Denne type kål er den allersundeste
foto: Panthermedia
Kvinde, kend din kål.
Der findes stort set ikke noget, der er sundere at spise end kål. Og det gælder for alle de forskellige typer kål, eksempelvis:
Hvidkål, rødkål, grønkål, rosenkål, savoykål, spidskål, kinakål og broccoli, som, ja, også hører til kålfamilien.
Alternativ opskrift med hvidkål: Sprøde ruller med agurkesalsa
Men ingen fedt...
Når kål er så supersundt, hænger det sammen med, at alle former for kål er sprængfyldte med gode kulhydrater og kostfibre, og samtidig indeholder kål også masser af vigtige vitaminer og mineraler - men til gengæld er der ingen fedt i kål.
Og faktisk hører den lidt kedelige hvidkål til en af de sundeste blandt de sunde kålsorter - også selv om det ofte er de røde og grønne kålsorter, der fremhæves som superfoods og som særligt fantastiske.
Hvidkål er særlig rig på
Hver kåltype har forskellig sammensætning af vitaminer og mineraler og andre næringsstoffer, der er vigtige for vores helbred. Hvidkåls særlige karakteristika er, at den er specielt rig på A-, B- og C-vitaminer og på mineralerne jern, kalium og kalcium.
Hvidkål er i godt selskab, når den serveres med syrlige æbler, søde, saftige appelsiner eller med søde, tørrede frugter som figner og rosiner og gerne lidt grofthakkede, ristede nødder eller kerner.
Prøv en hvidkålssalat med syltede agurker og abrikoserDet gode kål-trick
Et godt trick, når du tilbereder hvidkål, er at snitte din kål tyndt. Det er nemlig bedst for smagen at snitte kålen helt fint i lange, tynde strimler. For ellers bliver det hurtigt for fugtigt, og bitterstofferne trækker ud af de ituslåede plantevægge og kommer til at dominere smagen.
Holdbar i ugevis
Hvidkål hører til en af de billigste typer kål, du kan købe. Og hvis du gemmer et stort hvidkål i en plastpose i køleskabet, kan den holde til mange måltider i ugevis.
En ny variant af kålsalat - med wasabidressing
Prutter
Det er selvfølgelig ikke så charmerende, at indtagelse af kål ofte forbindes med at få luft i maven. Spiser man meget kål, prutter man også mere. Den sammenhæng er ikke til at komme uden om.
Men du kan selv gøre noget:
* Igen, snit din kål tyndt. Dermed gør du det nemmere at tygge kålen ordentligt, hvilket letter kålens vej igennem fordøjelsessystemet.
* Jo oftere du spiser kål, jo bedre vænner din krop sig til kålen. Hvis du trolig holder fast i gode kål-spise-vaner, vil du altså opleve, hvordan dine tarme producerer mindre og mindre luft.
* Til en begyndelse i dit nye liv som flittig kålspiser kan du evt. blancere hvidkålen og give den en tur i fryseren nogle dage, inden du spiser den. Det skulle give færre problemer med luft i maven.
Forebygger kræft m.m.
Det hører også med til den gode fortælling om kål, at kål igennem mange undersøgelser har vist tegn på at have en forebyggende virkning overfor visse former for kræft og imod hjerte-kar-sygdomme og andre livstilssdiagnoser.
Til hvidkålens fordel hører i øvrigt, at den er billig. Den er ofte den billigste i forhold til mange af de mange andre sunde kålsorter. Det er også noget værd.