Er du dårlig til at bede om hjælp?
Onsdag, 24. juli 2019 - 13:01 (udgivet første gang januar 2017) - af Annette Aggerbeck, Foto: Pantherstock
Er du dårlig til at bede om hjælp?
Er du hende, der hader at bede andre om hjælp? Hende, der bliver flov og skynder sig at sige nej tak, når andre tilbyder at gøre noget for dig?
I sin psykoterapeutiske praksis ser Henriette Boysen mange mennesker, som har svært ved at række ud efter andre, og som skammer sig over at have behov for hjælp.
– Mange af mine klienter er overbevist om, at de ikke står stærkt nok i sig selv, hvis de har brug for at læne sig op ad en anden. De forbinder det at bede om hjælp med at være svag. Men sådan er det jo ikke, for vi kan ikke klare alting selv. Det er et menneskeligt vilkår, at vi er afhængige af hinanden. Når vi beder om hjælp, signalerer vi, at vi har brug for andre, og vi gør dem dermed betydningsfulde – både for os og for dem selv. Hjælp kan være limen i relationer, fordi det viser, at man er der for hinanden, siger Henriette Boysen.
En besværlig egoist
Når vi har svært ved at søge hjælp og støtte hos dem, vi kender, er en af forklaringerne ifølge Henriette B Boysen, at vi vægter individualismen højt i vores samfund. Vi anser det som en del af at være et succesfuldt menneske, at man kan klare sig selv. Mange føler, at de er nødt til at leve op til det.
– I Danmark oplever mange mennesker ikke, at det er naturligt at få hjælp af andre, i modsætning til i andre lande som f.eks. nogle dele af USA, hvor der er tradition for, at man stiller meget mere op for hinanden. I vores kultur tænker vi typisk: Kan jeg tillade mig at forstyrre dig i dit travle liv og have brug for din hjælp? Og så er svaret ofte nej, for vi tænker på de konsekvenser, det har for den anden, siger Henriette Boysen.
Mange af dem, der aldrig eller kun sjældent beder andre om hjælp, er selv overhjælpsomme. De stiller altid op, uanset om de orker det eller ej. Forklaringen kan være, at vi mennesker ubevidst har det med at give andre det, vi selv længes efter at få, i håb om at de giver os det samme. Så når man er overhjælpsom, ønsker man dybest set selv at få hjælp.
LÆS OGSÅ. Sådan lærer du at tage imod støtte fra dine nærmeste
For meget eller for lidt hjælp?
Hvis man har svært ved at finde ud af, hvor meget man kan tillade sig at bede andre om hjælp, må man vurdere fra relation til relation, hvad den kan bære.
– Du kan nok ikke forvente, at en bekendt står til rådighed ved en af dine livskriser, men snarere at en gammel veninde gør det. Når det er sagt, kan man nogle gange blive overrasket og opdage, at man får et tættere forhold til nogen, som man ikke havde regnet med ville stille op for en, siger Henriette Boysen.
Når man skal finde en balance i forhold til, hvor meget man giver og tager, handler det først og fremmest om at spørge sig selv: Hvordan har jeg det med det?
– Det er vigtigt, at man gør sig klart, at hjælp ikke handler om millimeterdemokrati. Hvis man opfatter hjælp som et købmandsregnskab, hvor begge parter hele tiden skal tage og give lige meget, kan det være belastende for relationen. Vi kan alle i perioder have mere brug for hjælp end andre, og hvis man afstemmer med den anden, er det som regel ikke noget problem, siger Henriette Boysen.
LÆS OGSÅ: Er du mentalt robust
Beder du for lidt om hjælp?
Kan du svare ja til flere af de nedenstående spørgsmål, kan du med fordel øve dig i at bede mere om hjælp:
-
Føler du dig besværlig, når du beder om hjælp?
-
Føler du dig svag eller egoistisk ved at bede om hjælp?
-
Bruger du meget tid på at overveje, hvordan du skal få bedt om hjælp?
-
Har du dårlig samvittighed eller skyldfølelse bagefter?
-
Fører du købmandsregnskab og går så meget op i at betale ligeligt tilbage, at du hellere vil lade være med at bede andre om noget?
Beder du for meget om hjælp?
Kan du svare ja til flere af de nedenstående spørgsmål, kan du have glæde af at arbejde med dig selv og øve dig i at leve dig mere ind i andres behov:
-
Undrer du dig over, at andre kommer med underlige undskyldninger for ikke at hjælpe dig?
-
Trækker andre sig fra dig, når de ved, at du har store projekter, du skal have hjælp til?
-
Siger du selv nej til de samme mennesker, når de har brug for hjælp?
-
Føler du, at du har krav på hjælp?
-
Glemmer du at tænke på den andens livssituation, når du spørger om hjælp?
-
Beder du om hjælp, selv om du kan se, at det slider på dine nærmeste?