Karriere og penge
26. juli 2016

Forsker om stigende frivillighed: Jeg tror ikke, det har toppet endnu

Igen i år uddeler SØNDAG Heltindeprisen til en frivillig ildsjæl, og nomineringerne vælter ind. Det er der ikke noget at sige til, for frivilligt arbejde er nemlig populært som aldrig før, og på nuværende tidspunkt udfører ca. 42 procent af danskerne frivilligt arbejde. Det fortæller Anne Mørk, som har skrevet en ph.d. om frivillighed
Af: Rikke Hast. Redigeret af Anne Bruhn Jørgensen
kvinde

Foto: Alex Tran

– Det, at man bliver opfordret, er den hyppigste årsag overhovedet til, at folk bliver involveret i frivilligt arbejde. Den næst hyppigste er personlige erfaringer. Har man f.eks. oplevet svær sygdom i familien, så er der en tendens til, at man – når overskuddet igen melder sig – gerne vil hjælpe andre i samme situation. Det er helt naturligt, for frivilligt arbejde handler jo rigtig meget om at nære omsorg for andre mennesker.

Anne understreger videre, at frivillighed er tæt forbundet med tillid. Tillid til andre mennesker og tillid til samfundet.

– Mennesker, som arbejder frivilligt, er typisk meget engagerede i lokalsamfundet. Og man ved, at de er bedre uddannede, lever længere, har en højere valgdeltagelse, og at de føler sig lykkeligere end mennesker, som ikke arbejder frivilligt.

Ubevidst frivillighed

Anne Mørk fortæller, at det på flere amerikanske gymnasier er et krav, at man har udført frivilligt arbejde, hvis man vil have sin eksamen.

– Tænk, hvad der ville ske, hvis politikerne herhjemme bare begyndte at pusle med sådanne tanker? Det ville man, som det ser ud nu, slet ikke kunne forestille sig.

Herhjemme udfører godt og vel 42 procent frivilligt arbejde, men ifølge Anne Mørk er der endnu flere, som arbejder frivilligt, men som bare ikke selv betegner deres gode gerninger som frivilligt arbejde.

– De køber måske ind for en sygdomsramt nabo eller lignende. Men spørger man dem, mener de ikke, at det er frivilligt arbejde, men bare noget, de gør af omsorg eller for det gode naboskabs skyld. Her på det seneste har flygtningestrømmen virkelig også boostet frivilligheden i Danmark. Og jeg tror langt fra, at det har toppet endnu.

Læs også