Træning og kost
11. februar 2019

Kvinden bag Ballroom Fitness: Elisabeth byder livet op til dans

Siden hun var 6 år, har kvinden bag Ballroom Fitness, Elisabeth Dalsgaard, vidst, at hun ville være danselærer. Men det skulle vise sig, at hun også har et forretningsgen, der har hjulpet hende til at skabe en blomstrende virksomhed både i Danmark og i udlandet.
Af:
Elisabeth Dalsgaard Ballroom  Fitness

Mandag, 11. februar 2019 - 10:13 (udgivet første gang november 2016) - af Elisabeth Wille, redigeret til web. Foto: Nellie Møberg

– Jeg elsker, elsker, elsker mit liv, og synes jeg er så privillegeret, at jeg arbejder med min hobby. Jeg startede til dans som 6-årig og sagde dengang, at jeg ville være danselærer. Og jeg har altid forfulgt den drøm og inderst inde følt, det var mit kald at undervise andre i dans.

– I dag opfatter jeg ikke mig selv ”bare” som danselærer – men mere som forretningskvinde og udvikler..., men altid med afsæt i dansen, og det føler jeg mig så heldig at kunne gøre.

Normalt ville historien om en kvinde som 40-årige Elisabeth Dalsgaard jo netop starte med, at ”dengang Elisabeth stod og dansede på stuegulvet hjemme i Vinderup på sin fars fødder, kunne hun umuligt have vidst, hvor hun ville havne i en alder af 40 år” – iværksætter, ejer af en danseskole, eftertragtet og prisvindende instruktør med sit eget varemærke ”Ballroom Fitness”.

Men det er her, hvor fortællingen om Elisabeth Dalsgaard er markant anderledes, - for jo, hun vidste udmærket godt, hvad hun ville være, når hun blev voksen. Hun ville være danselærer.

– Jeg husker meget tydeligt, at jeg blev så sur, da mine forældre sagde, at jeg skulle vente, til jeg blev seks,før jeg måtte gå til dans. For jeg har danset stort set, fra jeg kunne gå. Vi boede i en lille by, så jeg skulle køres 13 kilometer til Struer, men jeg var solgt fra dag 1. Det var jo pardans, man startede til der, så jeg lokkede min nabolegekammerat med, men han holdt en enkelt sæson, så gad han ikke det mere.

– Hver gang folk spurgte, så sagde jeg, at jeg ville være danselærer. Jeg har fire ældre søskende, og de grinede alle af mig, og sagde ja, ja, ja, den er god med dig.

Men det gjorde de så ikke længere den dag, Elisabeth åbnede sin første danseskole i Farum. Der kom de hen og sagde, ”Du har altid sagt, at det var det, du ville. Og nu er du her. Respekt.”

LÆS OGSÅ: Dans dig i godt humør

Ideen med Ballroom Fitness

Som danser nåede Elisabeth at blive Danmarksmester i Rock’n’roll syv år i træk, og hun stillede også op til både EM og VM, indtil det stod klart for hende, at hun ikke kunne fortsætte med at danse på det niveau, samtidigt med at hun underviste.

– Og jeg var slet ikke i tvivl, for det her kan jeg leve af. Det kan jeg ikke af at danse. Så efter jeg var blevet student, tog jeg til Club La Santa, for jeg havde en drøm om at undervise gæster i ”social dance”, som de gør i filmen Dirty Dancing. På Club La Santa begyndte jeg at se, at det skulle være motionen, der var i fokus og ikke den traditionelle tilgang til pardans. Og det var her idéen til Ballroom Fitness opstod, fordi jeg så mange stå på sidelinjen og danse med – uden partner.

– Samtidigt fik jeg også mere interesse for sport generelt, hvad sker der i kroppen og undervisningspædagogik. Indtil da havde jeg jo kun lært det, som jeg havde lært af min danselærer. Så det med at få en teoretisk viden om undervisningslære, anatomi, fysiologi, det begyndte også at interessere mig.

