Krop & velvære
4. september 2015

Bløder du meget? Så har du måske muskelknuder i underlivet

Hver tredje midaldrende kvinde døjer med muskelknuder i livmoderen, og selvom de er godartede og dermed ikke farlige, kan de medføre kraftige og langvarige blødninger og påvirke livskvaliteten
Af: redaktionen
muskelknuder,fibromer,myomer

foto: Pantherstock

Mange af os, døjer med onde menstruationssmerter hver måned eller lange og kraftige blødninger. Men måske er det ikke kun menstruationen, der driller. Muskelknuder i livmoderen er nemlig temmelig udbredt; faktisk har hver tredje midaldrende kvinde muskelknuder. Men det er langt fra alle kvinder, der er klar over, at de har dem. De tror måske bare, at de bløder lidt længere ved menstruation, end de normale fire-fem dage. Andre finder sig i at have kraftige og langvarige blødninger og tænker måske ikke over, at de bløder uforholdsmæssigt meget.

Lider du også af Keratosis Pilaris? Sådan slipper du af med knopperne på overarmen

Men hvis ikke man gør noget ved muskelknuderne, kan de vokse sig større, og så kan de skabe endnu mere ballade. Muskelknuder kan nemlig – udover generne ved kraftige menstruationsblødninger – også medføre træthed, hæmme sexlivet og i det hele taget påvirke livskvaliteten. Vokser de sig store, kan de nemt blive så store som 10 cm eller mere i diameter, og det svarer faktisk til at have en muskelknude på størrelse med en appelsin siddende permanent i livmoderen.

Hvad kan man gøre ved muskelknuder?

Muskelknuder kan behandles medicinsk, og i nogle tilfælde fjerner man større muskelknuder eller blokerer blodtilførslen til dem ved et operativt indgreb. I andre tilfælde fjerner man livmoderen. Nu er det dog også muligt at bruge medicinsk tabletbehandling, der netop er blevet godkendt, netop for at undgå en større og omfattende operation.

Lad os fejre overgangsalderen, siger Renée Toft Simonsen

Muskelknuder i underlivet:

- Kaldes også myomer eller fibromer. Muskelknuder (fibromer) er godartede bundter af muskulatur, der udgår fra livmoderens væg. De kan sidde inde i livmodervæggen, på overfladen af livmoderen eller inden i livmoderhulen. I sjældne tilfælde kan de også sidde på æggestokkene. De kan optræde alene, men ofte er der mange i den samme livmoder.

- Årsagen til muskelknuder kendes ikke, men der er forhøjet risiko for at få muskelknuder, hvis der er andre i familien med lidelsen. Derudover er der også en sammenhæng mellem forekomst af muskelknuder og BMI, alder for første menstruationsstart, alder for sidste menstruation samt forhøjet blodtryk og behandling med kønshormon.

- I et ultralydsstudie fandt man muskelknuder hos 4 % af kvinder i alderen 20-30 år, 11-18 % i alderen 30-40 år og hos en ud af tre midaldrende kvinder (33 %) i alderen 40-60 år.

- Små muskelknuder, der ikke fremkalder nogle symptomer, behøver sjældent at blive behandlet.

Kilder: Gedeon Richter og Netdoktor.dk

Læs også