Sundhed
12. februar 2025

Begår du også en af disse tre fejl, når du spiser morgenmad?

De er mere almindelige, end man skulle tro.
Af: Rose Maria Behavý
morgenmad

Foto: Unsplash

Mange kalder morgenmaden ‘dagens vigtigste måltid'. Men hvorfor er der så så bred uenighed om, hvad et godt morgenmåltid består af?

For nogle er det cornflakes, mens andre sværger til havregryn. Nogle skal have æg, andre yoghurt. For nogle er frugt det eneste rigtige, mens andre igen spiser rester fra aftensmaden. Nogle skal helst ikke bede om noget. I Japan er fisk normalt, og i Frankrig er morgenmad sort kaffe og en croissant.

Så hvad er faktisk en god morgenmad? Og hvad skal man helst undgå?

Svaret på sidste spørgsmål giver næsten sig selv: Du gør klogt i at lade de meget sukkerholdige morgenmadsalternativer blive langt væk fra tallerkenen, når du skal have ny energi til dagen. Det tæller både ‘morgenmadskager’ som croissanter, muffins og så videre, men også mange morgenmadsprodukter, der markedsføres som sunde, men som faktisk indeholder oceaner af sukker.

Det være sig præfabrikeret granola, crusli, Cherrios, cornflakes, Cocopops og lignende. De sender kort sagt dit blodsukker på himmelfart og endnu hurtige ned igen, og sådan en rutschebanetur er ikke en optimal måde at starte dagen på, da de øger sultfornemmelsen, gør os trætte før tid og kan give humørsvingninger. Desuden øger de trangen til flere søde sager og hurtig energi senere på dagen, og så starter spiralen.

Men ét er det, der giver sig selv, som ovenstående, men hvad så med de morgenmadsmæssige ‘fejl’ som mange af os slet ikke ved, at vi begår morgen efter morgen? For de findes faktisk, og der er særligt tre store syndere.

Her er de tre værste ‘fejl’, du kan begå, når du spiser morgenmad.

1. Du springer morgenmaden over

Det er ikke for sjov, at morgenmaden kaldes dagens vigtigste måltid. Alligevel er det måltidet, der oftest ryger i svinget - enten grundet travlhed, manglende morgenappetit, eller hvis man praktiserer faste.

Men faktisk kan det at springe morgenmaden over ikke blot føre til unødvendig udmattelse, men det kan også sænke stofskiftet og blodsukkerniveauerne. Det kan lede til at man har mere tendens til at snacke i løbet af dagen - og det man har lyst til vil ofte være søde sager og kulhydrater. Det kan blive til mange ekstra kalorier i løbet af en dag, som man kunne have imødekommet ved at lægge en god bund - gerne bestående af protein og gode fedtstoffer. Det kan være græsk yoghurt med nødder, æg og avocado, hytteost… mulighederne er mange.

2. Du drikker kaffe på tom mave

Er du typen, hvis dag ikke går i gang, før den første tår kaffe er indenbors, så skal du måske til at se dine vaner efter i sømmene. Særligt hvis kaffen er det eneste, du indtager i døgnets første timer. Kaffe er syreholdigt, og når det ryger ned i en tom mavesæk kan det trigge fordøjelsesmæssigt ubehag som halsbrand, kvalme og dårlig mave. Det samme gælder, hvis du laver en smoothie udelukkende med frugt. Syren lander hårdt i maven, så er du til morgensmoothies, så sørg for at stabilisere dem med protein (proteinpulver, græsk yoghurt), fibre (havregryn, Husk-pulver, hørfrø, kål) og sundt fedt (avocado, nøddesmør).

3. Du går til bageren og henter morgenmad

Det virker måske i gamle film med Audrey Hepburn i hovedrollen, men i virkelighedens verden er en croissant eller et stykke baguette ikke det, din krop har brug for som det første om morgenen.

Selvfølgelig findes der også helt tilforladelige morgenmadsmuligheder hos bageren - en BMO med god ost, rigtig smør og surdejsbrød er absolut ikke det værste, du kan sætte tænderne i - men der er stadig mange faldgruber i bagerens montre, der er lette at lade sig overtale til.

Hvis det dog er for nemhedens og hurtighedens skyld, at du går til bageren om morgen, så prøv i stedet at forberede din morgenmad aftenen forinden. Du kan let lave overnight oats eller chiagrød, som er lige til at pakke i tasken om morgen og spise, når du når frem, og hvis næringsværdig er bedre end en croissant.

Læs mere om:

Læs også