Asparges
Friske asparges er en delikatesse fra køkkenhaven, som høstes i starten af sommeren. En tommelfingerregel siger, at høsten slutter til sankthans, og derefter skal planten have mulighed for at vokse sig stor og prægtig for at kunne samle ny energi til næste års aspargeshøst. Planten får flotte frøstande, der bliver knaldrøde, når de er modne. Du kan så eller plante rødder i april eller købe færdige planter til udplantning i foråret. Ved udplantning går der to år, før du må høste en smule. Ved såning går der tre-fire år.
Purløg
Der må salt til et æg og purløg til en æggekage! Og heldigvis er purløg en nem flerårig plante, der også er fin at se på med de runde, lilla blomster. Så frøene direkte i køkkenhaven i april, eller køb planter, som du planter ud i haven. Purløg kan plantes ud hele året, så længe jorden ikke er frossen.
Rødbede
Den gode gamle rødbede, der kan bages, syltes eller spises rå, er atter blevet moderne. Foruden den klassiske røde kan man få sorter, der er stribede eller gule. Så frøene direkte i køkkenhaven i løbet af maj eller juni. Tynd ud undervejs, og brug bladene i salater. Høst gerne rødbederne, når de er små og delikate i højsommeren, medmindre du foretrækker store afgrøder til syltning. LÆS OGSÅ:
11 tips til at få succes med jordbær i haven Rabarber
De populære rabarber kommer trofast igen år efter år i haven. Frøene kan forspires i marts og udplantes i maj, eller du kan købe rabarberplanter, som du planter i køkkenhaven i foråret eller efteråret. Ved udplantning går der ca. to år, før du må høste en smule. Ved såning går der tre-fire år. Når du så er kommet i gang med at høste, kan du trække stilkene frem til sankthans, hvorefter du må holde en pause i høsten. I slutningen af sommeren er der igen mulighed for at høste lidt.
Amarant
Denne finurlige plante er en gammel, enårig afgrøde, som er blevet moderne igen. Den er smuk i haven, og de røde blade er lækre at spise, når de er unge og sprøde, f.eks. i en salat. Forspir frøene i perioden marts-april, og udplant i sidste del af maj.
Haveportulak
En enårig bladgrøntsag med let syrlig og salt smag, der dog kan vokse sig bitter. Bladene kan spises friske eller stuves. Så frøene i køkkenhaven fra april, og gentag evt. frem til august.
Knoldselleri
Bagt knoldselleri er en dejlig spise, og det er herligt at dyrke knoldene selv. Så frøene indendørs i midten af marts, og plant ud i slutningen af maj. De små planter må endelig ikke plantes dybere, end de står i potterne, da det kan gå ud over knolddannelsen. LÆS OGSÅ:
Tid til forspiring: Sådan gør du Kål
Efter årtier i kulden er de mange forskellige slags kål kommet ind i varmen igen, og de indeholder da også en hel del flere fibre og vitaminer end salat. Forspir kålen i marts, og udplant i slutningen af april. Nogle arter skal først sås i april, så kig på frøposen. Dæk gerne med fiberdug, for snegle og kålsommerfuglens larver er pjattede med kål og gør gerne, ja, kål på planterne.
Tænk før du planter
Når du planter forspirede eller nykøbte småplanter ud i haven, skal du sørge for en tilstrækkelig afstand mellem planterne og rækkerne, da nogle afgrøder bliver store. Det samme gælder, når du sår direkte i haven. Afstanden står på frøposen. Vand småplanterne godt igennem, og plant gerne ud på en overskyet og vindstille dag, så planterne får den bedste start. Hold øje med temperaturen, så de små planter ikke bukker under for det kolde klimas luner. Er du i tvivl, så vent hellere lidt længere, og husk at læse anvisningen på frøpakken grundigt. Det er i øvrigt en fordel at dække planterne med fiberdug, så de står beskyttet, indtil de har fået udviklet rødder i jorden.