Elisabeth besluttede sig for at læse idræt for at bruge det i sin undervisning. Hun fik sin bachelor, begyndte på overbygning i psykologi, der skulle gøre hende til idrætspsykolog, men så skete der pludselig noget ude i verden, som ændrede alt.

Læs endnu mere om, hvad Ballroom Fitness er

Startede på kaserne

– Angrebet på World Trade Center den 11. september blev startskuddet til min beslutning om at springe ud i det, jeg egentligt drømte om, nemlig at starte mit eget. Jeg turde simpelthen ikke vente længere. Jeg måtte i gang med min drøm NU og HER, selv om jeg ikke var færdig med at læse psykologi.

Elisabeth kontaktede daværende borgmester i Farum Peter Brixotfte for at få hjælp til at finde lokaler. Han sagde, at hvis hun kunne være sammen med soldaterne i et år på kasernen, så kunne hun leje lokalerne der. Der var Elisabeth 25 år. Og siden er det gået stærkt med flere afdelinger, ansatte og nye lokaler.

– Jeg synes ikke, jeg er stødt på forhindringer i forløbet med at starte skolen. Det første rigtige gok i nøden, jeg fik, det var uden tvivl min skilsmisse. Min bror sagde det faktisk til mit bryllup. ”Uanset hvad du har rørt ved, så er det gået din vej”. Og det blev jeg stolt af, at det faktisk var sådan. Men det kan jeg jo godt se i dag, at sådan er det jo ikke. Livet er ikke bare en dans på roser.

Nej, faktisk langt fra. For det har unægtelig været en udfordring at få privatliv og arbejdsliv til at hænge sammen. Specielt tre år var skelsættende. Elisabeth blev gift i 2003, fødte sin første søn i 2005, fik sin anden søn i oktober 2006 – og blev skilt i december 2006. Efter 10 år med sin eksmand.

Søn var ved at dø

– Der stod jeg med en nystartet forretning og to små børn. DET var mit livs nedtur! Oven i det fik min yngste dreng meningitis, da han var 9 uger gammel. Han overlevede heldigvis, og jeg lovede mig selv, at hvis han klarede det, skulle ingen nogen sinde igen høre mig klage. Og det har jeg næsten holdt. I hvert fald tænker jeg tilbage på de dage på hospitalet, når noget føles svært – og så kommer jeg hurtigt videre.

I 2010 lancerede hun Ballroom Fitness-konceptet.

– Det særlige ved Ballroom Fitness er, at vi danser trin fra alle de 10 klassiske Ballroom-danse, men uden partner, og så er der skruet op for motionsdelen, og alle muskelgrupper er tænkt ind i dansen. Så vi kommer gennem alle stilarter med hver deres udtryk og tempo fra den langsomme rumba til den hurtige jive.

Dans som medicin

Med tiden er Elisabeth begyndt at sige højt, at hun faktisk opfatter dans som medicin. Selv om hun godt ved, at hun udfordrer medicinalbranchen lidt ved at sige det.

– Selvfølgelig er der mennesker, hvor man ikke bare kan tage deres medicin fra dem og sige, nu skal du bare danse. Men jeg tror på, det kan hjælpe rigtig meget.

Det sidste par år har Elisabeth bl.a. arrangeret kurser for Danmarks Parkinsonforening. Et samarbejde, der har givet dansen og hendes arbejde en helt ny dimension.

– Det er fantastisk at gøre en forskel på den måde. Det har åbnet helt nye døre, og min drøm er at arbejde yderligere med forskellige målgrupper – demens, sclerose, hjertepatienter, overvægtige børn, indvandrerkvinder og mange flere. Flere af målgrupperne har jeg allerede arbejdet med, og jeg synes, det er så spændende, når dansen kan bruges på den måde. Som en slags lykkepille og som medicin.

Elsker du at danse? Eller vil du gerne prøve det? Så kom med til SØNDAG Ballroom Fitness 2018, hvor Elisabeth er en af vores tre instruktører.

Vi slår dørene op til et brag af en dansefest, hvor alle kan være med, når vi afholder Ballroom Fitness 2018 i Kolding og Ringsted

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs mere om:

Læs også