Liv
26. april 2019

Sådan bliver du bedre til at lytte til din mavefornemmelse

De fleste af os kan nikke genkendende til følelsen af at have en mavefornemmelse eller intuition. Intuitiv rådgiver Nanna Agerlin mener, at det er vigtigt at lytte, når sjælen kalder.
Af: (udgivet første gang august 2016) af Gitte Jørgensen
Lyt til mavefornemmelsen

foto: Panthermedia

Kender du fornemmelsen af, at din sjæl har kaldt i et stykke tid, men du har ikke haft tid til at tage dig af det? At du måske godt ved, at der er noget, du bør gøre i dit liv, men den ene dag er gledet over i den anden, uden at din mavefornemmelse har fået taletid... Og pludselig er det så, at du kan havne i en såkaldt meningskrise. Det er i hvert fald det, som ekspert i intuitiv intelligens Nanna Agerlin kalder den tilstand, der kan opstå, hvis vi ikke reagerer.

- Tit starter sjælens kald med en lille hvisken. Vi bliver i overført betydning berørt let med en fjer. Vi får måske den tanke, at ”det her er ikke mig længere”. Det, vi tidligere brændte for, brænder vi ikke for mere. Dét, vi er i, føles mere og mere udhulet, og dét, der engang var vores sandhed, ender med at blive en løgn. Vi har en indre stemme i os, der hvisker, at ”måske var det nu, du skulle skifte spor eller begynde at kigge dig om efter noget andet”. Og hvis vi overhører den indre stemme i for lang tid, kan vi ende med at blive både syge og ulykkelige, siger Nanna Agerlin og fortæller videre, at de første tegn på meningskrisen er en form for tomhed.

Hun forklarer:

- Vi kan have ignoreret den indre stemme så længe, at der til sidst ikke er nogen hjemme indeni os selv. Hvis vi ikke giver os selv opmærksomhed, går vores opmærksomhed alle andre steder hen – ud i fremtiden, tilbage til fortiden eller ud i de andres behov. Når vi lever derude, er der ingen hjemme hos os selv, og det kan føles, som om vi har mistet os selv. Hvad vi på en måde også har. Vi ved ikke længere, hvem vi er, og hvad vi vil. Vi prøver måske at gå tilbage og puste liv i noget, der ikke er liv i mere. Og så bliver det bliver endnu mere smertefuldt, skingert og falsk, for der er noget, der er slut.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du være dig selv

Frygten holder os tilbage

Ifølge Nanna Agerlin er det frygten, der holder os tilbage fra at handle. Vi kan frygte at blive forladt eller at blive dømt ude. Vi kan også være bange for det uvisse, vi skal ud i, eller for at gøre andre kede af det. Måske skal vi skifte karriere og starte som selvstændige uden nogen form for sikkerhed. Måske skal vi forlade en ægtefælle, fordi forholdet ikke føles rigtigt længere.

- De forandringer, sjælen kalder på, rykker tit ved fundamentet, og det kræver et stort mod at gøre noget ved det. Men når meningskriserne gør så ondt, er det også fordi, vi har så svært ved at acceptere, at smerte og forandring er en naturlig del af vores liv. Jeg tror på, at vi igennem livet er i en evig proces, hvor vores smag og værdier forandrer sig. Det er en illusion, at tingene bliver ved med at være de samme. Det er en naturlig proces, at vores livscyklusser dør på et tidspunkt. Det er meningen, at de skal det, men vi bryder os ikke om det, forklarer Nanna Agerlin.

LÆS OGSÅ: Derfor er alenetid vigtigt

Hun råder til, at det, vi kan starte med at gøre, hvis vi er havnet i en meningskrise, er at træne os op i at mærke, hvordan et "ja" føles, og hvordan et "nej" føles.

- De fleste er ikke opdraget til at mærke, hvad de selv har lyst til. Der er lagt låg på intuitionen. Det er så vigtigt at give sig selv tid til at mærke, hvad der er sandt. Det er vejen ud af meningskrisen. Når du så er kommet ud på den anden side, vil dit liv igen få mening. Typisk vil du opleve en dyb følelse af formål i dit liv og en oplevelse af at være forbundet med verden. Du vil ikke længere have behov for at forklare og forsvare, hvem du er. Du føler dig mere levende og tilstede i verden. Du vil have genskabt dig selv i en ny udgave.

3 gode råd til hvis du har en indre tomhed:

Mærk dine følelser

Hvis du skal gå efter noget, du har længtes efter – men som du har udsat – vil der være en smerte, du skal overkomme. Det kan gøre sindssygt ondt. Men du er nødt til at gå igennem smerten for at komme ud på den anden side. Lyt til din smerte. Hvad er det, den vil fortælle dig? Den gode historie er, at de frygtelige følelser ikke varer så lang tid, når du først tør at mærke dem. Det, der gør mest ondt, er at fornægte de svære følelser og holde dem nede.

Accepter dine følelser

Det er en sorgproces at give slip på det gamle, og det er vigtigt ikke at dømme dig selv med tanker som: ”Hvorfor kan jeg ikke finde ud af det her”, eller ”Hvorfor har jeg ikke set det komme?”. Vær i stedet så kærlig over for dig selv som muligt. Forestil dig, at du taler lige så venligt til dig selv, som hvis du skulle sende dit (nervøse) barn til første skoledag. Du ville sandsynligvis sige, at det hele nok skulle gå godt.

Vær nysgerrig

Spørg dig selv: ”Hvad kan jeg lære af denne periode?”, og ”Hvad mon den næste tid vil bringe med sig?”. Den bedste måde at komme igennem en meningskrise på er at være nysgerrig over for sin egen proces.

Læs mere om:

Læs også