Selvudvikling
3. januar 2019

Husker du at være god ved dig selv? Tjek, hvor mange af disse 10 råd, du følger dagligt

Hvis en veninde har det svært, er du der med garanti for hende. Men hvad med dig selv? Husker du at være god ved dig selv? Her er 10 punkter, der vil gøre dig til din egen bedste ven.
Af: Christina Forsberg
https://imgix.femina.dk/media/article/final_qdk_0.jpg

foto: Shutterstock

Skal vi ikke bare aftale, at 2019 bliver året, hvor vi ikke lader vores indre kritiker overdøve vores selvkærlige tanker? Synes du, det lyder tillokkende, men svært at efterleve, så følg disse 10 gode råd, så er du godt på vej.

10 råd, der gør dig til din egen bedste ven:

1. Dæmp din indre kritiker

Vi har alle en. Stemmen, der siger, at du er en fiasko, har lavet en fejl, at du alligevel ikke kan gennemføre udfordrende ting, så hvorfor overhovedet forsøge. At behandle dig selv med omsorg, betyder, at du beder den stemme om at smutte (…) Start med at lære stemmen i hovedet, hvordan du taler til dig selv. Pausér, og gentag, ligesom hvis du talte til en ven.

2. Vær din egen advokat

Vend kritik til en motivation. Tænk på, hvordan du ville opmuntre en ven eller elsket, som har brug for opmuntring eller ros. Nu skal du tilbyde den omsorg til dig selv (...) Når du er sødere ved dig selv, kan du se fejltrin som muligheder for at lære. Det giver dig styrke og tillid til at prøve nye ting (og prøve dem endnu engang, hvis der er brug for det).

3. Skriv dagbog

At skrive dagbog øger både dit mentale og fysiske velbefindende. Det anbefales at føre dagbog for at tackle ubehagelige oplevelser og udtrykke dine følelser. Beskriv alle oplevelser, der fik dig til at føle dig skidt tilpas, eller hvor du blev dømt på din opførsel. Måske snerrede du af dit barn, fordi det rodede, eller du glemte en god vens fødselsdag. Kig nu på hver oplevelse gennem tre filtre: Først, mindfulness: Dette handler om at være bevidst omkring, hvordan du følte, uden fordømmelse - bare fakta, frøken: ”Jeg blev irriteret, da jeg skulle rydde op efter hans rod. Jeg blev nervøs for at komme for sent.” Næste, fælles menneskelighed: Indse, at du deler denne oplevelse med andre. Alle bliver irriterede på deres børn indimellem. Til sidst, selv-omsorg: Trøst dig selv med nogle kærlige ord. Du blev sur, men det er forståeligt. Du er et godt menneske.

4. Meditér

Sid i stilhed, og reflekter på egen hånd, gentag et mantra eller lyt til en guidet meditation – alt dette hjælper med at berolige dine tanker og følelser. Regelmæssig meditation lærer din hjerne at være mere medfølende og beroliget i løbet ad dagen, selv når du ikke er aktivt i gang med en meditation.

5. Tag vare på dig selv

Tænk på, hvad du ville gøre for en ven, der gik gennem en hård tid. Du ville måske tage noget lækkert med til hende, sørge for, at hun fik en massage, foreslå at hun fik mere søvn eller give hende noget perspektiv og nogle opmuntrende ord, der kunne bryde den negative cirkel. Alt dette kan du også gøre for dig selv. Dog er det vigtigt at huske, at det at tage vare på dig selv ikke er det samme som selvforkælelse. At købe noget godt til dig selv, fordi du har haft en dårlig dag, er et kortsigtet fix på et længerevarende problem. At tage vare betyder at sørge for, at krop og hjerne får, hvad den behøver (som søvn, vand og sund mad). Forkælelse kan gøre godt, men kun midlertidigt. Det kradser i overfladen i stedet for at gå dybt ned.

6. Sæt tid af til dig selv

Undersøgelser viser, at jævnlig konstruktiv ro – ikke at sidde foran tv, men at gøre noget, der virkelig lader dig op som at gå i haven, male eller dyrke motion, hjælper dig med at være mere produktiv og kreativ. At finde en hobby eller aktivitet, du nyder og bruge tid på den, er en måde at give dig selv omsorg på (for ikke at tale om at afhjælpe stress og fylde dig selv op).

7. Tilgiv dig selv

Ja, du har sikkert rodet rundt i et eller andet i dag. Og i går. Og dagen før. Men det gjorde alle andre, du kendte, også, selv dem, der virker perfekte. I stedet for bare at fortrænge disse fejltrin, så skal du frigøre dig fra dem. Det er langt mere meningsfuldt og ’mindfuldt’ at tilgive end at fortrænge.

8. Kend dine styrker

Vi bærer alle rundt på den dybt forankrede følelse, at vi ikke er gode nok. Hvor kommer dette fra? Tænker du oftere på dine fejl og fejltrin og ting, du ikke har fået gjort, end på hvad du virkelig godt kan lide ved dig selv? De fleste af os tager gode ting for givet og fokuserer på fejltrin og mangler i stedet. For at bekæmpe denne tendens, så skriv ned, hvad du kan lide ved dig selv. Inkluder kvaliteter og personlighedstræk så vel som ting, du har opnået. Bliv ved med at fylde på din liste.

9. Giv dig selv et klem

Hvis din hjerne kører for hurtigt, kan en simpelt fysisk ting anbefales. Placer din hånd på dit hjerte, klap forsigtigt med hånden, eller klap forsigtigt dine knæ eller dine biceps med håndfladerne. Det er en måde at vise din krop venlighed på, og det aktiverer den del af dit nervesystem, der beroliger i stressede situationer. Du kan også tilføje en venlig sætning/bøn, som: ”Lad mig være sød ved mig selv i dette øjeblik”, eller ”lad mig leve med ro”.

10. Glem perfektion

Det giver bagslag, hvis du holder dig selv op imod umulige standarder: Du vil aldrig opnå det, så det kan kun få dig til at føle dig dårligt tilpas med dig selv. Det er ikke motiverende! Når du i stedet sætter dig mål, der er udfordrende, men stadig opnåelige, baner du vejen for succes. Når du planlægger - og lykkes med - mindre forbedringer, lever du på en mere bevidst og kærlig måde.

Læs også: Kropskærlighed nok til en regnvejrsdag eller 100

Kilde: Reader's Digest

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også