Selvudvikling
24. januar 2019

Psykologen: Derfor skal du gøre ting kun for din egen skyld

I vores kultur er vi kodet til at være så effektive, at stilstand og pauser nærmest er blevet synonym med spild af tid, fortæller psykolog Anita Øland. Derfor føler mange - især kvinder - at det er egoistisk kun at gøre noget for os selv. Men faktisk er det nødvendigt for at passe på os selv.
Af: Hanne Vinther Mikkelsen. Redigeret til web
Moden kvinde dyrker yoga

Foto: Mew og Panthermedia

Et helt særligt lys på himlen. En smuk iskrystal på et græsstrå. Små detaljer, som psykolog Anita Øland stopper op og stiller skarpt på med sit kamera.

– Jeg nyder at dvæle ved små øjeblikke og smukke indtryk, hvor jeg får mine sanser i spil. Det er nogle af de små åndehuller, jeg finder lige dér, hvor jeg er.

Netop hverdagens små slow-fixes er noget, hun som psykolog er særligt optaget af i sit arbejde med blandt andet stressramte. For de små øjeblikke af ro gør en stor forskel. Men psykolog Anita Øland erkender, at det kan være svært at tillade sig de stille stunder.

– Jeg kan også have svært ved at gribe øjeblikket. Der er altid lige noget andet, som jeg burde gøre. I vores kultur er vi jo kodet til at være effektive, så stilstand og små pauser er nærmest blevet synonymt med spild af tid, siger hun.

– Men det er i så fald sindssygt vigtigt spild af tid. For de her små åndehuller får os til at slappe af, og det aktiverer helt automatisk vores parasympatiske nervesystem. Det er kroppens hvilesystem, som hjælper os med at falde til ro og restituere, hvis vi oplever stress. Hvis vi derimod aldrig snupper små pauser, bliver en anden del af nervesystemet stærkt belastet.

– Når vi konstant skal præstere og stå til rådighed, arbejder vores sympatiske nervesystem for fuld udblæsning. Det er en del af kroppens overlevelsesmekanisme, som aktiveres, når vi står over for farer eller udfordringer. Det udløser stresshormonet kortisol.

Gisper efter luft

Anita Øland ser en tydelig tendens til, at flere og flere gisper efter luft i en tilværelse med for mange gøremål.

– Rigtigt mange, især kvinder, under sjældent sig selv ro i hverdagen. Vi varetager mange roller og vil gerne være den bedste mor, kone, kollega og medarbejder. Tit er kvinder også familiens tovholder på alt det praktiske fra indkøb til skole/hjem-samtaler. Så vi når aldrig at få pustet ud. Oftest er det pauserne, vi skærer væk, jo mere det snerper til. På den måde tror vi, at tiden kan optimeres.

– Men det er en uheldig strategi. For netop når vi har for meget om ørerne, har vi allermest brug for at søge hen til en fredelig oase. Det giver fornyet energi. Der skal ikke så meget til at praktisere de små pauser i sin hverdag, påpeger psykologen. Du kan begynde med at betragte det helt lavpraktisk, lyder opfordringen.

– Når mobilen mangler strøm, sætter vi den til opladning. Du skal også tankes op med energi, når din måler er ved at være i bund. Men mange af de klienter, Anita møder, har kørt så længe på dampene, at de er helt drænede.

– Når jeg spørger ind til, hvad der giver klienten positiv energi, bliver jeg ofte mødt af stilhed. De færreste har haft fred og ro til at reflektere over det. Som regel skal de søge et godt stykke tilbage i hukommelsen. Og så kommer de i tanker om aktiviteter, de dyrkede i ungdommen. Dengang, da der ikke var en masse forpligtelser.

Det er ikke egoistisk

Når først man har kredset sig ind på noget, der kan give lidt nydelse i hverdagen, venter næste udfordring. Anitas erfaring er nemlig, at især kvinder kan have svært ved at give sig selv førsteprioritet.

– Jeg får tit spørgsmålet, om det ikke er egoistisk kun at gøre noget for sig selv? Jeg må svare klart nej. Tværtimod vil både du og dine omgivelser få det bedre, hvis du gør mere af dét, der er godt for dig.

LÆS OGSÅ: Snup en pause: En kort lur gør dig klogere

Der er ikke noget facit på, hvad der virker bedst som et lille frirum i hverdagen.

– Det kan være noget så simpelt som at tage et lækkert fodbad, mens du læner dig tilbage og læser en bog eller ser en serie. Det vigtigste er, at du lærer, at du ikke bare må, men skal tage den tid til dig selv. Det er en investering, som lidt efter lidt giver overskud på energikontoen.

Anita Øland

Kort om eksperten

  • Anita Øland, 44 år, bor i København
  • Autoriseret psykolog med speciale i stress, kriser og belastningstilstande
  • Indehaver af psykologerne.dk
https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200.jpg

Læs mere om:

Læs også