Annas brevkasse
30. oktober 2019

Brev til Nikoline Werdelin: "Hvordan kommer jeg videre efter min fyring?"

"Jeg blev fyret fra mit job for et halvt år siden, og det tog det hårdt på mig. Nu går det heldigvis bedre, og jeg er i gang med at søge job, men jeg fået mindre og mindre lyst til at få et lignende job og fortsætte i samme hamsterhjul, som jeg har løbet i de seneste 30 år. Men jeg er i tvivl, om jeg tør forfølge min drøm om at blive selvstændig." Læs brevet til Nikoline Werdelin her.
Af: tekst og illustration af Nikoline Werdelin
Brev til Nikoline Werdelin

Kære Nikoline Werdelin

Jeg blev fyret fra mit job for et halvt år siden. Selv om det var et led i en større sparerunde, og jeg ikke var den eneste, der blev valgt fra, tog det hårdt på mig. Jeg følte mig kasseret og var langt nede de første måneder. Nu går det bedre, og jeg er i gang med at søge job. Men mens jeg har slikket mine sår, har jeg fået mindre og mindre lyst til at få et lignende job og fortsætte i samme hamsterhjul, som jeg har løbet i de seneste 30 år. Jeg er 56 og kontoruddannet.

I stedet overvejer jeg at tage en anden uddannelse, måske som fodterapeut, og derefter blive selvstændig, hvor jeg selv kan sætte tempoet. Men tør jeg forfølge den drøm? Det virker uoverskueligt med en ny uddannelse, for jeg får ikke råd til at beholde min lejlighed, og jeg er alene med to børn på 16 og 19. Derudover ved jeg ikke, om mine tanker er et udslag af panik. Jeg føler, det er ved at være sidste chance for at prøve en ny livsbane, men hvad hvis det mislykkes? Har du et godt råd?

Med venlig hilsen,
Den arbejdsløse

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Jeg kan ikke acceptere min stress"

Kære Arbejdsløse

Jeg kan ikke råde dig helt konkret – for jeg kender ikke dine muligheder. Men mon ikke du kan få hjælp på jobcentret i din kommune? De må jo være interesserede i, at borgerne arbejder og er glade for det. Dels skal du finde ud af, hvordan beskæftigelsesmulighederne er inden for det, du kunne tænke dig – og dels hvilke uddannelsesmuligheder der er. Findes der internetkurser eller aftenskoler – og hvordan finansieres det? Og så skal du have hjælp til at finde et job, du kan bestride, mens du tager en ny uddannelse. Tal også med jobcentret om, hvad der kræves af ekstrauddannelse, for at du kan tage et job med skiftende arbejdstider. Det kan for eksempel være døgnpleje som handikaphjælper, hvor du kan arbejde koncentreret – og have fridage, du kan bruge på at gå i skole.

Og husk, det kræver relativt stærke nerver at være selvstændig. Som selvstændig kan man ganske rigtigt selv bestemme sine egne bløde arbejdstider, i perioder – men andre gange må man arbejde både weekend og aftener. Nu har du nok som kontoruddannet mulighed for selv at tage dig af bogholderi og den slags, så lad dig ikke afskrække – men du skal ikke romantisere livet alene på arbejde.

Dine børn er store nok til at have maddage og hjælpe rigtig meget til derhjemme – så spørg dig for, og læg en realistisk plan.
Jeg tror, du kan hente så meget energi, spænding og glæde i et nyt arbejdsliv.

Jeg ønsker dig mod, pep og håb, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: "Jeg er bitter over ferieplanen på jobbet"

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs mere om:

Læs også