Krop & velvære
1. juli 2018

Gode råd til at mindske kemikalier i maden

Tænker du over, de materialer din mad kommer i kontakt med, inden den spises? Med disse små råd kan du mindske unødige kemikalier i maden.
Af: diætist Anne W Ravn
Bord med diverse grøntsager og madvarer

Foto: Panthermedia

Gode råd til at undgå unødige kemikalier i maden

Drikker du kaffe af noget, der måske er tænkt som tandkrus, yoghurtskål eller vase, kan du ikke vide dig sikker på, at genstandens materialer er beregnet til fødevarer. Service og redskaber i dit køkken er lavet af forskellige materialer, og nogle af dem tåler ikke varme eller syre eller kan afgive skadelige stoffer.

Beholderen eller grejet kan være lavet af melamin, plast, porcelæn, stål, træ, pap og papir, som skal være egnet til kontakt med fødevarer for ikke at afgive skadelige mængder af ftalater, bly, lim, trykfarve eller lignende stoffer til maden. Glas- og gaffelsymbolet er et af de symboler, der indikerer, at servicet eller grejet er egnet til fødevarer.

Dette skal du være opmærksom på

- Undgå fluorstoffer ved at gå efter produkter med anprisningen PFC-fri, PFAS-fri, uden fluorstoffer etc. PFOA-fri bruges også i markedsføringen af gryder og pander. PFOA er kun én ud af mange fluorstoffer, og det er derfor ikke tilstrækkeligt.

- Melaminplast kan afgive mere formaldehyd, når bøtterne er brugte, end når de er nye.

- Put ikke varme fødevarer i melaminplast og anvend ikke melaminplast i mikrobølgeovnen. Kassér slidte beholdere.

LÆS OGSÅ: Undgå gift i maden for bare 94 kroner om måneden

- Træskåle, skærebrætter og andre trægenstande kan være overfladebehandlede med olier, som kan afgives til maden. Brug en almindelig madolie, når du olierer træredskaber i køkkenet.

- Sure fødevarer som f.eks. syltede rødbeder, tomat og citron kan opløse aluminium.

- Ovnbag små pakker med kød, fisk eller grøntsager – med f.eks. citronskiver og tomat – i stegeposer eller bagepapir i stedet for aluminiumsfolie.

- Husholdningsfilm kan afgive ftalater af typen PVC til fede fødevarer som f.eks. ost og kød. Der er ikke ftalater i køle- og fryseposer.

- Lad ikke grydeskeen koge med i retten, men tag den op af gryden, når du ikke anvender den.

Kilde: Diætist Anne W. Ravn

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs også