Skønhed
26. august 2021

Hårfjerning – hvad passer bedst til dig?

Her får du gode råd til velplejede ben, glatte armhuler og hårfjerning i ansigtet, samt hvordan du undgår indgroede hår og røde knopper. Vi viser også produkterne til hårfjerning, der kan hjælpe dig godt på vej.
Af: Petrusjka Jeiner, Charlotte Kobberøe og redaktionen
hårfjerning

Udgivet første gang d. 26 juni 2018 Foto: Shutterstock

Der findes flere metoder til hårfjerning, end man kan tælle på to hænder, og langt hen ad vejen er det en smagssag, hvilken type hårfjerning der fungerer bedst for en.

Overordnet set er der dog kun tre måder at fjerne hårene på. Man kan skære dem af, rive dem ud med roden eller destruere hårsækken med laserbehandling.

Her kan du blive klogere den metode og de produkter, der passer bedst til dig.

Ekspertens råd til hårfjerning

  • Når hårene trækkes ud ved roden, opleves det barsk de første gange, men man vænner sig snart til fornemmelsen.
  • Har man meget tør og tynd hud, er det ikke godt at vokse. Huden er for skrøbelig til at kunne klare, at man fjerner hele det beskyttende lag af døde hudceller, som det sker ved voksning.
  • Skraberen har også en peelende effekt, så hvis huden er meget tynd, er en ladyshaver eller hårfjerning med laser det sikreste.
  • Lider du af åreknuder, anbefaler kosmetologer heller ikke voksning af benene, fordi der er risiko for at skade huden.
  • Det er ti gange lettere at behandle permanent for uønsket hårvækst, inden hårene bliver grå.

    Kilde: Helle Sehested, hudplejelærer på Cidesco skolen.

Hårfjerning over roden er en hurtig, relativ sikker og nem måde at fjerne hår på, men til gengæld er hårene som regel også tilbage efter et par dage.
Når man derimod fjerner håret ved roden, vokser hårene ud med spidsen først, og det føles mindre stridt.

Hårfjerning med barbering

Det er en myte, at hårene bliver stridere og kraftigere af barbering. Men det føles sådan, fordi hårene bliver klippet af på midten, hvor de er tykkest, og derfor vokser de selvfølgelig også frem igen fra midten. Det er hurtigt og smertefrit at fjerne hårene over roden, men til gengæld går der heller ikke længe, inden du igen skal i gang med hårfjerning.

Skraber:

Barbering med en skraber er nok den mest brugte metode til hårfjerning, da det både går lynhurtigt og er nemt og smertefrit. Her en opdateret klassiker fra Gillette med indbygget barbergel, der sikrer hurtig, nem og skånsom barbering.

Venus Breeze fra Gilette.

Gilette breeze skraber

Ladyshaver:

En elektrisk ladyshaver kan bruges både på våd og tør hud, og denne med bevægelige barberblade, der følger kroppens kurver, sikrer en hurtig og skånsom barbering.

Ladyshaver fra Remington

Ladyshaver remington wet/dry

Beauty trimmer:

Til ekstra følsomme områder kan du med fordel bruge en beauty trimmer, som sikrer præcision og skånsom barbering. Brug den blandt andet i bikinilinjen.

Hårfjerning med voks

Om man bruger voks eller en anden form for voksning kaldet body sugaring, epileringmaskine eller pincet er i grundprincippet det samme: Hårene bliver fjernet ved roden.

Hårene er noget længere tid om at komme op til overfladen igen, når man fjerner dem ved hjælp af voks, bodysugar eller epilering. Hårfjerningen skal gentages med ca. fire ugers mellemrum, hvis man vil holde et pænt resultat.

Epilator:

Mange små pincetter hiver hårene ud ved roden, når du kører den hen over eksempelvis benet. Epilering kan dog være meget smertefuldt i begyndelsen, så denne hårfjerningsmetode kræver tilvænning. Denne epilator er til både våd- og tørepilering, der med sine keramiske skiver sikrer tæt epilering, der opfanger selv de fineste hårstrå. Epilatoren er ledningsfri og opladelig.

Epilator BRE640/00 fra Philips.

Epilator BRE640/00 fra Philips

Body Sugaring:

Hårfjerning med en blød sukker/karamelpasta er i virkeligheden en tusind år gammel teknik. Modsat almindelig voksbehandling bygger sugaring-teknikken på, at man fjerner håret med vokseretning i modsætning til almindelig voksning, sådan at man undgår at knække eller beskadige hårene.

Denne metode er derfor mere skånsom. Body sugaring voks til hjemmebrug, der er godkendt af Astma-Allergi Danmark.

