Selvudvikling
27. oktober 2015

Fortryder du noget? - Vær tro mod dig selv

Fortrydelse er som regel spild af tid - SØNDAG ser nærmere på det at fortryde
Af: Annette Aggerbeck, redigeret af Louise Aarkrog
sov

Foto: Jeppe Michael Jensen og PANTHERMEDIA

Fortrydelse er som regel spild af tid

Men selv om vi ikke kan skrue tiden tilbage, kan en opsamling på livet være meget sundt. Du kan nå både at forandre tingenes tilstand og give din indsigt videre.

Går du rundt med konstant dårlig samvittighed? SØNDAG giver dig redskaberne til at gøre dig helt fri

DET FORTRYDER VI

En amerikansk sygeplejerske har spurgt en lang række af de døende, hun har taget sig af, om, hvad de fortryder mest i deres liv. Her er de 5 hyppigste svar:

Jeg ville ønske at...

1. Jeg havde været mere tro mod mig selv, i stedet for at være den andre forventede, jeg skulle være.

2. Jeg ikke havde arbejdet så meget.

3. Jeg havde haft modet til at udtrykke mine følelser.

4. Jeg havde bevaret kontakten til mine venner.

5. Jeg havde tilladt mig selv at være gladere.

Kilde: Undersøgelse i the Guardian

Ekspert: Tag ansvar og lær dig selv at kende

Hvis bare jeg havde fået bedre karakterer, så kunne jeg være blevet læge. Hvis bare jeg ikke havde sagt det, havde jeg ikke mistet hende som veninde. Hvis bare jeg var blevet skilt noget før, havde livet ikke været så hårdt…

Vi kender alle sammen til det at ærgre sig over noget, som, tror vi, kunne have været bedre, hvis bare vi havde grebet det anderledes an.

Bliv glad gennem tankerne! Det behøver slet ikke være så svært at blive rigtig glad

Lammet af offerrollen

Men ifølge psykoterapeut Christina Copty er det let at være bagklog, fordi vi nu har levet med konsekvenserne af vores valg. Og det kan have store konsekvenser at ærgre sig.

– Når vi hele tiden ærgrer os og ønsker os et andet sted hen, forholder vi os ikke til vores liv, som det er nu. I stedet bebrejder vi os selv og kan risikere at sidde fast i en offerrolle, der lammer os, gør os bitre og giver os skyldfølelse over, at vi ikke har kunnet styre vores liv bedre. Når vi fortryder noget, har vi altså mistet følingen med vores »nu« og med accepten af os selv. Vi gentager en episode eller en tid fra fortiden om og om igen og sidder fast, forklarer psykoterapeuten.

Sidder vi fast i ærgrelse over fortiden, kan vi ikke få øje på alle de valgmuligheder, vi har foran os lige nu.

– Fortrydelsen gør, at vi glemmer, at vi altid har mulighed for at vælge noget andet. Det er rigtigt, at eksempelvis en skilsmisse ikke kan gøres om, men du behøver ikke sidde fast i sorgen over den. Du kan vælge at bruge dine erfaringer fra dit ægteskab til at gøre noget andet fremadrettet, der trækker dit liv i en mere positiv og glad retning.

Brug din fortrydelse

Ifølge psykoterapeuten kan vi bruge vores fortrydelse til at lære os selv bedre at kende og derfra træffe bedre valg i nuet. Måske opdager vi om os selv, at vi har været for hurtige til at træffe beslutninger uden at tænke så meget over konsekvenserne. Eller måske finder vi ud af, at vi har svært ved at mærke, hvad vi vil og derfor kommer til at træffe beslutninger, der ikke er helhjertede. Mange mennesker er også bange for at lide nederlag, og det afholder dem fra at gøre det, de dybest set ønsker. I stedet giver de andre skylden for det, de ikke fik gjort.

– Det gælder om at være ærlig over for sig selv og tage ansvaret for sine valg. Du kan bruge fortrydelse til at lære dig selv at kende, så du ved, hvad du vil og kan handle mere hensigtsmæssigt fremover. Og så er det også vigtigt, at du kan tilgive dig selv og komme videre i stedet for at fastholde dig selv i en offerrolle, råder Christina Copty.

Ekspertens råd: Tilgiv dig selv

Tilgiv dig selv. Husk på, at du i den givne situation ikke havde den information til rådighed, som du har i dag. Og måske magtede du dengang ikke at gøre noget andet.

Husk, at du ikke kan vide, om en anden beslutning i virkeligheden ville have været bedre.

Brug fortrydelsen som et signal om, at du er et andet sted i dit liv, og at du har dannet dig nogle værdifulde erfaringer om dig selv.

Vær ikke bange for at komme til at fortryde igen, men vær tro mod dig selv, og støt dig selv i dine beslutninger – også selv om de senere skulle vise sig at bringe dig udfordringer.

Når du ærgrer dig, så tænk over, om der også var noget positivt ved dit valg. Hvad har du lært om dig selv, som du kan bruge konstruktivt fremover?

Sidst, men ikke mindst: Husk at intet er hugget i sten. Selv om du ikke kan gå tilbage i tiden og gøre en beslutning om, så har du nu mulighed for at træffe andre beslutninger, der kan føre dig i en anden retning.

Læs mere om:

Læs også