og i Berlin har hun fĂ„et overrakt en pris af Meryl Streep â âsĂ„ stod vi dĂ©r og bukkede om kapâ, siger hun. Inden afgang er hun altid nervĂžs, men virkeligheden fĂ„r som regel bugt med de mest voldsomme flaksende sommerfugle ret hurtigt.
â Lige inden jeg skal rejse, er jeg altid et rystende nervevrag. âHvorfor har jeg sat ja til det her, jeg er ogsĂ„ bare dum og latterlig, de kommer til at synes, jeg er rĂžvsygâ. Alt sĂ„dan noget. Jeg gĂ„r ad usikkerhedens veje, fordi jeg ikke ved, hvad det er, jeg skal ned til â alene. Jeg ved, jeg skal mĂžde nogle store stjerner, og sĂ„ er jeg bange for det. Men sĂ„ gĂ„r der to sekunder, og sĂ„ er de ogsĂ„ bare mennesker, siger hun.
HELT IND I RYNKERNE
NĂ„r Trine Dyrholm stĂ„r pĂ„ en rĂžd lĂžber, nyder hun âat se godt udâ og âdresse upâ â og helst i dansk design, siger hun. Men nĂ„r hun spiller en rolle, forsĂžger hun at glemme, hvordan hun ser ud.
â Jeg synes, det er meget, meget farligt at vĂŠre forfĂŠngelig, nĂ„r jeg arbejder. Jeg er nĂždt til at slippe tankerne om, hvordan jeg nu ser ud, og om jeg har trukket maven ind. NĂ„r jeg ser optagelserne bagefter, kan jeg godt tĂŠnke âĂ„h nej, hvorfor skal kameraet helt derop, hvor man ser alle rynker?â, men jeg vil virkelig prĂžve at holde fast i, at det ikke kan vĂŠre det, det handler om. Lad os fyre den af pĂ„ billeder og leve fiktionen. Men i kunsten, pĂ„ film, er det vigtigt ikke at vĂŠre forfĂŠngelig, for det stĂ„r i vejen, siger skuespilleren, der i âDronningenâ viser, at hun mener det, hun siger.
Her er bĂ„de raseri, sex og grĂ„d â og publikum kommer helt tĂŠt pĂ„ det hele. Trine Dyrholm fortĂŠller, at hun som regel skal se sine film tre gange, fĂžr hun kan se forbi sig selv og se âkarakteren og vĂŠrketâ, som hun siger.
â Min mand er en meget stor stĂžtte i mit liv. Vi er et godt match. Vi stĂžtter hinanden kreativt, og vi giver hinanden meget stor frihed til at gĂžre det, vi skal i hver vores karriere, og det, man skal som menneske, og sĂ„ have et fĂŠlles liv, som vi vĂŠrner om, siger Trine Dyrholm om forholdet til Niclas Bendixen, som hun har vĂŠret sammen med i 13 Ă„r.
Jeg tÊnker ikke over det, nÄr jeg spiller. Jeg kan ikke tÊnke over, hvordan jeg ser ud, for sÄ er jeg ikke til stede. Og sÄ ser det ud, som det ser ud. Jeg spejlede mig helt vildt meget, da jeg var barn. Jeg har sunget og interviewet mig selv foran spejlet tusind gange. Men nu kunne jeg aldrig finde pÄ at stÄ og arbejde foran et spejl.
LĂS OGSĂ : Sangerinden Aura: "Der er mange mennesker, der spundet guld pĂ„ mig"
EN RASTLĂS SJĂL
De seneste mĂ„neder har Trine Dyrholm vĂŠret i bĂ„de Sundance-filmfestivalen i USA og filmfestivalen Berlin for at prĂŠsentere âDronningenâ. Nu rammer den de danske biografer, og sĂ„ ved hun faktisk ikke helt, hvad hun skal. Hun har nydt at vĂŠre en del af den kreative proces pĂ„ filmen og vil gerne âvĂŠre med til at skabe nogetâ og âbyde ind i den mere intellektuelle delâ af filmarbejdet fremover.
