Derfor er det så sundt at synge
Foto: Panthermedia
Du bliver både sund og glad af at synge
Du behøver ikke at have en god sangstemme for at synge. Der er mange andre grunde til at lade tonerne flyde frit. Sang er nemlig ikke kun sundt for os, men gør os også i rigtig godt humør. At synge påvirker os som ingen anden aktivitet. Ikke engang motion har så mange forskellige sundhedsmæssige fordele, lyder budskabet fra Lasse Skovgaard, der er musikpædagog, organist og sanger. Lasse Skovgaard har også en ph.d.-grad i sundhedsvidenskab og forsker i de gavnlige effekter af fritidsaktiviteter, heriblandt sang.
- Ligesom ved motion forbedres konditionen også ved sang. Når man virkelig synger igennem, er det regulær træning. Især mellemgulvsmuskulatur og rygmuskler bliver brugt. Ved sang stimuleres den dybe vejrtrækning, der er god for os, fordi den ilter blodet og udvasker kuldioxid, som er en slags affaldsstof. Et svensk studie har endda vist, at sang kan være med til at give en rolig hjerterytme, siger Lasse Skovgaard.
LÆS OGSÅ: Annisette: Jeg stopper ikke med at synge
Sang masserer kroppen
Dorthe Elsebeth Larsen er operasanger og har sin egen virksomhed, hvor hun foruden at optræde også underviser i sang som voicecoach. Hun peger på, at stemmen ændrer sig med alderen. For kvinder i begyndende overgangsalder betyder det, at stemmen får tilføjet dybere toner. Hvis man ikke holder sin stemme ved lige, kan man måske ikke længere synge i så høje toner, og stemmen kan blive mere sprød. Ændringen sker, fordi slimhinderne i mund og hals bliver mere tørre med alderen.
- Når vi synger, sætter det gang i den naturlige fugtning af slimhinderne, så stemmen motioneres, og luftvejene renses. Det påvirker også stemmen positivt, og den bliver igen mere elastisk, som da vi var yngre. Når vi trækker vejret dybt, får vi desuden en øget blodtilførsel til hjernen, siger Dorthe Elsebeth Larsen.
Sundt med fællessang
Lasse Skovgaard peger på, at det er særlig sundt at synge sammen med andre.
- Fællessang har store gevinster. Når vi synger sammen, stiger oxytocin-niveauet. Dette hormon udløses også ved amning og styrker følelsen af samhørighed og fællesskab. Når vi synger sammen, kommer vi tættere på hinanden – vi deler noget intimt med stemmen som vores personlige instrument. Socialdemokratiet har for eksempel altid sunget sammen før møder og forhandlinger, for når man først har sunget sammen, er det sværere at være uenige bagefter. Man stiller ind på hinanden og knytter bånd, når man synger sammen.
Inden for de seneste år er der opstået mange fællessangmiljøer, steder og anledninger, hvor man kan synge sammen. Nogle steder kan man se 1000 mennesker samlet til fællessang, så der er ifølge Lasse Skovgaard gode muligheder for at finde fællesskaber, hvor alle synger med eget næb.
- Hvis du ikke har lyst til kor eller ikke føler dig særlig god til at synge, så gå på nettet og find en kirke eller en sangcafé, der arrangerer fællessang. Det kan også være kulturhuse og biblioteker, for der er mange forskellige typer arrangementer, hvor det at synge fællessang dyrkes. Det er meget poplært, så der er ofte mange mennesker. Det kan være rart, hvis man er lidt blufærdig, og man kan bare synge med, når man har lyst og kender sangene, siger Lasse Skovgaard og anbefaler, at man starter med at finde ud af, hvad man kan lide af musik, og hvad man kan lide at synge – måske er det højskolesange, lejrbålssange, klassiske sange eller noget helt andet.
- Når du kender din sangsmag, så find nogle arrangementer på nettet, mød op og sæt dig i et hjørne, eller placer dig ved siden af nogen, der ser ud til at ville synge. Du kan eventuelt tage en veninde med, så I er nogle stykker. Fornem om det er noget for dig. Det er min erfaring, at langt de fleste synes, at det er en super fin oplevelse. Fællessang er en rummelig og inkluderende aktivitet.
LÆS OGSÅ: Birthe Kjær: Det er som at høste frugten af et helt liv
4 gode råd: Sådan kommer du i gang
- Find den musik du elsker – fx popmusik, højskolesange, lejrbålssange eller klassiske sange. Syng gerne 10 numre af fuld hals, og mærk at du får god energi af det.
- Lær gerne nogle sange udenad, så du ikke er afhængig af at skulle tænde for musik.
- Syng i badet, bilen, eller ved stranden, hvis du vil synge alene. Gå på opdagelse, og find ud af, hvad din stemme kan uden at være kritisk over dig selv.
- Lok veninder med til at synge, så er I fælles om det, uanset hvordan det lyder. Fokuser på processen med at synge, og at du bliver glad af det. Erkend, at det er okay at have den stemme du har.
Kilder: Dorthe Elsebeth Larsen (voicecoach.dk) og Lasse Skovgaard (lasseskovgaard.dk)
LÆS OGSÅ: Kend forskel på selvtillid og selvværd - og styrk din selvopfattelse
Sangøvelse
- Indled med strækøvelser for hoved, ryg og brystkasse.
- Lav en summelyd for at finde din resonans i pandehulerne.
- Lav en summelyd for at finde din resonans i brystbenet.
- Afprøv om lydøvelserne kan holde din hals åben.
- Syng ’ah’, ’ih’ og ’oh’ med afspændt nakke og fokus frem foran dig.
- Syng den sang du har valgt.
- Husk altid at trække vejret, når du synger. Du risikerer at blive hæs, hvis ikke du trækker vejret før hver linje.
Kilde: Dorthe Elsebeth (voicecoach.dk)