Sundhed
4. juni 2018

Brev til Nikoline Werdelin: Jeg frygter overgangsalderen

Det er aldrig helt til at vide, hvor hårdt man bliver ramt af overgangsalderen. Men eftersom denne læsers mor var hårdt ramt, frygter hun, at det bliver det samme for hende. Læs Nikoline Werdelins råd til hende.
Af: tekst og illustration af Nikoline Werdelin.
Brev til Nikoline Werdelin - Jeg frygter overgangsalderen

Kære Nikoline Werdelin - jeg frygter overgangsalderen

Jeg er 53 år og betragter mig selv som sund og aktiv, selvom jeg godt kan mærke, at jeg ikke kan helt det samme som tidligere. Jeg må dog indrømme, at jeg frygter at komme i overgangsalderen, for jeg husker, hvordan min mor var plaget. Hun led af voldsomme hedeture og endnu værre humørsvingninger og satte ofte hele familien på den anden ende.

Dengang forstod jeg det slet ikke, men nu har jeg jo også mine ældre veninders erfaringer in mente. Jeg ved godt, at lægen måske kan hjælpe, men jeg vil også gerne forberede mig mentalt, hvis det på nogen måde er muligt. Har du nogle gode råd til mig?

Mange hilsener, Jette

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min kusine er blevet humørsyg i overgangsalderen

LÆS OGSÅ: 7 klassiske symptomer på overgansgalderen

Kære Jette

Jeg tror, du skal se på det som en pubertet i den anden ende. Hvor mange børn går rundt og frygter puberteten? De har hørt om den – de glæder sig til næste livsfase og ved ikke meget om, hvad det indebærer... Og så ruller det ind over dem, og de må tage stilling dag for dag. Det hjælper at have en bevidsthed om, hvad der foregår – og den har du jo allerede. Og jeg synes også, det hjælper at forstå naturens afvikling af hele den maskine, der kan skabe børn – når man læser om hypofyse og progesteron og østrogen og ser hedeture og hovedpiner og ustabilitet i det lys, er det fascinerende.

LÆS OGSÅ: Husk, at overgangsalderen kun er en overgang

Vent og se, hvordan det føles, og find din egen vej. Om man sværger til hormonyoga, rødkløverekstrakt, salvie, mælkebøtte eller røllike, kølende nattøj og silkedyner eller motion… Alle kvinder må eksperimentere, tale med deres veninder og om nødvendigt med lægen eller en alternativ behandler. Det er ikke en sygdom, men en forandring.

Jeg personligt vil anbefale masser af motion og en ikke alt for krævende hverdag. Der er offdays og sensibilitet og nætter med lidt dårlig søvn… Prøv at se, om du kan planlægge de kommende år, så der er lidt luft, hvor du kan putte dig i din svedtransporterende dyne.

Mange hilsener, Nikoline

LÆS OGSÅ: Brev til Nikoline Werdelin: Min omgangskreds respketerer ikke, at jeg lider af fibromyalgi

Vil du skrive til Nikoline Werdelin?

Skriv til SØNDAG, Postboks 420,
0900 København C, og mærk kuverten
»Nikoline Werdelin«. Eller send en email til nikoline@soendag.dk

Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte brevene, og kun spørgsmål, der bringes i bladet, kan forvente svar.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også