Popkultur
2. maj 2018

Tør du rejse alene? Få gode råd til at kaste dig ud i det

Det kan være noget af en overvindelse at rejse alene første gang, og mange når aldrig så langt, fordi tanken om at være på egen hånd i et fremmed land simpelthen er for skræmmende. Mød Karen Jacobsen, som har fået blod på tanden til at rejse alene, og få gode råd til selv at få det samme.
Af: Andrea Bak
, Redigeret af Pernille Magaard Bøgh
Sådan finder du modet til at rejse alene

Foto: Betina Fleron-Hede

Jeg havde hørt mange sige gode ting om det at rejse alene, men jeg havde alligevel altid tænkt ”uh nej”. Mine betænkninger gik altid på, hvad jeg skulle gøre, hvis der nu skete noget undervejs, og om det ville være underligt – eller måske ligefrem ensomt – ikke at have nogen at dele oplevelserne med, siger Karen Jacobsen.

Men i sommer tog hun springet, da hun fandt en 14 dages sommerhøjskole i Toscana med aktiviteter som vinsmagninger, guidede byvandringer og cykelture.

– Jeg syntes, det lød spændende, og jeg spurgte forskellige af mine veninder, om de ville med, men ingen af dem havde lyst. Og så tænkte jeg ”skidt med det, af sted med mig!”, fortæller Karen.

LÆS OGSÅ: Spring ud i eventyret

Hun tog spændt af sted, og opholdet viste sig heldigvis at være en succes.

– Jeg kendte ikke nogen af de andre, men jeg er vant til at gå ud alene, og jeg synes også, jeg er god til at komme i kontakt med folk. Derhjemme går jeg også ud på café alene, og så har jeg som regel en bog eller et blad med, jeg kan sidde og læse i, inden maden kommer.

– Det var helt perfekt, at der var et program lagt for de fleste af dagene, og at der var halvpension, for så var alle rejsedeltagerne jo også sammen om aftenen. Jeg ville helt sikkert ikke være kommet i kontakt med lige så mange, hvis jeg bare havde ligget på en strand i en hel uge.

https://imgix.femina.dk/27032018-bfh-1278.jpg

Karens råd

Hvad er dit råd til dem, der er usikre på, om de skal rejse alene?

– Jeg vil sige til andre: Kast dig ud i det, men overvej, hvilken tur du skal tage på. Og du skal være indstillet på at være åben og selv tage initiativ til at komme i kontakt med folk. Hvis man ikke er vant til at gå ud herhjemme alene, kunne man jo prøve det til at begynde med, så finder man ud af, at det ikke er farligt.

LÆS OGSÅ: Rejsetips fra kendte kvinder

Karen Jacobsens store drøm er at rejse alene rundt i New Zealand engang, og hun betegner rejsen til Toscana som en god måde at stikke en tå i vandet og se, om det er noget.

– Jeg fik mere blod på tanden i forhold til min drøm om at rejse alene til New Zealand. Jeg har fundet en hjemmeside, som hedder Workaway, hvor man kan finde arbejde i kortere eller længere perioder, og jeg tænker, det kunne være en mulighed på sådan en tur. Tænk f.eks. at arbejde på en farm i et par uger... Der vil man jo komme tæt på lokalbefolkningen. Men der er også en masse forberedelser, ikke mindst mentalt, så det er heller ikke bare lige noget, jeg gør med det samme.

9 tips til dig, der VIL rejse alene

1. Lyt til din mavefornemmelse.
Stol på dine instinkter! Hvis du synes, en sidegade ser lidt skummel ud, så hold dig væk. Hvis en person virker lusket, undskyld dig og smut. Din tid som solo-rejsende skal ikke bruges på at spille superhelt.

2. Lyv lidt.
Ikke alle behøver at vide, at du rejser alene. Fortæl folk, at du er på vej til at møde dine venner, din mand, din kone, hvis du kommer i tvivl. I nogle lande kan det være nyttigt at medbringe en falsk vielsesring, som du kan liste på, hvis du får behov.

3. Spis i baren.
At spise ude alene kan kræve overvindelse af selv den mest hærdede solo-rejsende, og her kan det være en god idé at vælge et spisested med en bar, hvor du kan sidde og sludre med personalet. Eller du kan tage en bog med eller en notesbog, som du kan holde dig lidt beskæftiget med, mens du venter på din mad.

4. Tag på arrangerede ture.
Turene giver dig chancen for at møde andre rejsende, få information, som du formentlig ikke kunne finde andre steder, og få en lille pause fra at være din egen guide og planlægger.

5. Vær kontaktbar.
Hvis du planlægger at rejse i et stykke tid, er det klogt at investere i et lokalt sim-kort eller skifte til et telefonselskab, som har gratis dækning det sted, du skal være. Det giver ro i sjælen både hos dig selv og hos de mennesker, der har behov for at komme i kontakt med dig.

6. Download nyttige apps.
Google Maps, Google Translate og en valutaomregner er gode at have med, så du altid kan finde vej eller oversætte, hvis det bliver nødvendigt. Apps som Skype, WhatsApp eller Viber er gode, hvis du rejser uden et lokalt brugbart simkort. På den måde kan du tale og sms’e med dem derhjemme, når du har adgang til wifi. Og måske skal du bruge en app med oversigt over den lokale undergrundsbane, en app til at købe busbilletter med eller noget helt tredje. Tjek hjemmefra.

7. Tal med folk.
På markedet, på hotellet, i restauranter, i butikker, i taxien – det er en suveræn mulighed for at få de lokales bedste tips til restauranter, udflugter og seværdigheder.

8. Kopiér dine dokumenter.
Tag et foto af eller scan alle dine dokumenter og mail dem både til dig selv og en person, du stoler på. Hvis noget forsvinder undervejs, har du en backup.

9. Vær respektfuld.
Uanset hvor du skal hen, så tjek op på de lokale skikke og deres takt og tone. Mens nogle smuttere hurtigt vil blive tilgivet, er der andre ting, du simpelthen bare ikke må gøre. Det tager ikke lang tid at læse op på takt og tone, så vær sikker på, at du er godt klædt på – og tag høflighedshatten på.

Kilde: momondo.dk og where2go.dk

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs mere om:

Læs også