Stil
17. marts 2009

Forkultivering

Der er to faser i forkultivering.
Af: Mette Winther
https://imgix.femina.dk/media/474aca86cc78442d996efbaf9267c5d2.jpg

foto Friedrich Strauss

Planter, der har en lang udviklingstid, f.eks. fennikel, kål, porre og planter, der dyrkes i drivhus, kan med fordel forkultiveres. Forkultivering består af to faser: Såning og prikling.
Afhængig af hvor varmekrævende planterne er, kan de sås indendørs eller i drivhus/mistbænk. Senere skal de prikles ud og evt. plantes om, inden de kan plantes på det blivende sted.
Drivhusplanter - tomat, agurk, aubergine etc. - og mange sommerblomster må forkultiveres indendørs ved stuetemperatur under selve spiringen og derefter lidt køligere.
Efter spiring skal planterne stilles så lyst som muligt - evt. skal der gives et tilskud af lys.
Planter med store frø f.eks. agurk og solsikke kan sås direkte i mindre potter, som de skal vokse i indendørs, indtil de skal plantes ud.

1. Fyld jord i potten, dunk potten ned i bordet og pres jorden let sammen.

2. Læg to-tre frø i hver potte.

3. Vand jorden til.

4. Træk en plastpose over potten og stil den ved stuetemperatur. Den kan godt stilles mørkt, blot den straks tages frem i lyset, så snart spiren viser sig.

Læs også