Sundhed
8. november 2024

Da hun droppede hormonprævention, lettede tågen: “Man er overladt til sig selv”

28-årige Josefine Ljungqvist har i otte måneder fulgt en naturlig præventionsmetode for at undgå uønsket graviditet. Og hun ærgrer sig over, at kvinder i dag selv skal opsøge information om hormonfrie alternativer.
Af: Signe Larsen
josefine præventionsapp

Foto: Privatfoto

Når vækkeuret ringer om morgenen, finder hun termometeret frem og stikker det under tungen.

Målingen synkroniseres direkte med hendes telefon, og dagens temperatur, som logges i en app, fortæller hende, hvor henne i sin cyklus, hun er.

Når hun ved, at hun nærmer sig ægløsning, supplerer hun med ægløsningstest.

Ved hjælp af de to indikatorer kan hun tilsammen fastslå, hvornår hun er i den fertile fase, der varer omkring seks dage, og kan blive gravid - og dermed også hvornår hun kan have ubeskyttet sex uden risiko for graviditet.

- Jeg har aldrig haft det bedre, og jeg har aldrig kendt mig selv og min krop så godt. Det er en helt vildt kraftfuld følelse og viden at besidde som kvinde, forklarer Josefine Ljungqvist.

I otte måneder har hun benyttet metoden. Før hun lærte den at kende, brugte hun sammenlagt i over ti år p-piller og hormonspiral som beskyttelse - kun afbrudt af et enkelt år uden.

Valget om helt at lægge hormonprævention på hylden var nødvendig, forklarer hun.

- Jeg følte ikke rigtigt, at jeg havde et andet valg. De følelsesmæssige bivirkninger var for mange. Jeg var meget grådlabil, smådepressiv og havde mistet min sexlyst.

Hun er ikke helt klar over, hvornår det for alvor gik op for hende, at hun psykisk kunne være påvirket af den hormonprævention, hun benyttede.

Men hun ved med sikkerhed, at det hjalp at stoppe. Det var, som om en grå tåge lettede, beskriver hun.

- Jeg tror, vi er mange kvinder, som er startet på hormonprævention i en meget ung alder, hvor vi slet ikke var bevidste om de mulige følelsesmæssige bivirkninger. Det eneste, man blev fortalt om, var risikoen for blodpropper.

- Min egen opmærksomhed på sammenhængen mellem mit psykiske helbred og hormonprævention er først kommet efter, at jeg er blevet ældre, forklarer hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen kan hormonprævention føre til humørsvingninger. Forskning fra Skandinavien viser desuden, at brug af hormonprævention som p-piller, p-plaster og p-ring kan øge risikoen for både depression og selvmordsforsøg.

Kvinder, der er på p-piller, har for eksempel 20 procent højere sandsynlighed for at få antidepressiv medicin end kvinder, der ikke bruger hormonprævention.

Særligt for unge kvinder mellem 15 og 19 år, der bruger hormonprævention, ses en markant stigning i både depression og selvmordsforsøg, skriver Sundhedsstyrelsen.

Det indre gråvejr forsvandt, da Josefine droppede hormonprævention, og hun mærkede pludseligt både de svære og nemme følelser meget tydeligere. I lang tid havde hun følt sig stort set følelsesløs.

På et tidspunkt fortalte en kollega hende om den svenske præventionsapp Natural Cycles, og efter at have undersøgt det nærmere - og læst, at den er godkendt som præventionsmiddel i Europa og af USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed, FDA - besluttede hun sig for at prøve det.

Appen lover at metoden og dens algoritmer er 93 procent effektiv mod graviditet ved såkaldt typisk brug og 98 procent effektiv ved perfekt brug.

Til sammenligning er p-pillen ved typisk brug 93 procent effektiv og 99 procent effektiv ved perfekt brug.

- Jeg tænkte, at det var værd at prøve, for jeg havde taget en beslutning om, at jeg ikke ville tilbage på hormonprævention.

- Jeg var meget nervøs i starten. Jeg skulle lige se det an, og jeg havde en del forbehold. Nu kan jeg se, at det fungerer, og at min krop har det godt.

Præventionsappen Natural Cycles har tidligere været i modvind, blandt andet i 2018, da 37 svenske kvinder blev uønsket gravide, selv om de efter sigende fulgte appens instruktioner.

