Sundhed
19. marts 2021

Bekymret for et modermærke? Det her skal du holde øje med

Hvordan tjekker du dine modermærker? Og hvornår bør du søge læge? Vi har spurgt speciallæge i dermatologi Maria Luise Obad.
Af: Julie Kraase Brandt
https://imgix.femina.dk/2021-03-22/modermaerke.png

Foto: Unsplash

Hvornår har du sidst tjekket din hud og dine modermærker?

Ifølge speciallæge i dermatologi, Maria Luise Obad fra Aleris Hamlet er det en god ide, at du kigger på din egen og dine pårørendes hud jævnligt, så du får et overblik over, hvordan huden og modermærkerne ser ud.

- Man kan evt. lave et "stjernekort" ved at tage fotos af huden cirka hver sjette måned. Så er det lettere at holde øje med, om der er kommet nye modermærker, eller om de eksisterende er vokset eller har ændret sig, anbefaler hun.

ABCDE-reglen

Når du vil tjekke dine modermærker derhjemme kan du gøre brug af ABCDE-reglen, som er et effektivt værktøj, siger Maria Luise Obad.

  • A. Asymmetry: Et mistænkeligt modermærke vil ofte være asymmetrisk
  • B. Border: Et modermærke med takkede eller ujævne kanter er mistænkeligt
  • C. Colour: Et modermærke med mere end én farve er mistænkeligt
  • D. Diameter: Hvis et modermærke er større end seks mm i diameter, bør du være særlig opmærksom på ændringer
  • E) Evolving: Hvis et modermærke pludseligt vokser eller får nogle af de ovennævnte ændringer, skal du være opmærksom.

Kilde: Cancer.dk

- Det er vigtigt at huske, at ABCDE-reglen er ren visuel. Det er desuden vigtigt at være opmærksom på subjektive symptomer, altså det man føler, forklarer Maria Luise Obad.

Når hun spørger patienter, der tidligere har haft modermærkekræft, ind til, hvordan de opdagede, at noget var forandret, fortæller de ofte, at de havde en ændret følelse i modermærket.

Det kan være kløe eller et ikke nærmere defineret ubehag i området.

Nogle gange fortæller patienterne, at modermærket egentlig så fint ud, men at det blev fjernet for en sikkerheds skyld, og så viste det sig at være kræft eller forstadie til kræft.

- Det er altså vigtigt både at holde øje med visuelle ændringer i modermærker, men også reagerer ved vedvarende subjektive symptomer, hvordan det føles, fra det enkelte modermærke.

Hvornår bør du søge læge?

Har du tidligere haft modermærkekræft eller har tætte familiemedlemmer, der har haft det, bør du muligvis gå til regelmæssige kontroller hos hudlægen.

Obad anbefaler her, at du i første omgang spørger din egen læge til råds.

- Man bør altid søge læge, hvis man observerer ændringer i modermærker jævnfør ABCDE-reglen. Desuden bør symptomer som kløe, skorper og spontan blødning føre til hurtig lægevurdering.

Er du over 35 år, skal du studse over nye modermærker, forklarer Obad.

- Det er normalt at udvikle modermærker i barndommen og ungdommen, men omkring 35 års-alderen kommer der sjældent flere. I cirka 50 % af tilfældene af modermærkekræft, viser kræften sig som et nyopstået modermærke.

Hvad kan du selv gøre?

- Det eneste man selv kan gøre, for at reducere risikoen for modermærkekræft, er at beskytte sig mod solen - særligt mod solskoldninger, siger Maria Luise Obad.

Modermærke-apps

Der findes diverse apps, der gør det muligt at scanne dine modermærker med din smartphone.

Maria Luise Obad understreger dog, at det altid er mest hensigtsmæssigt at få en fagperson til at undersøge det.

- Med de redskaber vi i dag har til rådighed, vil jeg derfor nødig vurdere et modermærke ud fra et almindeligt foto. Der findes apps til vurdering af modermærker, men jeg kan frygte, at en sådan app kan fejltolke og medføre forsinket diagnostik, hvilket i tilfælde af modermærkekræft kan have fatale konsekvenser.

På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside kan du finde relevant information og blive klogere på, hvordan du tjekker dig selv.

Læs mere om:

Læs også