Sugaring voks fra HAM & HENDE

Body sugaring fra Hevi Sugaring

Voks:

På samme måde som ved sugaring trækker du med voks hårstråene ud. Voks til hjemmebrug kan både fås som flydende voks eller som strips, som voksen allerede er doseret på, og som derfor er nemme at arbejde med.

Voks kan dog godt være hårdt for huden, så vær opmærksom, hvis du har sensitiv hud.

Hårfjerningsvoks strimler Hanna Bang

Hanne Bang voksstrips

TIP: Vokser du selv dine ben, er det uhyre vigtigt at spænde huden rigtigt ud, både når du lægger voksen på og endnu vigtigere, når du trækker voks og hår af.

Husk at papirstrippen hele tiden skal være så tæt på, altså vandret med huden, som muligt. Så du ikke kommer til at strække huden unødigt og risikerer knækkede og indgroede hår.

Laser til hårfjerning

I midten af halvfemserne blev det muligt for danske kvinder at få lavet permanent hårfjerning ved hjælp af Intensivt Pulserende Lys, kaldet IPL, også kendt som Ellipse metoden.

Denne metode er blevet mere og mere almindelig til hårfjerning af mørke og kommunefarvede hår. Har man grå eller lyse hår er epilering med nål den mest anvendte metode.

Man må vente ti til tyve dage på den hårfri periode, fordi hårsækken først skal dø og dernæst afstøde det hår, der var på vej til at vokse ud. Man skal regne med fire-ti behandlinger for at blive permanent hårfri, afhængig af kropsområdet og hårvækstens karakter.

Laser til hjemmebrug:

Philips Lumea bygger på samme princip som de store IPL-lasere, som man kender fra skønhedsklinikker.. Lys og varmeenergi hæmmer hårsækken i at producere nye hår nedefra og hårvæksten vil derfor overtid gradvist reducres.

Behandlingen skal gentages med to til fire ugers mellemrum og virker bedst på lys hud med brune eller mørke hår. OBS: Læs altid vejledningn grundigt igennem, inden du går i gang.

IPL Lumea SCI1999/00 fra Philips.

IPL Lumea SC1999/00 Philips

Hårfjerning i ansigtet

Hår på overlæben, under hagen eller på kinderne er nogle af de mest generende steder at have uønsket hårværkst. Derfor finder mange kvinder pincetten frem, inden hårene når at blive synlige for andre.

Kvinder, der lider af meget kraftig hårvækst bruger skraberen i ansigtet. Andre vokser selv ansigtsbehåringen væk. Hårene er mindst et par uger om at komme igen, men desværre reagerer den fine ansigtshud ofte med små knopper eller bumser efter voksning.

Laserbehandling er derfor en effektiv løsning, hvis den udføres korrekt - og du selv er egnet som kandidat.

Sådan undgår du indgroede hår og skægpest

Hårfjerning med voks og sågar med almindelig skraber fjerner hudens naturlige lag af døde hudceller. Derfor reagerer huden på irritationen ved at skynde sig at sende nye hudceller op til overfladen.

Indgroede hår, eller hår der vokser skævt under huden, opstår, fordi hårene ikke kan trænge igennem den tætte film af hudceller, der tit danner sig på skinnebenet.

Første skridt i kampen mod indgroede hår er peeling af de døde hudceller.

Brug en bobylotion eller en specialcreme med frugtsyre, der både peeler og fugter.

Det er også en rigtig god idé, at gøre sig det til en vane at lave en blid eksfoliering to dage efter voksning eller anden hårfjerning. Sådan forbygger man nemlig, at huden opbygger et tykt lag døde hudceller.

Sådan undgår du røde knopper

Skægpest opstår først og fremmest, fordi huden er sårbar over for bakterier, når den er varm og åben.

Der vil altid være bakterier på hudens overflade, men det gælder om at skabe god hygiejne mindst et døgn efter hårfjerning.

Hvis man bruger skraber og døjer med skægpest, er Helles råd at barbere sig i et anti-bakterielt produkt, f.eks. en rensegele til uren hud i stedet for barbercreme.

- Mange har problemer med røde knopper i bikinilinjen, og de opstår tit på grund af en stram trussekant, som nemt irriterer huden efter hårfjerning.

- Undgå i det hele taget alt for stramt tøj og kunststof som nylonstrømper et døgn efter hårfjerning.

- Hård træning er også årsag til skægpest, fordi sved er fuld af bakterier. Så undgå hård sport lige efter hårfjerning, anbefaler Helle Sehested.

Læs mere om:

Læs også