Selvudvikling
5. oktober 2017

Ærlige plus size-topmodeller: ”Vi er trætte af (kun) at tale om vores kroppe!”

Den kropspositive bevægelse er vigtig, men måske er tiden kommet til at tage næste skridt, hvor der bliver talt om andet end ”kærligheden til strækmærker”? Det mener nogle af de mest fremtrædende plus size-modeller.
Af: Christina Forsberg
Flere plus size modeller er trætte af at tale om deres krop

foto: Instagram

Det var i 2015, at den engelske model og kropsaktivist, Charli Howard, første gang stiftede bekendtskab med begrebet ’kropspositivitet’. Det skete, da hun lagde et vredt indlæg på sin Facebook-profil, efter at hun var blevet droppet af sit modelbureau, fordi hun var for stor. Charli Howard skrev bl.a., at hendes mentale og fysiske helse var vigtigere end tallet på en vægt, og at indtil et bureau ønskede at repræsentere hende og hendes krop og den kvinde, hun var blevet til, ville hun bare lave noget andet…

Læs også: Er den her størrelse virkelig plus size i modeindustrien?

Det var i kølvandet på dette indlæg, at Howard modtog en lang række positive beskeder - midt i den spirende bølge af kropspositivitet, der foregik omkring hende med bl.a. Ashley Graham i spidsen.

Men nu godt to år efter, har Charli og hendes ligesindede indset, at den kropspositive bevægelse er kommet til en skillevej. For der er grænser for, hvor mange gange de kan sige, at de elsker deres deller, deres strækmærker og cellulitis, før det begynder at lyde hult.

For nyligt sagde Howard i et interview:

- Bare fordi jeg er en kurvet model, betyder det ikke, at jeg konstant har lyst til at tale om, hvordan jeg har det med min krop. Jeg synes, det er vigtigt at elske sin krop, men det behøver ikke at definere mig. Jeg synes, vi er kommet til et punkt, hvor det at være stor ikke altid behøver at blive bragt på bane. Kunne vi ikke bare elske vores kroppe, uden konstant at skulle sige det højt og vise den frem?

Tynde kvinder har også holdninger til deres kroppe

Også en anden plus size-topmodel, nemlig Denise Bidot, mener, at den kropspositive bevægelse har sat sig fast i en rille.

- Den kropspositive bevægelse indikerer, at det kun er større personer, der har problemer omkring eller har mødt kritik af deres kroppe. Og dette er absolut ikke sandt. Da jeg var en størrelse 32, havde jeg det elendigt med mig selv. Og faktisk har jeg det godt og er selvsikker omkring min krop i dag, men det kan nærmest virke uforståeligt for mange, idet antagelsen altid lyder, at er man over en bestemt størrelse, må man helt sikkert også have det dårligt med det.

Dette er Denise Bidot’s kollega, Clementine Desseaux helt enig i.

- Jeg ved med sikkerhed, at slanke personer kan have udfordringer omkring deres kroppe, men de bliver ikke spurgt om det, fordi medierne simpelthen ikke tror, der kan ligge problemer her. Ligesom at man måske antager, at hvide personer ikke gider at udtale sig om Black Lives Matter (international aktivist-bevægelse, red.), men der er mange af mine slanke kolleger, der har holdninger til og støtter den kropspositive dagsorden. Omvendt ville jeg gerne bare engang imellem udtale mig om andet end min krop, f.eks. om skønhed… eller politik.

Læs også: Plus size model Denise Bidot: "Der er ingen forkert måde at være dig på!"

Den kropspositive bevægelse skal rumme diversitet

Og hvad er det så den kropspositive bevægelse – ifølge de vigtige kvinder i den – burde rumme?

- Der er brug for meget mere diversitet i bevægelsen. Inklusion er vejen frem, for vi ser stadig alt for få modeller af forskellige racer, størrelser og aldre på catwalken og i de store reklamekampagner, lyder det fra Denise Bidot, der fortsætter:

- Jeg er selv halv latino-amerikaner, halv mellemøstlig kvinde og særligt sidstnævnte ser jeg meget sjældent repræsenteret. Vi har brug for mange forskellige størrelser, ikke kun timeglasset, og jeg håber, at nogle af dem kunne være andet end kvinder, der var helt lyse i huden.

Modellerne er dog også enige om et andet vigtigt punkt. Der skal ikke sættes den store fokus på, at plus size modeller bliver brugt i kampagner, for den eneste måde at normalisere dette på er ved bare at inkorporere de større størrelser, så de ikke bliver ”de andre”. Det skulle jo gerne handle om at plus size-modellerne føler sig som en del af modeverdenen og ikke adskilt fra den.

- Ja, vi er kurvede, vi er magtfulde! Vi havde brug for lige at lade jer det vide, men nu har vi sagt det, og så er det tid til at gøre det, vi kan, og bruge de værktøjer vi har for at føle os smukke. Jeg drømmer om, at den næste generation af advokater og læger har det fantastisk med deres kroppe, lyder det fra Bidot.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også