Isabellas fascination af det ulykkelige
Foto: Marianne Leth
Kan man udpege én eneste bog, der har ændret ens liv? Ja, hvis man skal. Og det skulle Isabella Miehe-Renard, da hun var hovedperson i litteraturmagasinet "Tekst-TV" på DR2. Her fortæller hun om, hvorfor hun valgte, som hun gjorde.
Isabella Miehe-Renard har læst oceaner af bøger. Hun har interviewet et hav af forfattere. Og da hun efter i årevis at have undslået sig, når forlag opfordrede hende selv til at skrive, endelig tog mod til sig og skrev bogen "På", blev den modtaget med stor ros.
Men da hun af DR2 blev bedt om at udpege én bog, der har ændret hendes liv, var hun ikke i tvivl.
Glasklokken af Sylvia Plath
- Mærkeligt nok, som hun siger, - var jeg slet ikke i tvivl. Det skulle være "Glasklokken" af Sylvia Plath.
- Jeg valgte DEN, fordi jeg var dybt fascineret af Sylvia Plath allerede som 13-14-årig. Det var min mor, der, tilfældigt tror jeg, serverede Sylvia Plath og Ted Hughes' kærlighedsdigte for mig og så også "Glasklokken".
- Når jeg mener, at netop den bog har ændret mit liv, må jeg gribe til den forklaring, at jeg gennem Sylvia Plath fik en empati og måske også en fascination af det ulykkelige.
- Hun var allerede død, da bogen udkom. Hun havde taget sit eget liv tre måneder tidligere. Men den er skrevet så rent og så usentimentalt. Og da jeg genlæste den nu her, tænkte jeg helt spontant: Hold da kæft, det er jo den bog, jeg prøvede at skrive uden at vide det, da jeg skrev min egen bog!
"Glasklokken" eller "The Bell Jar", som den hedder på engelsk, udkom i 1963. - Men den holder endnu. Og jeg håber, mange vil læse den.
For Sylvia Plath fortjener at blive husket, mener Isabella Miehe-Renard, der i øjeblikket selv er i gang med at skrive en ny bog. Og for første gang er det fiktion, den 44-årige journalist og tidligere tv-vært prøver kræfter med.
Du kan læse mere om Sylvia Plath og Glasklokken HER, og bogen kan f.eks. købes hos Saxo HER (link fjernet).