Læger og gynækologer har blandt andet sat spørgsmålstegn ved metodens sikkerhed, da der ikke skal meget til, før vores kropstemperatur ændrer sig.

Josefine Ljungqvist forklarer, at hvis hun en dag blev gravid, ramt af alvorlig stress eller anden sygdom, så ville hun også uden tvivl vælge en anden præventionsmetode, da hun ved, at der kan være mange grunde til, at ens temperatur stiger.

- Jeg ved udmærket godt, at man ikke kan stole fuldt ud på en app og dens algoritmer, og at den mest sikre naturlige metode ville være en såkaldt symptom-termo metode. Men indtil videre fungerer det her for mig og min nuværende cyklus, slår hun fast.

Natural Cycle skriver på deres hjemmeside, at de har over tre millioner registrerede brugere, der bruger app'en til at tracke deres cyklus, fordi de enten vil undgå eller opnå graviditet.

Ifølge eksperter kan der være en stor usikkerhed forbundet med at bruge metoden som prævention. Hvad tænker du om det?

- Jeg kan godt se, hvorfor man eksempelvis som offentlig sundhedsmyndighed har svært ved at gå ud og sige, at man bare skal følge sådan en metode. De er jo formentlig bange for, at de pludselig vil stå med en masse unge kvinder, der ønsker en abort. Det er selvfølgelig heller ikke hensigtsmæssigt, siger Josefine Ljungqvist og fortsætter:

- Men jeg synes også, det er tegn på, at man ikke endnu ved særlig meget om de her metoder, eller om det oprør, der er blandt kvinder. Vi gider ikke at finde os i at bare blive spist af med, at der er en lille risiko for blodpropper.

Josefine Ljungqvist beskriver, at hun de senere år har bemærket, at flere og flere kvinder er blevet opmærksomme på hormonernes påvirkning og er nysgerrige på mulige alternativer.

- Hver gang kvinder siger fra og sætter nogle grænser, så bliver vi kaldt uansvarlige eller hysteriske. Men jeg vil faktisk vove at påstå, at jeg er helt utrolig ansvarlig, fordi jeg lytter til mig selv, tager mit eget helbred alvorligt og bruger ekstremt mange ressourcer på at finde ud af, hvad jeg kan gøre i stedet for at vælge hormonprævention.

- For det er der ikke nogen, der kan hjælpe mig med. Man er overladt til sig selv, når man ikke fungerer i det etablerede præventionssysten, siger hun.

Hun anerkender, at det vil være et stort ansvar at lægge over på en 15-årig pige i Danmark i dag, hvor det ikke er muligt at blive undervist i naturlig prævention.

Men stod det til hende, så var den slags på skoleskemaet tidligt i den danske folkeskole.

- Det er ikke så stor en mundfuld, som mange tror det er, når man ved, hvad man skal kigge efter, påpeger hun.

Hun mener også, at der vil være andre gevinster ved, at flere piger og kvinder lærer at tracke deres cyklus, da flere formentlig vil opdage, hvis de eksempelvis slet ikke får ægløsning.

- Jeg forestiller mig, at det vil kunne afhjælpe en del på fertilitetsområdet, hvilket vi jo også ved, optager vores regering meget. Kvinder vil kunne gå til lægen tidligt med en vigtig viden. Jeg synes, det er en uudnyttet ressource.

Hvorfor ikke bare bruge kondom hele tiden?

- Det vil jeg bestemt også anbefale, hvis man ikke har en fast partner, da der også er mange andre ting, man beskytter sig mod med kondom. Men hvis vi skal være helt realistiske, så tager det ene nogle gange det andet, når man har en fast partner, så hvis man kender sin cyklus på den måde, jeg gør, så fungerer det egentlig som en ekstra sikkerhed. Jeg ved, hvornår det virkelig er vigtigt at beskytte mig med kondom, og hvornår det ikke er nødvendigt.

femina har også undersøgt den såkaldte ‘symptom-termo’ metode. Hvis du er motiveret og sætter dig grundigt ind i metoden, kan denne naturlige form for prævention være lige så effektiv mod uønsket graviditet som p-piller - og helt uden bivirkninger, fortæller overlæge og forsker Petra Frank-Herrmann. Læs mere om den naturlige præventionsform lige her.

Læs mere om:

Læs også