Men drÞmmen om et endnu stÞrre gennembrud i udlandet lever ogsÄ.
â Jeg kunne godt tĂŠnke mig, der lĂ„ noget mere til mig i den retning. Ikke sĂ„dan noget, der varer i mange Ă„r, men en miniserie eller en spillefilm, siger hun og forklarer, hvorfor det ikke er blevet til noget endnu.
â Jeg mister altid lidt pusten pĂ„ det, fordi det er sĂ„dan noget med âself-tapeâ, hvor man skal optage sig selv â og jeg kan ikke finde ud af det. Det der med at melde sig ind i den store kamp og kĂž ⊠jeg bliver trĂŠt, griner hun og forklarer, at de danske roller jo som regel er nogen, hun fĂ„r tilbudt uden casting, tjek og test.
Der krĂŠver det mĂ„ske lidt mere spidse albuer og sĂŠlgermentalitet at gafle de engelske eller amerikanske roller. Men pĂ„ filmfestivaler og udenlandske filmset har hun efterhĂ„nden mĂždt en masse mennesker, som har givet hende et netvĂŠrk uden for Danmarks grĂŠnser, og âder er nogle ting i gang, som mĂ„ske, mĂ„ske ikke bliver til nogetâ.
â Jeg kan godt mĂŠrke, at jeg gĂ„r og tĂŠnker âgad vide, hvad jeg skal nuâ. Nogle dage er det en mega-nederen fĂžlelse, men det kan jeg jo ikke tillade mig at sige. PrĂžv at se, hvor meget jeg lige har oplevet! âSlap dog af, hvor rastlĂžs kan du lige vĂŠre?â Men jeg kan vĂŠre ret sĂ„ rastlĂžs, siger hun og forklarer:
â Jeg er stadig meget sulten, og det kan undre mig selv nogle gange.
BLĂ BOG: TRINE DYRHOLM
- FĂždt 15. april 1972 i Odense.
- Hun blev kendt, da hun som kun 14-Ă„rig fik en tredjeplads ved Dansk Melodi Grand Prix med âDanse i mĂ„neskinâ. Sangen er siden blev optaget i den danske kulturkanon.
- Tre Ă„r senere, i 1990, fik hun sin fĂžrste filmrolle i âSpringflodâ, som hun vandt en Bodil for.
- Hun har medvirket i mere end 30 film, blandt de mest kendte er âDe stĂžrste helteâ, âFestenâ, âI Kina spiser de hundeâ, âHĂŠvnenâ, âEn kongelig affĂŠreâ, âDen skaldede frisĂžrâ og âKollektivetâ. Hun spiller hovedrollen i âDronningenâ, som har premiere 28. marts.
- De senere Ă„r har Trine Dyrholm ogsĂ„ arbejdet internationalt â hun har bl.a. medvirket i filmen â3098 dageâ, baseret pĂ„ Natascha Kampuschâ roman om sit fangenskab, og âNico, 1988â om den tyske rockstjerne Nico.
- Hun har siddet i juryen pÄ filmfestivalerne i Venedig og Berlin.
- Hun har ogsĂ„ medvirket i tv-serierne âTaxaâ, âEdderkoppenâ og âArvingerneâ.
- Til efterĂ„ret kan hun opleves i Christoffer Boes tv-serie âForhĂžretâ, som ogsĂ„ har bl.a. Ulrich Thomsen, Lars Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas pĂ„ rollelisten.
- Hun har vundet ni Robert- og fem Bodil-priser, og i 2016 vandt hun en SĂžlvbjĂžrn for âKollektivetâ pĂ„ filmfestivalen i Berlin.
- Hun danner par med instruktÞr Niclas Bendixen, som hun har sÞnnen Axel pÄ 10 Är med.